ručak hrana
Shutterstock
ručak hrana

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Jelovnik

- Goveđa salata u marinadi od krastavaca i luka

- Goveđa supa sa testeninom

- Ribić u sosu od paradajza sa barenim krompirom

- Špicasti kupus sa mirođijom i dresingom od fete

- Pečena bundeva

Goveđa salata u marinadi od krastavaca

ručak hrana

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Sastojci:

- 400 g kuvanog ribića

- 200 g kiselih krastavaca

- 2 srednje glavice crnog luka

- 100 ml tečnosti od krastavaca

- 2 s.k. ulja

- s.k. sirćeta

- supena kašika senfa

- 2 grančice mirođije i peršuna

Priprema: Obareni ribić rasporedite u šnicle, a od ostataka napravite goveđu salatu. Ostatke isecite na komade slične veličine. Crni luk i kisele krastavce isecite na kockice. Iseckajte mirođiju i preršun. Izmešajte senf sa tečnošću u kojoj su bili krastavci, pa time prelijte salatu i promešajte. Dodajte po ukusu sirće i so i na kraju ulje. Saveti: Salata se može jesti odmah, ali i hladna kao samostalan obrok, samo dodajte prepečeni hleb. Odličan je obrok koji se može poneti. U frižideru uvek sačuvajte tečnost od kiselih krastavaca. Odličan su preliv za razne salate.

Goveđa supa

ručak hrana

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Sastojci:

- 1,2 kg ribića

- veza zeleni za supu

- 50 g korena celera

- crni luk

- 2 čena belog luka

- 6 zrnaca bibera

- lovor list

- 3 lista peršuna

- 120 g testenine za supu suvi začin, so

U dubok sud stavite opran ribić. Nalijte hladnom vodom i kada počne da kuva, skinite penu i kuvajte na umerenoj temperaturi. Na pola kuvanja dodajte očišćenu zelen za supu, koren celera, prepečeni crni luk sa poslednjom žutom korom, beli luk, lovorov list i biber. Kuvajte na umerenoj temperaturi da se supa kuva, ali ne i da ključa. Lonac napola poklopite. Kada je meso mekano, procedite supu i zakuvajte testeninom po izboru. Na kraju pre serviranja pospite seckanim peršunovim listom. Po želji svako može dodati sveži mleveni biber. Saveti: Zakuvajte samo potrebnu količinu. Ako imate ostatke, različite vrste testenina stavite u krpu, prekrijte drugim delom i tučkom za meso usitnite. Dobićete izvanrednu testeninu za supu.

Goveđe šnicle u paradajz sosu sa barenim krompirom

ručak hrana

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Sastojci:

- 4 goveđe šnicle od barenog ribića

- paradajz sos

- 2 s.k. ulja

- s.k. brašna

- 8 dl soka od paradajza

- supena kašika paradajz pirea

- 1 kg šećera

- so po ukusu

- 1 kg krompira

Od obarenog ribića isecite meso kao za šnicle. U sud stavite ulje i kada se malo ugreje, prepržite brašno na umerenoj temperaturi. Kada počnu da izlaze mehurići, dodajte paradajz pire i kratko propržite. Dodajte paradajz sok i šećer, promešajte i kuvajte petnaestak minuta na umerenoj temperaturi. Na kraju dodajte ribić isečen na šnicle i sve zajedno prokuvajte bez mešanja na umerenoj temperaturi. Krompir oljuštite i isecite na četvrtine, stavite u sud, nalijte toplom vodom, malo posolite i kuvajte na srednje visokoj temperaturi dok ne omekša. Procedite i servirajte uz ribić i sos. Saveti: Krompir posolite dok se kuva, jer će tako ravnomerno biti slan. Ako želite, možete ga preliti puterom ili uljem, ali tada povećavate kalorijsku vrednost. Ako vam šnicle u sosu ostanu, sutradan ih podgrejte na umerenoj temperaturi.

Špicasti kupus sa mirođijom i dresingom od fete

ručak hrana

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Sastojci:

- 1 kg špicastog ili kineskog kupusa

- veza mirođije

- 150 g fete

- 100 g jogurta

- 2 do 3 sk vinskog sirćeta

- 2 sk maslinovog ili običnog ulja

- so, mleveni biber

Isecite kupus na tanke rezance. Dodati seckanu mirođiju i pomešajte u većoj činiji. U posebnom sudu izgnječite feta sir ili neki sličan, dodajte jogurt, vinsko sirće i ulje. Dobro izmešajte. Posolite i pobiberite po ukusu. Prelijte kupus i mirođiju. Promešajte pažljivo.
Saveti: Preliv za salatu možete sipati u teglu i dobro promućkati da se ujednači, a možete ispasirati i štapnim mikserom. Kupus isecite ranije, ali preliv stavite pre serviranja.

Pečena bundeva

ručak hrana

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Sastojci:

- 4 komada bundeve od 250 g

- cimet i prah šećer

Bundevu operite i isecite na četiri komada. Zavijte alu-folijom gornji deo do kore. U pleh za pečenje stavite zamotanu bundevu tako da kora bude sa donje strane. Pecite na srednjoj rešetki oko 45 minuta. Proverite, jer dužina pečenja zavisi od bundeve i rerne. Bundeva je gotova kada je mekana. Možete je servirati mlaku ili hladnu. SAVETI: Ako želite da odozgo dobijete prepečenu koru, skinite foliju pred kraj pečenja. Po želji dodajte cimet i šećer, što povećava kalorijsku vrednost. Služi se sa korom na tanjiriću ili bez kore kao pire od bundeve. Nutritivno vredno povrće, prihvatljive cene, bogatija beta karotenom od šargarepe, koje se koristi za slana jela i poslastice. Odlično se vari i mogu je jesti i mala deca.

 

Tagovi