Printscreen
Foto: Printscreen/Foto: Twitter/printscreen

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski tvrdi da su ukrajinske snage ovog meseca do sada oslobodile oko 8.000 kvadratnih kilometara teritorije u Harkovskoj oblasti.

Iz ukrajinskih luka isplovilo još pet brodova sa žitaricama. Kremlj tvrdi da će potrebe za gasom zemalja u razvoju nadomestiti pad potražnje evropskih potrošača.

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!

BLOG UŽIVO

Specnaz u akciji

22:36 - Specijalne snage vojske RF sprečavaju ukrajinske militante da nastave kontraofanzivu u pravcu Kupjanska.

Izviđačka grupa je otkrila gomilanje vojske i opreme u pravcu Kupjanska, pregrupisavši se u pokušaju dalje kontraofanzive. Lovci su odlučili da ukrajinskim lovcima nanesu vatrenu štetu uz pomoć ATGM-ova.

Šta su Rusi ostavili za sobom u Balakliji

22:19 - Foto i video materijal snimio je načelnik policije Kijevske oblasti Andrij Nebitov iz deokupiranog Balaklija, u oblasti Harkov.

Snimak napada na Seversk

21:50 - Napad na Seversk: MLRS "Odvažnih" (grupa O) uništava neprijateljsku odbranu na periferiji grada. Protivnik je ovde podigao moćna utvrđenja i Rusi ih uništavaju artiljerijskom i avijacijskom vatrom da bi spasili trupe tokom ofanzive. 

 

 

Snimak uništenja ukrajinskog tenka

21:22 - Uništenje ukrajinskog BRM-1K pomoću drona sa jednostavnim uređajem za bacanje granate F-1, iz pravca Hersona.

 

Napadnuta Nova Kahovka

20:49 - Ukrajinske trupe su izvele napad višecevnim sistemima "Himars" na Novu Kahovku. Tom prilikom oštetili su školu, stadion i park, rekao je predstavnik administracije grada Ruslan Agajev.

 

 

Fon der Lajen: Podrška UKR je skupa, ali sloboda nema cenu

20.18 - Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas da podrška Ukrajini skupo košta, ali da je sloboda "neprocenjiva", komentarišući velike cene energenata i inflaciju u Evropi.

Ona je dodala za Rojters da "sankcije EU Rusiji imaju veliki i vidljiv uticaj".

Fon der Lajen je treći put od početka rata boravila u Kijevu, a danas se susrela sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

Ona je istakla da "sloboda, međunarodni mir, demokratija" nemaju cenu.

Udar na Kadirova

19.48 - SAD uvode nove sankcije ruskim građanima i kompanijama, saopštilo je Ministarstvo finansija SAD.

Precizira se da su ograničenja zahvatila nekoliko desetina ljudi. Na primer, lider Čečenije Ramzan Kadirov potpao je pod ograničenja. Sankcije su pogodile i članove njegove porodice.

Kako je saopšteno, sva američka imovina Rusa i kompanija koje se nalaze na listi biće blokirana. Ograničenja su takođe predmet finansijskih i imovinskih transakcija u Sjedinjenim Državama.

IAEA ima zahtev za Ruse

19.18 - Upravni odbor Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) na zatvorenoj sednici je sa 26 glasova usvojio rezoluciju u kojoj se Rusija poziva da povuče svoju vojsku sa teritorije Zaporoške nuklearke, saopštila je agencija „Rojters“, pozivajući se na diplomatske izvore

Da li je ukrajinska kontraofanziva "upalila", ili ih čeka veliko iznenađenje?

18.57 - Nedavni ukrajinski kontranapad posle neuspešnog porodora na jugu- hersonskom pravcu i operativnog prodora Ukrajinaca i njihovo izbijanje na granicu sa Rusijom 35 km severno od Harkova izazvala je šok. Postavlja se pitanje, koliko je Rusija izgubila i sledi li predaja Kremlja i pobeda Kijeva?!

Celu vest pročitajte OVDE.

Izbio požar nakon granatiranja sela Nehotejevka (FOTO)

18.35 - Sa strane Ukrajine granatirano je područje sela Nehotejevka u Belgorodskoj oblasti u Rusiji.

Zbog toga je izbio požar na carinskom terminalu, rekao je guverner regiona Vjačeslav Gladkov

 

 

Ukrajina ima novi cilj: To je prioritet!

(UKRAJINA UŽIVO) EKSKLUZIVA S PRVE LINIJE FRONTA Rusii udaraju avijacijom i artiljerijom po Seversku (FOTO/VIDEO)

Foto: AP Ludovic Marin

 

 

18.11 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da su sistemi za protivazdušnu odbranu prioritet za njegovu zemlju dok pokušava da se zaštiti od ruskih napada.

Celu vest počitajte OVDE.

Nemačka šalje višecevne raketne bacače u Ukrajinu

17.40 - Nemačka je obećala da će poslati dva višecevna raketna bacača (MLRS) u Ukrajinu, potvrdila je ministarka odbrane Kristin Lambreht.

"Odlučili smo da u Ukrajinu pošaljemo još dva višecevna raketna bacača MARS II i 200 raketa“, rekao je ministar na konferenciji Bundesvera i dodao da će ovog meseca početi obuka ukrajinskih vojnika za upotrebu MLRS.

Stremousov: Uspešno sprečavamo ukrajinsku ofanzivu

17.15 - Kiril Stremousov zamenik načelnika Hersonske vojno-civilne uprave saopštio je da su sprečene oružane snage Ukrajine vojske u Hersonskoj oblasti i to u svim pravcima, prenosi Ria.

Odluka devet zemalja EU o turističkim vizama

18.49 - Odluka devet zemalja Evropske unije da prekinu da primaju dokumenata Rusa za izradu turističkih viza predstavlja rušenje odnosa sa Rusijom, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova, prenosi Sputnjik na Telegramu.

„To je dosledno uništavanje odnosa sa našom zemljom uprkos svemu onome što smo zajedno učinili na kontinentu Evroazije“, rekla je Zaharova.

Ona je navela da je Evropska unija izmislila politizovani režim, koji je povezan sa izdavanjem turističkih viza građanima Rusije suprotno onome što je dogovoreno.

Dejstvo ruske artiljerje u Harkovu (VIDEO)

16.33 - Sninak dejstva artiljerije. Ruske trupe nastavljaju da drže deo Harkovske oblasti i zadržavaju napade na Donbas.

 

 

 

 

Kadirov uputio patriotski poziv

16.06 - Lider Čečenije Ramzan Kadirov pozvao je danas na "samomobilizaciju" i istakao da veruje da je svaki lider regiona sasvim sposoban da pripremi najmanje hiljadu volontera.

Celu vest pročitajte OVDE.

SAD će poslati napredne raketne sisteme

15.49 - Sjedinjene Američke Države nameravaju da uskoro dostave Kijevu naoružanje neophodno za borbe na jugu i istoku Ukrajine, uključujući napredne raketne sisteme, izjavio je koordinator za strateške komunikacije Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi u intervjuu televizijskom kanalu MSNBC.

Situacija u Krivom Rogu se stabilizuje

15.15 -  U Krivom Rogu situacija se stabilizuje. Usled koordinisanog delovanja naših službi voda odlazi. Poplavljeno je 79 od 116 privatnih stambenih objekata i imanja. Radovi na sanaciji su u punom jeku, prenosi Truha.

Na korak do rata sa Amerikom

14.50 - Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova upozorila je danas SAD da će ako isporuče Ukrajini rakete dugog dometa preći "crvenu liniju" i postati direktna strana u sukobu.

Celu vest pročitajte OVDE.

Korosi: Nuklearna elektrana Zaporožje mora da bude demilitarizovana

14.12 - Nuklearna elektrana Zaporožje mora da bude demilitarizovana i obe strane moraju da povuku svoje snage odatle, izjavio je danas predsednik 77. Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Čaba Korosi.

"Što se tiče nuklearne elektrane Zaporožje, hajde da nazovemo stvari pravim imenom. To je glavno pitanje nuklearne bezbednosti. Pozivamo obe strane da demilitarizuju zonu oko nuklearne elektrane, da povuku svoje snage, kako bismo bili sigurni da nema vojnih operacija na teritoriji nuklearke", izjavio je Korosi za TASS.

Korosi je dodao da bi takva odluka bila dobra i po Ukrajinu i po Rusiju, ali i po druge zemlje.

PUTINOVA OSVETA ZA ZELENSKOG Potopljen rodni grad ukrajinskog lidera 

13:47 - Stanovištvo u ukrajinskom gradu Krivij RIh evakuisano je pošto je ruska vojska sa osam raketa pogodila branu kod tog mesta.

Detaljnije možete pročitati OVDE

 

Zaharova: Tražimo da se zaustavi ubijanje civila u Ukrajini

(UKRAJINA UŽIVO) EKSKLUZIVA S PRVE LINIJE FRONTA Rusii udaraju avijacijom i artiljerijom po Seversku (FOTO/VIDEO)

EPA/MAXIM SHIPENKOV

 

13:20 - Rusija poziva međunarodne organizacije da smesta narede Ukrajini da zaustavi ubijanje civila koje Kijev optužuje za saradnju sa Moskvom, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova.

"Zahtevamo od međunarodnih organizacije da iskoriste svoj uticaj nad Kijevom i da zaustave masakriranje civila. Ovo mora smesta da se zaustavi," izjavila je Zaharova na konferenciji za novinare, a prenosi TAS S.

 

Svakodnevni život u Vasilovki u Zaporoškoj oblasti

12:51 - 

 

 

 

Stremousov: Ukrajina nije uspela da prodre u Hersonsku oblast

12:30 - Ukrajinske oružane snage pojačavaju svoje prisustvo duž linija fronta, ali još nisu uspele da uđu u Hersonsku oblast, saopštio je danas za televizijski kanal "Solovjev lajv" Kiril Stremousov, zamenik načelnika lokalne proruske vojno-civilne administracije.

- Stalno jačaju snage, ali voleo bih da ponovo naglasim da svaki put kada putujem u Kiseljivku, to se objavi na internetu. Hersonska oblast je ostala u svojim granicama. Niko nije prodro u Suhoj stavok, ili u Davidov Brod, ili u Kiseljivku, kako su pisali, to je jednostavno suprotno činjenicama - tvrdi Stremousov, prenosi TAS S.

 

Ruski "Uragan" u akciji

11:30 - 

 

 

 

Predsednica EK Ursula fon der Lajen doputovala u Kijev

11:00 - Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen stigla je danas u Kijev.

 


Ona je najavila da će razgovarati sa predsednikom Volodimirom Zelenskim i premijerom Denisom Šmihalom i o evropskim integracijama Ukrajine.

"U Kijevu treći put. Toliko toga se promenilo. Ukrajina je sada kandidat za članstvo u EU", navela je ona na Tviteru po dolasku u Kijev.10.00 - Peskov: Garancije Ukrajini može dati samo Kijev

 

Garancije bezbednosti Ukrajini može dati samo rukovodstvo te zemlje, kada shvati bezizlaznost situacije, smatra portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima u Samarkandu, u kojem se održava dvodnevni samit Šangajske organizacije za saradnju. Peskov je, takođe, rekao da pokušaji Sjedinjenih Američkih Država, koje nastoje da nadigraju Rusiju, imaju stalni karakter.

Predsednik GS UN poziva na demilitarizaciju NE Zaporožje

10:00 -  Nuklearna elektrana Zaporožje mora da bude demilitarizovana, i obe strane moraju da povuku svoje snage odatle, izjavio je danas predsednik 77. Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Čaba Korosi.

"Što se tiče nuklearne elektrane Zaporožje, hajde da nazovemo stvari pravim imenom. To je glavno pitanje nuklearne bezbednosti. Pozivamo obe strane da demilitarizuju zonu oko nuklearne elektrane, da povuku svoje snage, kako bismo bili sigurni da nema vojnih operacija na teritoriji nuklearke", izjavio je Korosi za TAŠ.

 

Habek:Ukrajini potrebno 350 milijardi dolara za obnovu

09:33 - Nemački ministar ekonomije Robert Habek saopštio je danas da je, prema sopstvenim procenama Kijeva, Ukrajini za obnovu potrebno 350 milijardi dolara.

Nemački ministar ekonomije saopštio je nakon sastanka sa ukrajinskim ministrom trgovine da se sada vidi mogućnost za, pobedu Ukrajine u ratu sa Rusijom.

 

PUTIN STIGAO U SAMARKAND Ruski lider će održati niz bilateralnih sastanaka

(UKRAJINA UŽIVO) EKSKLUZIVA S PRVE LINIJE FRONTA Rusii udaraju avijacijom i artiljerijom po Seversku (FOTO/VIDEO)

EPA/FOREIGN MINISTRY OF UZBEKISTAN /

 

09:30 - Predsednik Rusije Vladimir Putin doputovao je u Samarkand na samit Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS), a na marginama tog događaja ruski lider će održati niz bilateralnih sastanaka.

 

 

Detaljnije možete pročitati OVDE 

Lokalne vlasti: Ukrajinske snage gađale Lisičansk i Stahanov

09.00 - Vlasti Luganske oblasti koje su proglasile nezavisnost navele su da su ukrajinske snage sa više projektila gađale gradove Lisičansk i Stahanov, prenosi Izvestija.

Kako navode, granatiranje Lisičanska se dogodilo oko 2.40 po lokalnom vremenu, dok je Stahanov gađan dvadeset minuta kasnije.

Dodaju da su u oba napada korišćeni projektili iz sistema HIMARS.

Odbijen napad ukrajinskih snaga sa Crnog mora na Herson

08:38 - Napad ukrajinskih padobranaca preko teritorije Кinburnskog rta sa Crnog mora na Herson i oblast je odbijen, saopštio je zamenik šefa regionalne administracije Кiril Stremousov.

„Bukvalno rano ujutru, neki padobranci, oni sebe nazivaju marinci... pokušali su da prodru na teritoriju Kinburnskog rta, to je sa strane Crnog mora i prođu (u Hersonsku oblast), ali je napad zaustavljen, nacisti su uništeni“, rekao je Stremusov.

Britanija: Ukrajinske trupe konsolidovane u oblasti Harkova

08:20 -  Britansko ministarstvo odbrane je saopštilo danas da ukrajinske snage nastavljaju sa konsolidacijom u delovima Harkovske oblasti, koje su ponovo stavile pod svoju kontrolu, a da se ruske jedinice povlače.

Ruske snage su se uglavnom povukle iz Hrakovske oblasti zapadno od reke Oskil, objavilo je britansko ministarstvo odbrane u svom dnevnom obaveštajnom biltenu na Tviteru, prenosi Rojters.

 

Zelenski najavio posetu Ursule fon der Lajen

(UKRAJINA UŽIVO) EKSKLUZIVA S PRVE LINIJE FRONTA Rusii udaraju avijacijom i artiljerijom po Seversku (FOTO/VIDEO)

EPA/SERGEY DOLZHENKO

 

07:47 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski najavio je da će predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen danas posetiti Kijev.

On je u svom noćnom obraćanju rekao da će predsednica EK doći u Ukrajinu koja nastoji da postane članica EU, prenosi Gardijan.

 

Prvi snimak nesreće Zelenskog

07:30 - Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski doživeo je u sredu saobraćajnu nesreću u Kijevu, javlja CNN, ali u njoj nije ozbiljnije povređen.

U međuvremenu društvenim mrežama kruži snimak sa mesta nesreće. Na video snimku se vidi da su na lice mesta odmah stigla nekoliko vozila policije, sanitet Hitne pomoći i vatrogasno vozilo.

 

 

Detaljnije možete pročitati OVDE 

Kijev:Rusija gađala vodno postrojenje da izazove paniku

07:00 - Rusija je izvela osam raketnih napada na Krivi Rih, a voda preti da ugrozi ovaj ukrajinski grad, saopštio je zvaničnik iz kabineta predsednika Ukrajine Kiril Timošenko.

„Danas je Krivi Rih pogođen, prema preliminarnim podacima, sa osam ruskih krstarećih raketa. To je teroristički napad na naš narod, na određeni grad. Rakete su ciljale infrstrukturu koja je od vitalne važnosti za stanovnike", napisao je Timošenko na Telegramu, prenosi Ukrinform.

Pratite nas i na Telegramu

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading