Frižider voće povrće kuhinja
Profimedia
Frižider voće povrće kuhinja

Profimedia

Pametno kombinujte ugljene hidrate sa ostalim namirnicama, Foto: Profimedia

Budući da ljudi od davnina unose hranu koja obiluje ugljenim hidratima, a da se tek odnedavno spominje strah od debljanja zbog njih, mnogi su u dilemi da li treba da se jedu ili ne.

Ljudska vrsta već dugo unosi hranu bogatu ugljenim hidratima, a tek u poslednjih nekoliko decenija je došlo do naglog porasta gojaznosti i broja ljudi sa prekomernom telesnom težinom tako da oni ne mogu da budu isključivi krivac za gojenje, piše Avaz.ba.

Glavna uloga ugljikohidrata jeste da snabdevaju organizam potrebnom energijom, a koliko to može da bude štetno za organizam, više zavisi od kombinacije sa ostalim namirnicama.

Jedite žitarice

Na prvom mestu je ovas. Ovo je žitarica sa celim zrnom, je zaslužna da doručak bude izuzetno hranljiv i pruža mnogo energije. Sadrži mnogo manje ugljenih hidrata i šećera nego pahuljice koje kupujete u marketima.

Složenije je zdravije

Poznato je da su zrnasto povrće i semenke odličan izvor proteina za vegetarijance, ali oni su, ujedno, i odlična kombinacija složenih ugljenih hidrata.

Ako u ishranu uvrstite ovakvu grupu namirnica, unećete dvostruko manje ugljenih hidrata nego da ste jeli bele rafinirane žitarice. Ovako ste organizmu osigurali najbolje izvore vlakana.

Šta da birate

Preporuka je da jedete korenasto povrće, koje u sebi sadrži mnogo skroba, kao što je bundeva. Bogatije je vlaknima, što pomaže da budete siti i štiti vas od rizika srčanih bolesti i nekih vrsta karcinoma.

Voće i povrće

Da su gojaznost i ostale bolesti uzrokovane prekomernim unosom rafiniranih ugljenih hidrata, to je svakako istina. Ali, do takve situacije nisu doveli baš svi ugljeni hidrati. Voće, povrće i intergralne žitarice su sigurne i mogu da se jedu u normalnim količinama.

Pročitajte i: