Aleksej Navaljni
Printscreen
Aleksej Navaljni

Printscreen

Aleksej Navaljni, Foto: Printscreen

Novinar Rojtersa video je policiju kako privodi Navaljnog u Tverskoj ulici i smešta ga u policijski kombi.

Na stotine opozicionih demonstranata okupilo se oko policijskog kombija pokušavajući da spreče policiju da odvede lidera ruske proevropske opozicije.

Danas se u više gradova širom Rusije održavaju protesti protiv korupcije vladinih zvaničnika, a desetine demonstranata su uhapšene, navodi AP, pozivajući se na ruske novinske vebsajtove i društvene mreže.

Rojters prenosi da je nekoliko desetina ljudi uhapšeno na protestima širom Rusije nakon što je opozicija pozvala ljude da izadju na ulice u znak protesta zbog korupcije i da zatraže ostavku premijera Dmitrija Medvedeva.

Proteste je, napominje američka agencija, pokrenuo opozicioni lider Aleksej Navaljni, a u fokusu su njegove nedavne tvrdnje da premijer Medvedev poseduje niz kuća, jahti i vinograda.

Navaljni je na svom vebsajtu naveo da će više od 80 gradova širom Rusije održati danas proteste i da vlasti većinu skupova nisu odobrile, a Kremlj je u petak saopštio da planovi o održavanju protesta u centru Moskve predstavljaju nezakonitu provokaciju.

Današnji protesti predstavljaju jedan od najvećih koordinisanih izliva nezadovoljstva otkako su 2011. i 2012. godine održani protesti posle parlamentarih izbora koje su pratile optužbe za kradju glasova, ocenjuje AP.

Ta agencija napominje da ruski državni mediji do podne nisu izvestili o protestima, dok novinski vebsajtovi i društvene mreže prenose da se demonstracije održavaju u gradovima od Vladivostoka do Jekaterinburga, pri čemu su, kako navode, u Vladivostoku uhapšene desetine ljudi.

Rojtersov izveštač javlja da je uhapšeno najmanje 30 demonstranata na neodobrenom skupu u Vladivostoku, gde su se stotine mladih okupile na trgu kod gradske železničke stanice, a hapšenja su počela kada su demonstranti podigli transparente s natpisima "Korupcija nam krade budućnost" i "Premijer da se pozove na odgovornost".

Britanska agencija navodi, pozivajući se na očevice, da je najmanje četvoro demonstrana uhapšeno i u Jekaterinburgu, gde se okupilo od 500 do 700 ljudi, mada policija nije potvrdila hapšenja.

Istovremeno, Tass prenosi izjave ruskih advokata i visokog policijskog zvaničnika koji upozoravaju da bi učesnici opozicionih protesta u centru Moskve mogli da budu kažnjeni sa 20.000 rubalja, odnosno oko 333 dolara, ili će morati da provedu 15 dana u zatvoru, uz krivične optužbe za huliganstvo.

Neimenovani policijski zvaničnik rekao je ruskoj agenciji da će moskovska policija preduzeti sve mere kako bi zaštitila Moskovljane ukoliko danas po podne u centru ruske prestonice bude održan najavljen protest, istakavši da policija neće dozvoliti bilo kakvo kršenje reda i mira u tom gradu.

Komentari (10)

nije Putin mala beba

26.03.2017 14:08

Tako i treba sa stranim plaćenicima.

Paja

26.03.2017 14:58

@nije Putin mala beba - Ne moras javno da pokazujes koliko si mudar.

Barab

26.03.2017 14:45

Cudo da ga putin jos nije ubio ,on to po kratkom postupku

Srbijanac

26.03.2017 14:51

Odgovorno tvrdim da je kod nas obrnuto. Svi to znamo, a narocito osecamo.

severnetribine

26.03.2017 14:53

E ovo je prava Rusija! Rusija diktature, lazi, kriminala i korupcije. Navaljni i opozicija su pravi Rusi, obican narod, velika vecina. Ali zaplaseni Putunovom mafijom. Ali nicija nije do zore gorela pa nece ni Putinova! Nije ni Staljinova iako je bio 100 puta gori! Ruski narod se polako budi!

Mare

26.03.2017 16:05

@severnetribine - Tako je severne tribine

Verko

26.03.2017 16:04

Putin samo podrzava Srpske lopuze i kriminalce i dobar je dok ne pokupuje za djabe sve nase firme preko svojih oligarha Olega Deripase ,vec je kupio puteve

Tika

26.03.2017 16:11

Rusija je tako lepa prebogata zemlja ,sa narodom bez ikakvih ucinaka i rezultata ,zato su se svi okomili da je zauzmu i da crpe to blago ,Rusi mastaju o zapadu ,ali kad tamo dodju bez ikakvih su rezultata to govorim o pravoslavnim rusima ne o ruskim Jevrejima koji se na svakom mestu dokazu i imaju izvanredne rezultate,totalno su izgubljeni i melanholicni

Ognjen

27.03.2017 00:25

@Tika - U pravu si sva velika dostignuca u Rusiji u nauci tehnici ,umetnosti ,slikarstvu ,knjizevnosti ,baletu ,sve velika dela i napredak Rusije potice od Ruskih Jevreja ,a sva danasnja bogatstva drze oligarsi

Bot

27.03.2017 08:43

@Tika - I sta kazes Tiki, rusi su na zapadu gluplji ako su pravosIavne vere?! Ja razumem rusofobiju, pubertet i da cika Soros dobro placa, al ga vi preteraste.