Rusi: "EU je otišla predaleko"; Atentat na rektorku univerziteta u Hersonu (FOTO/VIDEO)
Alo! ilsutracija J.V:

Glavni ukrajinski komandat kaže da vojska napreduje na području Harkova dodajući da se nalaze na 50 kilometara od ruske granice. 

Moskva priznaje povlačenje iz ukrajinskih gradova Izjuma i Balaklija. Ministarstvo odbrane navodi da su ruske trupe odatle pregrupisane u pravcu Donjecka kako bi se postigli ciljevi "specijalne vojne operacije za oslobađanje Donbasa".

"Oružane snage Rusije izvode visoko precizne napade na jedinice ukrajinske vojske u Harkovskoj oblasti. Od 6. do 10. septembra gubici ukrajinskih snaga na pravcu Nikolajev - Кrivi Rog iznose više od četiri hiljade poginulih i oko osam hiljada ranjenih", tvrdi Igor Кonašenkov, portparol ruskog Ministarstva odbrane.

 

Nakon što je ukrajinski Energoatom javio da je nuklearka Zaporožje ponovo isključena sa mreže, kao i da u atomskoj centrali ne radi šesti reaktor, Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je da je popravljen rezervni dalekovod koji vodi do elektrane, čime je obezbeđena spoljna električna energija neophodna za hlađenje reaktora.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov rekao je da Moskva ne odbacuje pregovore s Ukrajinom, ali da što ih Кijev bude više odlagao, to će biti teže da se postigne sporazum.

KRAJ BLOGA

NEVEROVATAN PREOKRET Zelenski saopštio veliki uspeh Ukrajinskih snaga

Rusi:

Foto: Sajt predsednika Ukrajine

 

 

23.58 - Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski saopštio je veliki uspeh Ukrajinskih snaga u posednje dve nedelje i najavio da se napredovanje nastavlja

Celu vest pročitajte OVDE.

DNR: Sprečena Ukrajinska ofanziva na aerodrom u Donjecku

23.20 - Ukrajinska vojska je pokušala da krene u ofanzivu na aerodrom u Donjecku, ali je pretrpela težak poraz, saopštio je lider DNR Denis Pušilin, prenosi Sputnjik na Telegramu.

Prema njegovim rečima, tom prilikom, savezničke snage su gotovo potpuno uništile grupu neprijateljskih boraca.

Pušilin je takođe rekao da je razgovarao sa vojnicima na prvoj liniji fronta. Primetio je visok borbeni duh kod vojnika.

Popravljen rezervni dalekovod Zaporoške nuklearke

22.55 - Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je da je drugi rezervni dalekovod do Zaporoške nuklearne elektrane popravljen.

Kako je naveli u organizaciji, to omogućava operateru da ostavi jednu liniju u rezervi, dok će druga obezbediti elektrani spoljno napajanje koje je potrebno za hlađenje reaktora i druge zaštitne funkcije dok je ugašena.

Drugi važan korak bila je činjenica da je energetski blok, koji je dan ranije bio isključen, prebačen u režim hladnog gašenja, u kojem se nalazi još pet reaktora u stanici.

Ovaj događaj je važan za nuklearnu bezbednost područja zaporoške nuklearke, jer je reaktorima u hladnom stanju potrebno manje energije za hlađenje, istakli su u IAEA.

Rusi: "EU je otišla predaleko"

22.25 - Evropska unija je otišla predaleko u svojim antiruskim sankcijama i ne može da se povuče, rekao je danas novinarima stalni predstavnik Rusije pri Evropskoj uniji Vladimir Čižov uoči odlaska iz Brisela.

"One (zemlje EU) su otišle predaleko i ne mogu da se povuku. Jer na primer, mogli bi da otvore slavinu Severnog toka 2. i njihov problem će biti rešen. Ali to bi značilo neuspeh njihove celokupne politike, koja je usmerena na poraz Rusije i njenog predsednika", istakao je Čižov, preneo je TASS.

Kako je objasnio uključivanje Severnog toka 2 u takvoj situaciji značilo bi priznavanje njihovog neuspeha.

Evakuacija dva sela u belgorodskoj oblasti

22.00 - Guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov pozvao je na evakuaciju stanovnika naselja Žuravlevka i Nehotejevka, koji su i dalje u svojim domovima.

Atentat na rektorku univerziteta u Hersonu

21.42 - Na rektorku Hersonskog državnog univerziteta Tatjanu Tomilinu pokušan je atentat, u njenom ulazu je eksplodirala improvizovana eksplozivna naprava, rečeno je RIA Novostima u pres-službi u oblasnoj administraciji.

-Izvršen je atentat. U ulazu kuće eksplodirala je improvizovana eksplozivna naprava. Tatjana Tomilina je zadobila lakše povrede, saopštila je uprava.

Vlasti su istakle da je u eksploziji ubijen muškarac, a jedna starija žena povređena.

KADIROV PRETI KIJEVU Spremili smo iznenađenje za ukrajinsku vojsku

Rusi:

Foto: Ilustracija

 

 

21.22 - Sve strateške pozicije koje su zauzete u regionu Zaporožja su pod pouzdanom kontrolom odreda specijalnih snaga Ahmat.

Celu vest pročitajte OVDE.

Dejstvo raketnih sistema "Uragan" (VIDEO)

21.02 - Snimak dejstva višecevnih raketnih sistema „Uragan”

 

 

Nemački stručnjak upozorava Ukrajinu

Rusi:

Foto: mil.ru

 

 

20.37 - Nemački politikolog i novinar Gregor Špicen pozvao je Kijev da se ne opušta i ne raduje pre vremena, jer potez Ruske vojske prema njegovoj proceni veoma liči na pripremljenu zamku.

Celu vest pročitajte OVDE.

Patrušev: Amerikanci dostavljaju Kijevu podatke za granatiranje Zaporoške nuklearke

20.07 - Sjedinjene Američke Države dostavljaju Ukrajini podatke o lokaciji kritičnih objekata u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani za granatiranje, što može da uzrokuje katastrofu većih razmera od Černobilja i Fukušime, izjavio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev.

"Ozbiljnu pretnju radijacionoj bezbednosti predstavlja granatiranje kritičnih objekata Zaporoške nuklearne elektrane od strane ukrajinskih neonacista iz teškog oruđa koje isporučuju zemlje NATO-a, a čije ciljeve postavljaju Sjedinjene Američke Države", rekao je Patrušev na sastanku o nacionalnoj bezbednosti u Sibirskom federalnom okrugu.

Najviše izbeglica iz Harkova

19.40 - U Voronješku oblast je sa teritorije Ukrajine tokom protekla 24 časa stiglo 625 interno raseljenih lica, saopštila je vlada ovog regiona. Oni su uglavnom stigli iz Harkovske oblasti.

Deo izbeglica razmešteno je u 14 centara za privremeni smeštaj, a deo je smešten kod svoje rodbine.

Bela kuća obećala nastavak pomoći Ukrajini

Rusi:

AP/Patrick Semansky

 

 

19.20 - Bela kuća je danas obećala nastavak pružanja pomoći Ukrajini.

"Ukrajina treba da obrazloži svoje operacije, ali je jasno da se ona žestoko bori da povrati teritoriju", rekla je sekretarka za štampu Bele kuće Karin Žan-Pjer novinarima dok je predsednik Džozef Bajden leteo u Boston, preneo je Rojters.

Ona je naglasila da će "SAD nastaviti da pružaju podršku Ukrajini dok oni nastavljaju da brane svoju demokratiju protiv ruske agresije".

KREMLJ: Demilitarizacija NE Zaporožje moguća samo u jednom slučaju

19.00 - Portparol Kremlja Dmitrij Peskov istakao je da dok se ne ispune svi ciljevi specijalne vojne operacije u Ukrajini, neče biti govora o demilitarizaciji nuklearne elektrane Zaporožje u Energodaru.

Celu vest i snimak pogldedajte OVDE.

PUKLO KAO NUKLEARNA BOMBA! Objavljen snimak pogotka elektrane, talas uništava sve pred sobom! (VIDEO)

18.40 - Po društvenim mrežama kruže snimci ruskog napada i velike eksplozije u ukrajinskoj elektrani posle koje su brojni delovi Ukrajine ostali bez struje.

Celu vest i snimak pogldedajte OVDE.

Pušilin: Teško je

18.34 - Jedan od glavnih lidera proruskih separatista na istoku Ukrajine, Denis Pušilin, priznao je danas da je "teška" situacija na liniji fronta zbog ukrajinske kontraofanzive, ali je dodao da se ruske snage "dobro drže na terenu".

UKrajinska vojska poslednjih dana prenosi da je povratila kontrolu nad pojedinim delovima zemlje u rukama ruskih snaga.

To su oblasti Harkova na severoistoku, ali i delovi teritorije na jugu i istoku.

"Situacija je i dalje teška. Protivnik pokušava da ošteti civilnu infrastrukturu", rekao je Pušilin ruskim medijima.

Prema njegovim rečima, ruske i proruske snage "drže se na terenu". Iako je situacija teška ipak ostaje pod kontrolom, dodao je Pušilin.

Zelenski ne želi da pregovara o sankcijama Rusiji

18.03 - Kada Ruska Federacija povuče svoje trupe sa teritorije Ukrajine, onda možemo da govorimo o ublažavanju sankcija, rekao je predsednik Zelenski. - prenosi Truha na Telegramu.

„Sve posle toga, možete da pričate o politici sankcija, o ukidanju određenih sankcija, o reparacijama, nadoknadi novca, o diplomatiji, o dijalogu. Ovo je tačka od koje počinje nova priča“, saopštio je Zelenski.

PUTIN OVO ČEKA Strah u Americi - velika promena u Evropi?

17.41 - U SAD strahuju da će evropske zemlje, u pozadini rastuće energetske krize, promeniti stav prema Rusiji i Ukrajini.

Celi vest pročitajte OVDE.

IAEA: Glavni zadatak je prekid granatiranja Zaporoške nuklearke

17.15 - Šef Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) Rafael Grosi izjavio je da je cilj agencije da se Ukrajina i Rusija slože da se prekine sa granatiranjem Zaporoške nuklearne elektrane, dok ostala pitanja ne zavise od IAEA.

„Ono što nam je zaista potrebno jeste da se Ukrajina i Rusija dogovore oko veoma jednostavnog principa: da se ne granatira elektrana“, rekao je Grosi u Beču. ⁉️ Kako je dodao, postizanje većeg sporazuma možda neće biti lako „u svetlu političke konfiguracije“.

Kadirov kaže da je ruska vojska spremila iznenađenje za Ukrajince

16.42 Ruska vojska je spremila „iznenađenje“ za ukrajinsku vojsku, saopštio je čečenski lider Ramzan Kadirov.

- Za sada neću otkrivati sve karte - napisao je Kadirov na Telegeramu.

Gust dim u Rostovskoj oblasti (VIDEO)

16.17 - Snimak nakon eksplozije u Rostovskoj oblasti.

 

Kremlj: Rusija će ostvariti ciljeve

15.48 - Kremlj je saopštio da će "Rusija ostvariti ciljeve specijalne vojne operacije u Ukrajini", prenosi Rojters.

Ovo je rekao portparol Kremlja Dimitrij Peskov komentarišući situaciju na ratištu, gde su tokom vikenda zabeleženi značajni ukrajinski pomaci u oblasti Harkova.

On je rekao da Kremlj ne planira da pregovara sa Ukrajinom. "

Ne vidimo perspektive za razgovore, niti osnovu za njih", rekao je Peskov.

Ukrajinska ofanziva stala kod Krasnog Limana

15.05 - Ukrajinske snage ne prestaju sa pokušajima da pređu kontraofanzivu u području Krasnog Limana u Donjeckoj Narodnoj Republici, ali situacija ostaje pod kontrolom, izjavio je lider DNR Denis Pušilin.

Što se tiče Ugljedara, tamo je situacija pod kontrolom, čak u određenom delu fronta savezničke vojske napreduju.

U području Donjecka, ruska vojska napreduje, protivnik trpi gubitke.

U Harkovu je prekinuto snabdevanje strujom i vodom, javile su lokalne vlasti

14.35 U gradu ne radi metro, ​​nestalo je i svetla. Postoje prekidi u radu interneta.

„Ne rade kritični infrastrukturni objekti, zbog čega je u Harkovu nestalo struje i obustavljeno je vodosnabdevanje“, potvrdio je gradonačelnik Harkova Igor Terehov na svom Telegram kanalu.

 

Putin: Ekonomski blickrig zapadnih država nije uspeo

13.51 Rusija se suočava sa finansijskom i tehnološkom agresijom, ali ekonomski blickrig protiv zemlje nije uspeo, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku o ekonomskim pitanjima.

„Želim još jednom da naglasim da se Rusija samouvereno nosi sa spoljnim pritiscima, odnosno sa finansijskom i tehnološkom agresijom nekih zemalja. Taktika ekonomskog blickriga, naleta na koji su računali, nije proradila, to je već očigledno svima, pa i njima“, istakao je ruski lider.

 

Peskov: Nema govora o povlačenju iz Zaporoške NE

13.45 Nema govora o povlačenju trupa iz Zaporoške nuklearne elektrane, najvažnije je da se Ukrajina natera da prekine sa granatiranjem elektrane, jer to povlači za sobom katastrofalne posledice, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Trenutno se ne govori o povlačenju trupa. Govori se o glavnoj stvari. To je da se ukrajinska strana natera da zaustavi varvarsko granatiranje objekata na teritoriji stanice, što povlači za sobom veoma tužne i katastrofalne posledice. I dalje pozivamo sve zemlje da iskoriste svoj uticaj, one zemlje koje imaju takav uticaj na ukrajinskoj strani, zaustave ove napade koji se svakodnevno nastavljaju - odgovorio je Peskov na pitanje da li je Rusija, na zahtev IAEA, spremna da povuče trupe iz nuklearke, i ako jeste, pod kojim uslovima.

 

Tragedija na Krimu

14.19 Ruski borbeni avion, jurišnik Suhoj Su-25 srušio se danas odmah po poletanju sa vojnog aerodroma na Krimu, očemu svedoči i video snimak, koji je objavljen na društvenim mrežama, više o tome pročitajte OVDE

 

Dejstvovanje raketnog sistema "Uragan" i "Grad"

12.47 Ministarstvo odbrane pokazalo je kako marinci Pacifičke flote Rusije u specijalnoj operaciji izvode napade na ukrajinske formacije raketnim sistemima „Uragan“ i „Grad“ i cevnom artiljerijom

 

 

 

Medvedev zagrmeo na Zelenskog

12.27 Putinov saveznik i zamenik predsednika saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev uputio je novu pretnju, i to kijevskom režimu nakon izjave ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, koji je rekao da nije spreman da pregovara s Moskvom jer ruska strana postavlja ultimatume, više o tome čitajte OVDE

 

Baevski: Ukrajinci napustili položaje na aerodromu u Donjecku

12.04 Oružane snage Ukrajine napustile su svoje položaje iza piste aerodroma u Donjecku, što je dovelo do značajnog smanjenja intenziteta granatiranja u pravcu Jasinovate i Kijevskog i Kujbiševskog okruga Donjecka u blizini aerodroma.

Ovo je u ponedeljak u emisiji Prvog kanala saopštio oficir Narodne milicije (NM) DNR Andrej Baevski.

 

 

Isporuke gasa iz Rusije ka Evropi stabilne

10.40 Isporuke prirodnog gasa iz Rusije u Evropu duž kljucnih ruta bile su stabilne jutros, dok je gasovod Severni tok 1 ostao zatvoren, javlja Rojters.

Tokovi prirodnog gasa kroz gasovod Jamal-Evropa do Poljske iz Nemacke bili su stabilni.

Izlazni tokovi na mernoj tački Malnov na nemačkoj granici iznosili su 5.602.192 kVh/h u periodu između 08.00 i 09.00, što je mala promena u odnosu na ranije, pokazali su podaci operatera gasovoda "Gascade".

Rusija je zatvorila Severni tok 1 ka Nemačkoj 31. avgusta prvo zbog održavanja, a onda i kvara i nemogućnosti da se, usled sankcija, izvrše popravke stanice kod Sankt Peterburga.

Ruski "Gasprom" je danas saopštio da će isporučiti 42,4 miliona kubnih metara gasa Evropi preko Ukrajine, što je nepromenjena količina u odnosu na juče.

 

 

Ukrajinske snage granatirale selo u Kurskoj oblasti

11.01 Oružane snage Ukrajine ponovo su granatirale selo Tjotkino u Kurskoj oblasti Rusije, niko nije povređen, saopštio je gubernator regiona Roman Starovojt na svom Telegram kanalu.
Kako je naveo, zabeleženo je desetak naleta. Sistem upozorenja je proradio na vreme, žrtava nije bilo.

„Međutim, utvrđeno je da je oštećeno osam kuća. Osim toga, oštećeni su pomoćni objekti, ograda i privatni automobil“, dodao je Starovojt.
Područje granatiranja je bez struje, a takođe je oštećen i gasovod.
Stručnjaci su već na terenu i popravljaju oštećenja.

 

Gančev: Trupe Ukrajine osam puta brojnije u kontraofanzivi

10.59 Predstavnik proruskih vlasti u Harkovskom regionu izjavio je danas da su ukrajinske snage osam puta brojnije od ruskih i proruskih snaga tokom kontraofanzive u toj oblasti, koju su Ukrajinci pokrenuli prošle sedmice.

Govoreći na ruskom TV kanalu Rusija-24, Vitalij Gančev rekao je da su ukrajinske snage povratile naselja koja su bila pod ruskom kontrolom na severu Harkovske oblasti i da je oko 5.000 civila evakuisano u Rusiju, preneo je Rojters.

 

Kadirov: Elitne jedinice se vraćaju u Ukrajinu

10.00 Elitne jedinice iz Čečenske Republike, predvođene Adamom Delimhanovim, vratile su se u zonu specijalne vojne operacije (SVO) u Ukrajini nakon odmora.

Ovo je na svom Telegram kanalu objavio predsednik Čečenije Ramzan Kadirov.

- Dragi brat, heroj Rusije, poslanik Državne dume Ruske Federacije Adam Delimhanov, na čelu jedinica iz Čečenske Republike, počeo je da izvršava zadatke specijalne vojne operacije na teritoriji Ukrajine i DNR - napisao je Kadirov.

 

 

 

Filiponenko: Ukrajinske snage pretrpele gubitke

09.58 U protekla 24 časa tokom ofanzivnih dejstava snaga Narodne milicije Luganske Narodne Republike ukrajinske snage pretrpele su veće gubitke u ljudstvu i tehnici.

Ubijeno je do 35 pripadnika ukrajinskih snaga, uništeno tri oklopna transportera i osam specijalnih vozila, saopštio je portparol Narodne milicije LNR kapetan Ivan Filiponenko.

 

Ergodan će ponuditi Putinu da se sastane sa Zelenskim

09.16 Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan predložiće na sastanku u uzbekistanskom Samarkandu ruskom kolegi Vladimiru Putinu da održi sastanak sa ukrajinskim liderom Volodimirom Zelenskim, o tome više možete pročitati OVDE

 

Zelenski o pregovorima sa Rusijom

08.41 Vladimir Zelenski je izjavio da u ovom trenutku nije spreman da razgovara sa Rusijom.

- Ne mogu da razgovaram sa onima koji iznose ultimatume - rekao je Zelenski u intervjuu američkoj televiziji Si-En-En.

Pritom, on je istakao da je "Rusija naš sused sa ogromnim stanovništvom" sa kojim će ipak morati da žive.

 

Ruski ambasador: Nemačka prešla crvenu liniju

08.25 Nemačka je prešla crvenu liniju, koju nije trebalo da pređe kada je počela da snabdeva Ukrajinu smrtonosnim oružjem sopstvene proizvodnje, izjavio je u intervjuu za „Izvestija” ruski ambasador u Nemačkoj Sergej Nečajev, višeo tome čitajte OVDE

 

Kijev:Uspeli smo da proteramo neprijatelja iz jos 20 naselja

 08.03 Ukrajinski Generalštab saopštio je danas na Fejsbuku da je ukrajinska vojska uspela da protera neprijatelja iz više od 20 naselja u prethodna 24 sata.

Neprijatelj se fokusira da uspostavi kontrolu na teritoriji regiona Donjeck i da ometa napade ukrajinskih trupa u pojedinim oblastima, preneo je Ukrinform, a više o tome pročitajte OVDE
 

 

 

Pasečnik: Ukrajinski diverzanti pokušavaju da prodru u LNR

07.36 Ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe pokušavaju da prodru na teritoriju Luganske Narodne Republike, saopštio je lider LNR Leonid Pasečnik.

On je istakao da su u jednom broju ranije oslobođenih naselja zabeleženi slučajevi pokušaja ukrajinskih diverzanata da uđu na teritoriju LNR.

 

 

Obnovljeno napajanje strujom u tri oblasti

07.32 Ukrajinski mediji javljaju da je obnovljeno napajanje strujom u Poltavskoj, Sumskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti.

 

Snimak ukrajinskog napada na Peski

07.29 Na društvenim mrežama je objavljen snimak koji navodno prikazuje zaustavljanje ukrajinskog napada na grad Peski.

 

 

 

Balicki: Zaporoška oblast tehnički spremna za referendum

07.10 Zaporoška oblast je tehnički spremna da organizuje referendum o pripajanju Rusiji, izjavio je šef regionalne vojno-civilne administracije Jevgenij Balicki.

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading