Trešnje
shutterstock
Trešnje

shutterstock

Trešnje, Foto: shutterstock

Ovo crveno voće sadrži puno antocijanina i može da otkloni bol. Dvadeset trešanja je bolje nego jedan aspirin. Sadrže puno magnezijuma i kalcijuma, pa su dobre za kosti. Kako sadrže mnogo vode, a malo kalorija, odlične su za ljude koji žele da smanje kilažu.
Vlakna, vitamini i minerali koji se nalaze u ovoj poslastici će vam pročistiti krv. I to nije sve…

1 Konzumiranjem trešanja na prirodan način pomažete telu da ima više energije. Većina kalorija u ovoj voćki potiču iz prirodnih šećera u njima, koji vam poboljšavaju raspoloženje i podižu nivo energije. Zato, sledeći put kad u toku dana osetite kako vam pada energija, posegnite za šakom trešanja i odmah ćete se osećati bolje.

2 Ako imate problema sa nesanicom, jedite svakodnevno trešnje da bi vam se poboljšao san. Trešnje sadrže melatonin, koji pomaže ljudima u borbi protiv insomnije. Jedite redovno trešnje i više nećete imati potrebu da pijete lekove da biste spavali.

3 Još jedan dobar razlog zašto bi trebalo da jedete trešnje je taj što je ovo voće odlično za vid. Trešnje sadrže puno vitamina A, a deo ovog vitamina je beta-karoten, koji poboljšava vid. Retinol je još jedan deo vitamina A, koji pomaže da vaša koža izgleda zdravo i sveže. Trešnje sadrže 20 puta više vitamina A od jagoda i borovnica, pa zašto ih ne biste jeli češće?

4 Zbog velike količine vlakana, trešnje poboljšavaju varenje i smanjuju nivo holesterola u krvi. Šaka trešanja je sasvim dovoljna.

5 Iako banane imaju više kalijuma od trešanja, mnogi ne vole to južno voće. Zato, slobodno jedite što više trešanja da biste sprečili i umanjili grčenje u mišićima. Trešnje mogu da pomognu i u smanjivanju menstrualnog bola.

6 Trebalo bi svakodnevno konzumirati hranu koja je dobra za srce i nikada nije kasno da počnete. Konzumiranjem trešanja smanjujete rizik od srčanih oboljenja, zato je to još jedan dobar razlog da ih jedete u većim količinama.

Eliksir lepote

Trešnje sadrže veliku količinu vitamina C i cinka koji su veoma važni za otpornost organizma, zatim folnu kiselinu za zdravo srce i krvotok, kalcijum za kosti i gvožđe za krv. Međutim, najvredniji su biljni pigmenti, takozvani antocijanidini, koji se nalaze u trešnjama. Oni jačaju vezivno tkivo, te sprečavaju nastanak bora tako što uništavaju štetne enzime koji kožu čine starom i naboranom. Trešnje takođe mogu da spreče nastanak celulita!

Čaj za bubrege

Čaj od trešnje je dobar za pročišćavanje urina i poboljšanje rada bubrega. Kako napraviti čaj od trešnje? Uzmite šaku peteljki trešnje i stavite u litar ključale vode. Kuvajte čaj dva minuta. Ostavite da stoji petnaest minuta pre nego što ga procedite. Pijte u malim dozama tokom celog dana.

Tagovi