Alergija
shutterstock
Alergija

shutterstock

Alergija, Foto: shutterstock

Problemi sa alergijama nas tokom septembra opsedaju toliko da nam svaka rečenica počinje i završava se sa "apćiha". Sigurno da ne postoji doba godine u kome ste više puta u danu čuli rečenicu "na zdravlje". Alergija na ambroziju zna da bude toliko jaka da iz nas iscrpljuje i poslednje atome snage. Većina će svoj spas od negativnog uticaja ove biljke potražiti kod doktora, a mi vam pomažemo kako da se prirodnim putem suočite i izborite sa simptomima koje ona donosi. Neke od prirodnih lekova možete pronaći čak u vašoj kuhinji.

So

Ako vam dan započne kijavicom, znajte da je polen već u vazduhu. Svakodnevno ispiranje nosa slanom vodom vam može ublažiti simptome, tako što ćete jednu kafenu kašiku kuhinjske soli rastvoriti u mlakoj vodi. Rastvor stavite u nos, poput kapi, jer se na taj način dezinfikuje nosna sluznica.

Voda

Umor i glavobolja su neodvojivi simptomi alergije na polen. Želja za izležavanjem, konstantnim spavanjem i iscrpljenost je ono što nas opisuje kada je visoka koncentracija polena u vazduhu. Njegov uticaj se može smanjiti ako se umijete hladnom vodom ili na potiljak stavite hladne obloge. Na taj način se smanjuje napetost u glavi i poboljšava cirkulacija.

Eterična ulja

Dobro nam je poznat osećaj, kada nas zbog alergije obuzme umor i nismo u stanju da funkcionišemo kao onih dana kada smo zdravi. Kako bi uticaj ovih alergena bio manji, koristite eterična ulja omorike ili bosiljka. Najbolje bi bilo da se njihov miris širi u prostoriji u kojoj se nalazite, jer ova metoda može da deluje umirujuće za celi organizam. 

Kopriva

Svesni smo mnogih blagotvornih dejstva koje ova biljka ima po naše zdravlje i znajte da je odlična u borni protiv alergija. Iz tog razloga, pijte čaj od koprive, uvek pre jela.

Bežite od polena

Kako uticaj polena ne bi značajno uticao na vaše svakodnevne aktivnosti, najbolje bi bilo da ga izbegavate onoliko koliko je u vašoj moći.  To možete da postignete čestim umivanjem, vezivanjem kose u rep, jer je ona glavni magnet za polen, i redovnim pranjem garderobe koju ste nosili prethodnog dana. Kada izlazite nosite sunčane naočare priljubljene uz lice kako bi zaštitili oči, nozdrve namažite vazelinom. 

Bez tikvi

Ishrana je takođe bitan segment u borbi protiv ambrozije, a od voća i povrća treba da izbegavate dinje, lubenice, banane, krastavac, tikvice, mleko i mlečne prouzvode, ljutu hranu i alkohol.

U svakodnevnim obrocima unosite više zelenog povrća, beli i crni luk, ren, povrće svetlih boja i žitarice.

Pročitajte i: