Zračenje rak bolnica
Profimedia
Zračenje rak bolnica

Profimedia

Zračenje, Foto: Profimedia

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar rekao je danas novinarima da je Vlada Srbije uložila oko 230 miliona dinara za nabavku novog linearnog akceleratora i CT simulatora za Klinički centar u Kragujevcu, kao i za izgradnju objekta i kompletne infastrukture za smeštaj i rad nove opreme.

"Ono što je najbitnije je da u Kragujevcu neće biti liste čekanja na zračenje. Dogovorili smo se i da u slučaju kvara aparata za zračenje u nekom drugom gradu u Srbiji, hitne slučajeve i decu zbrinjava KC Kragujevac", rekao je Lončar.

On je izrazio očekivanje da će u narednih mesec i po dana da prorade i nova dva aparata u Nišu, dva u Kamenici i jedan u Beogradu.

Za nabavku četiri linearna akceleratora u Kragujevcu, Nišu i Beogradu, država je obezbedila više od 800 miliona dinara.

Lončar je najavio raspisivanje tendera u oktobru za nabavku još minimum šest aparata za zračenje za zdravstvene ustanove u Srbiji.

Prema njegovim rečima, ovi aparati će biti finansirani sredstvima Svetske banke, a predviđena vrednost je 18 miliona dolara.

"Više nećemo imati liste čekanja, a pacijentima ćemo obezbediti savremeno lečenje koje postoji u najrazvijenijim zemljama Evrope", rekao je Lončar.

Direktor Kliničkog centra u Kragujevcu Predrag Sazdanović rekao je da rade još dva aparata za zračenje od kojih je jedan star 12 godina, a drugi sedam godina.

"Do instaliranja nove opreme godišnji kapacitet ova dva aparata za zračenje je bio od 2.000 do 2.200 pacijenata i radilo se u dve smene, a po potrebi i državnim praznikom", rekao je Sazdanović.

On je naveo da je novi aparat došao u Kragujevac posle sedam godina.

"Aparat omogućava prijem većeg broja pacijenata za radiološku terapiju, a značajno je što je nova oprema preciznija i kvalitetnija", rekao je Sazdanović.