Robert Holo
Vesna Lalić
Robert Holo

Vesna Lalić

Robert Holo, Foto: Vesna Lalić

Sumnja se da je Nađ stravičan zločin počinio zbog svađe u vezi sa nasledstvom. Naime, pokojni Ištvan Štampfer, čija je žena ubijena, a ćerka ranjena, bio je boljestojeći meštanin, a Friđeš je, prema pričama meštana, tvrdio da je njegov vanbračni sin, koga je, navodno, priznao i u nasleđe mu ostavio deo svoje imovine.

Stradao ni kriv, ni dužan

Robert Holo je bivši policajac, koji se, kako je ispričao njegov sin, borio i na Kosovu, a stradao je maltene pred kućnim pragom, kad je želeo da pomogne komšinicama. Bio je vlasnik Nukleus farme svinja “Hollofarm” i fabrike za proizvodnju biogoriva u Doroslovu. Iz Roberta Hola, vrednog i vrlo uspešnog čoveka u biznisu, ostali su sinovi Robert, Roland, Ronald i šestoro unučadi.

 - Moj brat se zatekao u pogrešnom mestu, u pogrešno vreme. Mogao sam i ja da nastradam jer me je brat zvao da dođem kod njega na kafu, ali nisam mogao zbog obaveza. Komšinica je pozvala mog brata jer je čula pucnje kod Eržebet, a on je važio za gradonačelnika u selu i uvek su ga zvali da miri zavađene strane. Čuo sam da je Friđeš najpre pucao u Eržebet, pa njenu ćerku, a kada je naišao moj brat i upitao ga: „Šta to radiš, misliš li na svoje petoro dece?!”, ispalio je šaržer u njega - rekao je juče za „Alo!” Anton Holo (64), rođeni brat ubijenog Roberta, dodajući da je Friđeš i ranije dolazio kod porodice Štampfer.

Anton navodi da ne zna šta je motiv zločina i ističe da poznaje Friđeša, koji je svojevremeno držao kafanu, radio kao vodič za lovce iz inostranstva, a bavio se i poljoprivredom.

Mesto masakra u mestu Doroslovo kod Sombora

Slobodan Mirić

Mesto masakra u mestu Doroslovo kod Sombora, Foto: Slobodan Mirić

- Priča se da je Friđeš smatrao da je Rožika u deobi nasleđa bolje prošla od njega, pa je tražio da dobije još zemlje i mlin. Pokojni Ištvan je, kako se priča, dobio Friđeša iz veze sa jednom ženom iz Svilojeva i navodno ga je priznao. Međutim, prema drugim pričama, nije, ali je Friđeš testom DNK dokazao da mu je Ištvan otac. On je isti otac. Ištvan je, inače, bio oženjen ženom iz Svilojeva, od koje se razveo i sa kojom je imao ćerku, koja se ubila pre 30 godina. Iza nje je ostao sin F. N., koji ima zdravstvenih problema, a o kojem je brinuo Friđeš. Nakon zločina je i on nestao iz sela. Friđeš je bio njegov zakonski staratelj i upravljao je njegovom celokupnoim imovinom i bio je direktno zainteresovan da se imovina uvećava i to bi mogao biti motiv zločina - pričaju meštani Doroslave.

Ubica nekad radio kod grofa u Italiji

Komšije pričaju da je ubica ostavio bicikl pored kuće i da je imao pištolj i pušku.

- Žene ga nisu pustile unutra, pa je preskočio ogradu. Onda su se čula tri pucnja i nakon toga još jedan. Ja sam odmah izašao iz kuće i video i mrtvog Roberta u dvorištu. Pokušao sam da ga reanimiram, ali nije mu bilo spasa! Komšinica Štampferovih Vesna Kokotović kaže za „Alo!” da poznaje sve aktere ove porodične tragedije i da ništa nije moglo upućivati na tragediju.

- On je bio miran čovek, radio je nekada kod italijanskog grofa Arvedija, koji ima imanje u ovom selu. Bio je disciplinovan lovac u lokalnom udruženju - kaže Kokotović. Kako saznajemo, Friđeš iz prvog braka ima četvoro dece, a nedavno je sa drugom ženom dobio dete.

Oni kažu da je Rožika stigla kod majke iz Nemačke, gde živi sa suprugom i sinom, i da je često dolazila u Srbiju da bi se brinula o bolesnoj majci. Teško ranjena Rožika prebačena je iz somborske bolnice u Klinički centar u Novom Sadu i u stabilnom je stanju. Nju su tri metka pogodila u grudi i dva u predeo abdomena.

Kuća ubijenog Roberta Hola

Slobodan Mirić

Kuća ubijenog Roberta Hola, Foto: Slobodan Mirić

- Moja snaja je bila sama kod kuće i nije htela da ga pusti da kroz naše dvorište ode kod komšija jer joj je bilo čudno zašto bi on tuda išao.

On je otišao sa druge strane i odmah nakon toga začula se svađa. Pozvala je Roberta da dođe i pomogne, a ubica je odmah pucao u njega i ubio ga. Strašno. Pozvali smo policiju i ona je vrlo brzo došla. Čak i pre Hitne pomoći, ali već je bilo kasno - priča Robertov komšija.

Robert Holo biće sahranjen danas na mesnom roblju u 15 časova.

Komentari (2)

Pohlepa

29.04.2017 08:29

je najgori oblik koji dovodi čovečanstvo u krizu. Pohlepu treba lečiti.

Saasa

29.04.2017 09:33

@Pohlepa - Opet lovac... Vreme je za ozbiljno poostravanje uslova i kontrole psihickog zdravlja za lovacka udruzenja i lovca... Lovci poceli da tamane sta stignu, ne sme covek vise nista da im odbije ..