Hapšenje
Profimedia
Hapšenje
Foto: Profimedia

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u koordiniranoj akciji na teritoriji cele Srbije, u saradnji sa nadležnim javnim tužilaštvima i poreskom policijom, uhapsili su 80 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su od 2004. godine počinili više krivičnih dela u oblasti finansijskog kriminala i korupcije, navodi se u saopštenju MUP-a.

- Radi se o zloupotrebama u državnim organima od 2004. do danas. Reč je o krivičnim delima: pranja novca, zloupotreba položaja, falsifikovanja isprava, falsifikovanja službenih isprava, navođenja na overavanje neistinitog sadržaja, primanja mita, nesavesnog rada u službi i zloupotreba u proceduri javnih nabavki.

Šteta je počinjena budžetima Srbije i AP Vojvodine, Gradu Beogradu, Železari Smederovo, Republičkoj direkciji za imovinu, Dunav osiguranju, Ministarstvu poljoprivrede, Agenciji za borbu protiv korupcije i drugim organima u visini od sedam milijardi i 800 miliona dinara, odnosno više od 100 miliona evra u vreme izvršenja krivičnog dela.  Uhapšeni su i pomoćnici ministara, zamenici direktora, direktori...- rekao je ministar Stefanović i potom pročitao inicijale uhapšenih.

Kako Alo! saznaje, među uhapšenima u akciji "Rezač" su vlasnik "Beohemije" Željko Žunić i bivši ministar poljoprivede u drugoj Vladi Vojislava Koštunice Slobodan Milosavljević (DS). Uhapšeni su i: bivša direktorka Dunav osiguranja Milenka Jezdimirović (SPS), nekadašnji sekretar za urbanizam i građevinske poslove Beograda Nenad Komatina (DS), bivši pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Dušan Protić, bivši pomoćnik ministra trgovine Dobrivoje Sudžum, pokrajinski Sekretar za finansije Zoran Radoman, bivši predsednik opštine Mladenovac Dejan Čokić (DS), bivša direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković, predsednik Upravnog odbora Fudbalskog kluba Vojvodina Zoran Šćepanović, predsednik UO Delta invesment Radmila Spasić.

Slobodan Milosavljević
Slobodan Milosavljević, Foto: Dejan Živančević

Među uhapšenima ima i bivših pomoćnika ministara, direktora i političkih funkcionera iz svih krajeva Srbije. Prema nepotvrđenim informacijama, uhapšeni su i neki direktori "Delte", ali i brojni biznismeni.

- Najveće zloupotrebe su bile u malverzacijama sa građevinskim zemljištem. Radi se o milionskim malverzacijama - rekao je Stefanović.

- U borbi protiv korupcije nećemo stati, nastavićemo da radimo na svim slučajevima - rekao je ministar i zahvalio se svim pripadnicima MUP-a koji su radili na ovom slučaju. On je dodao da je akcija, zajedno sa Tužilaštvom, rađena nekoliko meseci.

- Ovi ljudi se sumnjiče za najteža krivična dela korupcije - rekao je Stefanović o uhapšenima i dodao da se nada da će i biti uspešno procesuirani i osuđeni.

Najveći deo tereta podnele su kriminalistička policija i beogradska policija, a sa tužilaštvom se intenzivno radilo na rasvetljavanju tih slučajeva u prethodnim mesecima, dodao je ministar.

Stefanović je rekao da je reč o vrlo čvrstim dokazima.

Istrage su vođene u različitim periodima, ali finalizacija je obavljena poslednjih godinu dana.

- U poslednjih godinu dana smo za sva dela prikupljali finalne dokaze i najveći deo posla je tada urađen - rekao je ministar.

KO JE KO MEĐU UHAPŠENIMA

Slobodan Milosavljević, bivši ministar:

Od 2001. do 2004. godine obavljao je funkciju ministra za trgovinu, turizam i usluge u prvoj demokratskoj Vladi Republike Srbije. Pre imenovanja na tu funkciju bio je ekonomski savetnik predsednika Demokratske stranke Zorana Đinđića.

Nakon prestanka ministarske funkcije imenovan je za direktora, a u decembru 2004. godine izabran je za predsednika Privredne komore Srbije. Za ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije izabran je 15. maja 2007. godine i tu funkciju je obavljao do jula 2008. godine.

Zorana Marković, bivša direktorka Agencije za borbu protiv korupcije:

Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije bila je do 9. novembra 2012. godine, kada su je smenili članovi Odbora. Kao razlog navedena je namera da prisvoji stan koji je dobila Agencija.

Željko Žunić, biznismen:

Vlasnik "Beohemije". Protiv njega su Alfa banka i Vojvođanska banke podnele krivične prijave Višem tužilaštvu. Mediji su pisali da je Žunić, zajedno sa sa vlasnikom "Interkomerca" Goranom Perčevićem, jedan od najvećih dužnika bankama, državi i zaposlenima.

Milenka Jezdimirović, bivša direktorka "Dunav osiguranja":

Na čelu "Dunav osiguranja" od 2009. do kraja 2012. godine. Ona je važila za kadar SPS, a kako je tada navedeno ostavku na mesto direktora je podnela iz ličnih razloga. U jednom od intervjua datih nakon ostavke rekla je da je trpela stalne pritiske da nekome dodeli zaposlenje ili posao na tenderu.

Zoran Šćepanović, predsednik Upravnog odbora Fudbalskog kluba Vojvodina:

Šćepanović je za predsednika UO Vojvodine izabran u junu prošle godine, a inače je novosadski privrednik. On je vlasnik marketinške agencije "Maxim & Co" i suvlasnik broda "Skiper". Šćepanović je predsednik i Zajednice superligaša Srbije.

SVI ONI SU UHAPŠENI:

Slobodan Milosavljević, bivši ministar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, D.P. bivši pomoćnik ministra Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, D.S. bivši pomoćnik ministra Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Zorana Marković, bivša direktorka Agencije za borbu protiv korupcije, Z.R. bivši direktor Regionalnog centra Novi Sad poreske uprave, a sadašnji pokrajinski sekretar za finansije, M.I. bivši zamenik direktora Republičke direkcije za imovinu, Nenad Komatina, bivši sekretar Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove, Dejan Čokić bivši predsednik opštine MladenovaC, Milenka Jezdimirović, bivša direktorka kompanije "Dunav osiguranje", I.F. bivši predsednik opštine Ada, B.Z. sadašnji predsednik opštine Ada, J.Đ. u svojstvu nominalnog kupca 70 odsto društvenog kapitala TP Banovo Brdo, P.F. u svojstvu predsednika skuštine TP Banovo Brdo, direktora Delta brokera i ovlašćenog predstavnika i pregovarača u ime Delta holdinga, R.S. direktorka Centra za akviziciju u okviru privrednog društva Delta M, predsednica "UO Delta investment Beograd", Z.J. bivši direktor Uprave za poljoprivredno zemljište Ministarstva poljoprivrede, M.L. bivši direktor SRC Pionirski grad, M.G. bivši zamenik direktora HIP-Azotara Pančevo, Zoran Šćepanović bivši vlasnik i direktor privrednog društva Maksin Coj i predsednik UO fudbalskog kluba Vojvodina, Željko Žunić, direktor i vlasnik privrednog društva "Beohemija", A.S. šef kancelarijske kontrole Poreske uprave Paraćin, M.M. tržišni inspektor odeljenja tržišne inspekcije u Sremskoj Mitrovici, a krivičnom prijavom obuhvaćen je i R.V. iz Novog Sada, privremeni zastupnik kapitala HIP-Azotara Pančevo, koji se trenutno nalazi na izvršenju kazne zbog drugih krivičnih dela.

 

Komentari (18)

policajac iz Novog Sada

26.12.2015 09:34

Sada će ministar opet da se trsi kako čisti redove. Nikada on neće redove očistiti jer su do njega najgori. Mene ministre nikada nećeš ubaciti u grupu sa tom gamadi. Boriću se i dušom i telom da dokažem da nisam deo njih. A ti si me lično među njih svrstao. Ili lažu načelnici ili ti tvrdiš neistinu. Trudiću se bar deci da dokažem da nisam taj policajac. Fala bogu da me najbliži prijatelji poznaju i veruju mi. Kako i nebi kada su dobar deo njih u istom košu samnom.

bosa

26.12.2015 09:41

BRAVOOOOOOOOOOOOOOOOO!JOŠ SAMO DA IN SE ODUZME SVE ŠTO SU OPLJAČKALI OD NERODA. AKO SE TAKO NASTAVI NAROD ĆE POČETI VEROVATI DA SE GRADI PRAVNA DRZAVA.DOSTA JE BILO OTIMAČINE OD GOLOG I GLADNOG NARODA.

vitez

26.12.2015 12:55

@bosa - BOSA, pozdravi te Stanko Subotić.

policajac iz Novog Sada

26.12.2015 09:43

Samo da završim. mene su u policiju naterali, nisu me ni pitali. Marić formirao sektor za VS - njegova lična promocija - sada nema poplava, zemljotresa i snegova pa ne može sada da se slika. Pobegao u mišiju rupu, nema ga nigde, kažu uzeo bolovanje A ministar pored nas, tera i ostale poštene policajce. Ne znam samo ko će da mu radi ovaj posao. Seče granu na kojoj sedi, u stvari već se grana lomi. Mere zaštite i spasavanja stanovništva nikada nisu bile u gorem stanju 0. PAZ iz 70 i neke -VRH

Boba

26.12.2015 11:00

Jadni penzioneri i radnici!

A

26.12.2015 11:18

kolko ima crnogorskih biznsmena?

Gogi

26.12.2015 13:35

@A - Ima ih, ali nisu ih uhapsili sve. A tek one što sa svojom braćom iz Albanije rade trange-frange. Sve to treba ne u zatvor, da ih i dalje hranimo, nego preko Prokletija i oduzeti im drzavljanstvo. Retko se koji miligorac u Srbiji odrekao srpskog pasoša i uzeo Milov, ali zato Srbe i Srbiju ne mogu da smisle.

zuba_zu

26.12.2015 11:36

Ово му дође као забава за народне масе са малим залуђивањем. Као, сада ће врана да вади очи врани? Цврц Милојка, то никада неће да бидне!

dusan

26.12.2015 11:51

sta bi sa Bogicevicem Farmakom. Hahah pod zastom cijom......a nezna se koliko je banaka ojadio.

Sydneysider

26.12.2015 12:06

Narode, ovo je predstava vlasti posto se blize izbori. Svi pohapseni ce biti pusteni kucama. Zivi bili pa videli. Pa ko je pravosnazno osudjen od lopova za 3 godine? Niko! Ne budimo naivni.

slobotesic

26.12.2015 12:13

Све је то како треба, надам се искрено, али да бих Вам стварно поверовао у неселективну борбу против корупције требали би да проверите пословање ДП Београдски сајам последњих 15-ак година и након тога скидам капу!

TRN

26.12.2015 14:16

@slobotesic - SLOBODANA MILOSAVLJEVICA SE SECAM KADA JE POSLE 2000TE POSTAO MINISTAR POLJOPRIVREDE.DOZVOLIO JE UVOZ GMO SOJE I PREKO MALIH EKRANA NA PITANJE NOVINARA :ZASTO SET DO URADILI? REKAO DA JE TO DONACIJA -?-ZAPADNIH ZEMALJA I DODAO"STA JE TREBALO.. DA ODBIJEM?"ZNACI SVESNO JE UVEZAO OTROV U SRBIJU I OD SRCA MU ZELIM DA MU SE DECA I POTMCI NAJEDU GMO SOJE

Sopot

26.12.2015 13:43

a predsednik opštine Sopot Žika čist? ha ha ha

Jela

26.12.2015 14:36

I HOCE LI KONACNO NEKO OD UHAPSENIH DA VRATI OVOM NARODU ONO STO JE UZEO,POPISITE IM IMOVINU,ODUZMITE I PRODAJTE SVE STO IMAJU A PREOSTALI DUG NEKA ODRADE U NEKOM OD SRPSKIH RUDNIKA ILI NJIVA RACUNAJUCI IM RADNI DAN PO 10e PA KAD ODRADE DRZAVI DUG NEKA IDU KUCI.NEMAMO MI NISTA OD TOGA STO CE ONI LEZATI NEKO VREME U ZATVORU..A OBEZBEDILI DA IM PET NAREDNIH GENERACIJA ZIVE U IZOBILJU..

XXL

26.12.2015 17:11

Nema od toga - ništa.

pn

26.12.2015 18:24

Sta, samo taj jedan jedini iz Paracina je uhapsen, ne mogu da verujem?!

Sydneysider

26.12.2015 22:08

Cak i da postoji dobra i iskrena namera vlasti, sto vredi sto su pohapseni kad nam je pravosudje nula. Seprtlje ce odugovlaciti kao svinjska creva. Prvo treba izvrsiti reformu pravosudja, pa tek onda hapsiti i suditi. To je isto kao ciscenje kuce prljavom metlom od fekalija. Ali tvrdim da vlast n ije iskrena, vec da je ovo samo predstava.

CANE

27.12.2015 08:28

Treba nam nova Agencija za borbu protiv korupcije ! Postojeća nema kredibilitet i treba je rasformirati. Zašto više niko ne pominje konferenciju za štampu na kojoj je Mario Spasić obelodanio dokaze o teškim finansijskim i drugim zloupotrebama u ovom državnom organu koji treba da bude kjlučna institucija u borbi protiv korupcije.