Bolnica, pacijent, operacija, bolest
Shutterstock
Bolnica, pacijent, operacija, bolest

Shutterstock

Ilustracija, Foto: Shutterstock

U GAK "Narodni front" prvi put je izvedena operacija radikalnog vađenja materice, limfnih žlezda i okolnog tkiva pacijentkinji starosti 48 godina bez otvaranja trbuha, odnosno laparoskopskim putem!

Ta metoda podrazumeva pravljenje najmanje tri minimalna reza, veličine od pola do jednog centimetra, kroz koje se u trbuh uvode instrumenti i na taj način se radi operacija. Pacijentkinje se posle tri dana otpuštaju na kućno lečenje, a ne posle osam, kao kad su operisane klasičnim putem otvaranja trbuha velikim rezom. 

U pitanju je, kako "Alo!" saznaje, pacijentkinja kojoj je dijagnostikovan rak grlića materice. Operacija je prošla u najboljem redu, urađena je u sredu, a žena je dobro.

"Batut": Godišnje 950 novoobolelih!

Rak grlića materice se ne javlja pre 19. godine života, a u populaciji žena u Srbiji je izuzetno redak do 25. godine i posle 70. godine, kažu za "Alo!" u Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

- Infekcija humanim papiloma virusom (HPV) je uslov za pojavu raka. Prema poslednjim podacima, u periodu od 2005. do 2015. svake godine se registrovalo, u proseku, oko 950 novoobolelih žena od raka grlića materice - navode u "Batutu".

Prof. dr Željko Miković, direktor GAK "Narodni front", potvrđuje za "Alo!" naša saznanja i kaže da je urađena jedna od najkomplikovanijih operacija u ginekologiji.

- Takozvana radikalna histerektomija ili uklanjanje materice, limfnih čvorova i vezivnog tkiva male karlice kod žene sa kracinomom grlića materice radila se klasičnom metodom otvaranjem trbuha velikim rezom. Sada smo to izveli prvi put laparoskopski, bez reza na trbuhu. Pacijentkinja je dobro podnela operaciju, koja je prošla bez ikakvih incidenata, dakle uredno - otkriva za "Alo!" prof. dr Miković.

Prema njegovim rečima, žena je prvi dan posle operacije ustala i šetala, a već trećeg ide kući.

- S druge strane, žene koje su dosad operisane klasičnim putem otpuštane su sa klinike najranije osmog dana od operacije i uglavnom su dobijale nadoknadu krvi. Ova žena to nije jer se laparaskopskom metodom krvarenje smanjuje na minimum. Zbog toga, ali i zbog minimalnog oštećenja tkiva, ona nije imala ni drenove, odnosno kese u koje se skuplja krv i tečnost iz trbuha. I još jedna prednost ovakve operacije, koja je najmanje bitna, ali nekom vrlo važna, nema onog velikog ožiljka od otvaranja stomaka - objašnjava naš sagovornik.

On dodaje da laparoskopske operacije traju od 45 minuta do sat vremena duže od klasičnih, ali s obzirom na sve koristi, to ne predstavlja problem.

- Operaciju smo izveli zahvaljujući donaciji opreme pre 10 dana od gospodina Slobodana Tešića. Reč je o vrlo skupoj opremi i da je nismo dobili, ni ove operacije ne bi bilo - kaže on.

Komentari (2)

Ana

10.03.2018 13:01

Sve ste napisali samo niste imena lekara, tj. tima koji je operisao pacijentkinju.

miroslav.popovic

11.03.2018 16:25

@Ana - U Banjaluci rade takve, operacije u nazad 3 godine...