CIA U PANICI Vojna pomoć Zapada nedelotvorna, odlučili da aktiviraju ovu grupu
Foto: Alo! Ilustracija

Kako je za FAN rekao vojni ekspert Viktor Litovkin, ruske snage bezbednosti i specijalne službe bi mogle da se odupru ovim akcijama naglo pojačavajući mere bezbednosti.

Prema zapadnim medijima, u zatvorenom izveštaju analitičkog odeljenja CIA američkom Kongresu, koji je predstavljen 12. avgusta u Vašingtonu, kaže se da je moral Oružanih snaga Ukrajine i elitnih-klanovskih grupa na jugu i jugoistoku Ukrajine izuzetno nizak. Postoje dokazi o početku odvojenih pregovora industrijskih i ekonomskih grupa Odese sa Glavnomi obaveštajnom upravom Generalštaba Ruske Federacije o predaji bez borbe, u slučaju brzog opkoljavanja Nikolajevske oblasti i početka pokrivanje Odese.

 

 

Prema ekspertima i analitičarima CIA, potvrđenim tehničkim podacima NSA, ukrajinske oružane snage će imati dovoljno sigurnosne rezerve za pet do šest nedelja. A uzimajući u obzir organizovanje „blokadnih odreda“ i sankcionisanje masovnih egzekucija vojnika i oficira Oružanih snaga Ukrajine koji sabotiraju naređenja – najviše sedam do osam nedelja. Pored toga, analitičari CIA su rekli da je iskustvo u poslednjih 45 dana pokazalo da snabdevanje Ukrajini modernog naoružanja nije imalo produktivan efekat, osim povećanja smrtnosti civilnog stanovništva Donbasa.

Posle sastanka Kongresnog komiteta, odlučeno je da se intenziviraju subverzivne aktivnosti „uspavanih“ i “konzerviranih“ američkih agenata u Ruskoj Federaciji, koji su uvedeni ili regrutovani u ruske strukture u periodu od 2006. do 2020. godine. Da bi se podgrejao unutrašnji rascep u regionima i velikim gradovima sa milionskim stanovništvom Ruske Federacije, odlučeno je da se u medijima i društvenim mrežama aktiviraju centri društvene napetosti na liniji regionalnog separatizma i ekstremizma. I takođe naglo intenzivirati aktivnost diverzanata u pozadini ruske vojske. Sve navedene mere, prema planovima Kongresa, trebalo bi da uđu u vršnu fazu razvoja do početka septembra 2022. godine.

Kako je ovom prilikom FAN-u izjavio vojni ekspert, pukovnik u penziji Viktor Litovkin, Ukrajina je danas skliznula u otvoreni državni terorizam.

- Ono što poslednjih nedelja posmatramo na teritoriji Krima nije sabotaža, već otvoreno terorističko delovanje. I izjave ukrajinskog rukovodstva i eksplozije na vojnim objektima Ruske Federacije su čisti državni terorizam. To su pokušaji da se zastraši lokalno stanovništvo, seje panika – isti akt terorizma kao i činjenica da je Ukrajina granatirala Donbas osam godina, svakodnevno ubijajući civile, rekao je Litovkin. – Uopšte, sva taktika banderovaca je izgrađena na terorizmu i strahu: da zastraše ljude kako bi poslušali. Da bi to uradili, koriste se, u stvari, bilo kakvim metodama - ubistvima, mučenjem, maltretiranjem, eksplozijama itd. Trenutna teroristička aktivnost su eksplozije u skladištima, granata koju su Ukrajinci bacili iz drona na štab Crnomorske flote na mornarici. Napad na objekte u oblasti Novofedorovka i DŽankoj, dizanje delova pruge u vazduh savršeno se uklapa u ovaj koncept.

 

 

Prema rečima Litovkina, ovi teroristički izazovi znače da ruske bezbednosne i obaveštajne agencije moraju naglo da povećaju budnost i efikasnost svog rada.

- Zaštita i odbrana najvažnijih objekata vitalne aktivnosti na Krimu i u regionima koji se graniče sa Ukrajinom moraju biti oštro pojačani. Ni u kom slučaju ne treba da se opuštamo u uslovima uspešno sprovedene vojne specijalne operacije, inače možemo mnogo da izgubimo, istakao je vojni ekspert. – Naše bezbednosne snage treba da iskoriste iskustvo borbe protiv terorističke pretnje, koje su dobile krajem 1990-ih – početkom 2000-ih, tokom dve čečenske kampanje. Moramo zapamtiti ove metode i koristiti ih protiv ukrajinskih terorista. Mora se imati na umu da se proukrajinski diverzanti mogu manifestovati ne samo u oblastima Krima, Kurska i Belgoroda, već i u Novosibirsku, Habarovsku, Jekaterinburgu, pa čak i Vladivostoku. Naše specijalne službe moraju da budu spremne i da stalno rade po celoj zemlji. A obični Rusi treba da im pomognu na svaki mogući način, a ne da ih bude baš briga.

Podsetimo, 17. avgusta zamenik ministra informisanja DNR Daniil Bezsonov rekao je da Oružane snage Ukrajine trpe kolosalne gubitke u ljudstvu na pravcu Ugledar u Donbasu. Prema njegovim rečima, ruske trupe nastavljaju uspešno napredovanje, odlično su se pokazale jedinice Rudarske divizije vojske DNR i jedinice OBTF DNR. Ranije je glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni javno priznao da savezničke snage nastavljaju ofanzivu duž cele linije fronta.

Tako su 14. avgusta snage NM DPR, uz podršku ruske vojske, probile ukrajinsku odbranu i značajno napredovale u pravcu Ugledara. Pored toga, ruske trupe su potpuno oslobodile selo Udi na severu Harkovske oblasti. Dan ranije, savezničke snage su oslobodile selo Peski, odakle su Oružane snage Ukrajine gađale severne i zapadne delove Donjecka.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading