Nedić, protest
Marko Metlaš
Nedić, protest

Marko Metlaš

Nedić, protest, Foto: Marko Metlaš

Iako su suprotstavljene strane sve vreme upućivale uvrede, a u nekoliko navrata pokušale i da nasrnu jedna na drugu, veliki broj pripadnika policije sprečio je učesnike skupa i kontramitinga da se fizički obračunaju.

Nedić protest

Marko Metlaš

Nedić protest, Foto: Marko Metlaš

Balša Božović, šef izbornog štaba koalicije „Da oslobodimo Beograd“, podsetio je da su „neofašistički pokreti veoma stidljivo odavali pomen i počast Nediću“, no da su se ove godine ohrabrili zato što „režim u Srbiji ćuti i ne primenjuje se zakon koji izričito zabranjuje bilo kakve skupove neonacističkih i neofašističkih organizacija“. 

Nedić protest

Marko Metlaš

Nedić protest, Foto: Marko Metlaš

- Zato ćemo mi sami sprovesti zakon. Ovo društvo je građansko, nećemo dozvoljavati da neko u 21. veku, nakon svega što se desilo našem narodu, građanima i ostalim narodima tokom Drugog svetskog rata, nesmetano veliča one koji su hapsili đake u Kragujevcu i odvodili ih na streljanje, one koji su hapsili naše sugrađane u Beogradu, a slobodan Beograd to pamti i slobodan Beograd nikad neće zaboraviti ni žrtve, ni zločine. Mi želimo da se tome suprotstavimo - poručio je Božović.

Nedić protest

Marko Metlaš

Nedić protest, Foto: Marko Metlaš

Član Predsedništva LDP-a Đorđo Žujović bio je jedan od najglasnijih učesnika kontramitinga.

- Sloboda znači da svako može i treba da se bori za svoje ideale, osim kada se radi o veličanju nacizma i fašizma koji su odneli stotine hiljada života u ovom gradu i Srbiji. Zato smo se i okupili ovde na mirnom skupu da poručimo da mesta za takav način razmišljanja u ovom gradu nema - napomenuo je on.

Nedić protest

Marko Metlaš

Nedić protest, Foto: Marko Metlaš

S druge strane, Marko Dimitrijević iz organizacije skupa podrške Nediću ocenio je da su učesnici kontramitinga „politikanti koji pokušavaju da zloupotrebe ovo naše obeležavanje i da tako zarade jeftine političke poene“.

Nedić protest

Marko Metlaš

Nedić protest, Foto: Marko Metlaš

- Ovaj skup je organizovan s ciljem odavanja pošte velikom đeneralu Milanu Nediću koji je jedan od 100 najznamenitijih Srba, kako ga je opisao akademik Dejan Medaković, a za koga su mnogi znameniti Srbi proteklih decenija imali reči hvale. Da nije bilo Milana Nedića, srpski narod, koji je bio u vreme Drugog svetskog rata bio na ivici propasti, nestao bi. I oni koji ga vole i oni koji ga mrze u odnosu na njega su moralni kepeci koji ne bi postojali da nije bilo njega - poručio je Dimitrijević.

Ko je bio Milan Nedić

Milan Nedić (1877-1946) bio je srpski general, koji je tokom balkanskih ratova, ali i Prvog svetskog rata, dobio mnogobrojna odlikovanja za iskazanu hrabrost. Ostao je zapamćen kao predsednik kvislinške marionetske vlade u Srbiji za vreme okupacije nacističke Nemačke u Drugom svetskom ratu poznate pod imenom Vlada narodnog spasa. Britanske snage predale su ga jugoslovenskim snagama 1. januara 1946. a beogradske novine su 5. februara objavile da je izvršio samoubistvo skočivši kroz prozor dok čuvari nisu pazili. Prava istina o smrti Milana Nedića predstavlja i danas predmet brojnih kontroverzi. Srpska akademija nauka i umetnosti uvrstila je Milana Nedića u svoj spisak 100 najznamenitijih Srba. Nedićev portret bio je uvršćen među portrete drugih srpskih predsednika Vlade u zgradi Vlade Srbije za vreme mandata Vojislava Koštunice. Uklonjen je 2008. na zahtev potpredsednika Vlade Ivice Dačića. Trenutno traje sudski proces povodom zahteva o rehabilitaciji Milana Nedića.

 

Komentari (2)

Marko

05.02.2018 12:52

cim su se ovi iz LDP i DS pobunili..poznavajući njihov dosadašnji rad znaci da je Nedic bio prosrpski orijentisan i da zaslužuje rehabilitaciju.

gromns

05.02.2018 17:06

Nedic-sama titula je dosta za svakog normalnog coveka-predsednik kvisliske vlade, ne bi me zacudilo da za neko vreme osvane spomenik hitleru na terazijama