Kafa
Shutterstock
Sat Časovnik Ustajanje Buđenje Mamurluk Umor Budilnik

Shutterstock

Ilustracija: Shutterstock

Voda

Osim što poboljšava varenje hrane, voda je dobra i za apsorbovanje, prenos hranjivih materija i regulaciju telesne temperature. Samo je potrebno da ujutru prvo popijete jednu do dve čaše vode, u malim gutljajima. Posle toga doručkujte, pa onda možete da popijete čaj ili, ako baš ne možete bez nje, i kafu.

Limun

Domaći "lek za sve" odličan je izvor vitamina C, magnazijuma, kalijuma, kalcijuma... Dovoljno je da iscedite pola limuna u čašu vode i lepo razbuđeni i osveženi započnete dan.

Seme žalfije

Ovo seme sadrži visok nivo omega-3 masnih kiselina i vlakana kojaodržavaju nivo šećera u krvi, a pride sadrže cink, magnezijum i kalcijum.

Borovnica

Vlakna, antioksidanti i fito-materije, uz velike količine vitamina C, sprečavaju nastajanje umora, jačaju srce i poboljšavaju rad mozga. Idealno za započinjanje novog radnog dana.

Bademi

Proteini, vlakna, vitamin E, gvožđe, magnezijum... pomažu u smanjenju holesterola, rizika od raka i srčanih oboljenja, kao i poboljšanju varenja. Dovoljno je da šaku badema stavite u vodu pre spavanja, pa da ujutru tu vodu popijete, a bademe pojedete.

Jaja

Domaća sveža jaja su sjajan izvor proteina, vitamina B2, A, D i E, gvožđa i kalcijuma.

Banane

Sjajan doručak! bogate su antioksidantima i kalijumom, a pride i snižavaju krvni pritisak.

Đumbir

Još jedan "lek za sve". Pomaže u ublažavanju bolova u mišićima, poboljšavanju cirkulacije, smanjuju inflamaciju, ublažavaju migrene, odličan su antihistaminik i osloboađa disajne puteve. Pride ojačava imuni sistem, a dovoljno je samo iseckati sitne komadiće u čašu vode, dodati malo limuna i popiti pre jela.