Nije mogla da živi bez sina i ćerke: Marija Paunović
Facebook
Nije mogla da živi bez sina i ćerke: Marija Paunović

Facebook

Nije mogla da živi bez sina i ćerke: Marija Paunović , Foto: Facebook

Samoubistvo se dogodilo u večernjim satima u subotu, a tome je prethodio traumatičan razvod, što se vidi i po porukama koje je ona ostavljala na društvenim mrežama.

Bivši ju je maltretirao

Marijin bivši suprug je, prema rečima komšija, strog čovek, koji ju je maltretirao. On je posle razvoda premestio ćerku u drugo folklorno društvo u Paraćinu iz samo njemu poznatog razloga.

- Njeni snovi su i moji, a moj san je da ostvarim njene snove... nepravdu da doživljavaš nećeš, još si mala za to, nastavićeš da treniraš ono što voliš i gde voliš - pisala je Marija na društevnim mrežama posle premeštanja ćerke u drugo folklorno društvo.

 - Da li sam ja kriva za to, kad sam molila, preklinjala. Ne želim da idem bez dece, a ipak bila vučena po celoj kući snažnim rukama koje su me izbacivale. To je bolelo i fizički i psihički... Da li sam ja kriva za to što me je uvek bilo posle toga strah da bilo šta kažem. Da li sam kriva za to što sam imala strah i od male svađice, koja bi završila pretnjom, izlazi napolje, da li sam kriva za snažne ruke koje su napravile modrice na mojim rukama... da li može tako da se živi normalno bez straha. Da li sam ja kriva što sam izabrala da ne želim više tako? Da li je pravedno da deca sada nisu pored mene - pisala je ona posle sudske presude prema kojoj su deca pripala bivšem suprugu.

Boriću se za vas do kraja

Marija je ostavljala poruke koju su oslikavale teško stanje u kojem se nalazila.

- Svaka slika jedna uspomena na nešto lepo... Svaka slika koja je uspomena je ponekad mnogo bolna, volim te, pile moje, i boriću se za vas do kraja. Nek se zna neću odustati, iako sada nemam uslova, i moje suze će proći, iako nema pravde u ovom svetu, verovaću u boga - pisala je Marija. - Tuge postoje da bi proizvele smeh - piše ispod jedne od fotografija nje i dece.

 Ona je skočila sa sedmog sprata zgrade koju čisti, te je stanarima bila poznata. Bila je angažovana u agenciji za čišćenje „Ema plus“, koja je održavala tu zgradu, pa njeno prisustvo nije bilo čudno stanarima.

- Nije me sramota što će mi ruke biti prljave od rada. Na taj način ću stvoriti uslove za svoju decu, časno i pošteno, boriću se i dalje - pisala je Marija ispod fotografija sa svojom decom.

Ona se posle razvoda iz Paraćina preselila kod roditelja u selo Tekija, kod bivšeg supruga je ostalo da živi njeno dvoje maloletne dece, sin od dvanaest godina i ćerka od osam. Odvajanje od dece joj je veoma teško palo.

- Devojčica je doskora igrala folklor u Dankovu. Čuli smo da majka ima neke psihičke probleme, ali sa nama u društvu je bila povučena, pričala je kada je nešto pitamo. Ranije je imala česte probleme sa suprugom, odnosno svađe i rasprave, zato se razvela. Čekala je posle razvoda konačnu odluku suda o starateljstvu nad decom. Pretpostavljamo da je konačna odluka da deca pripadnu ocu bila okidač da izvrši samoubistvo. Niko nije mogao da nasluti da će ona tako nešto da uradi, jer je bila uporna u tome da uzme decu kod sebe. Za vreme razvoda deca su bila kod oca - kažu meštani paraćinskog naselja Dankovo.

Komentari (52)

Drita

18.04.2017 09:47

Skamenjena sam od nedelje i dala sam svoj komentar. Sada sam ponovo uznemirena povodom ovog slučaja i molim Udruženje sudija da reaguje. Nasilniku data deca????? Majka se od nemoci i tuge ubila a deca kod nasilnika? Molim da pravda pobedi i da se deca zaštite! Jadna li si Srbijo i posrnulo pravosudje pod posrnulom vladom. Posnuli centri za soc.rad. Menjati ceo sistem iz temelja. Ovakvo stanje je od 1990. i svakim danom sve gore. Ponovo vlast Mire Markovic vlada.

ona dala komentar

18.04.2017 11:47

@Drita - Ti skamenjena ne lupetaj o sebi,nisi ti bitna.

Pravosudje

18.04.2017 10:07

i centri za sicijalni rad staviti na stub srama ispred Skupštine Srbije!!!!!!!!!!!

EH

18.04.2017 12:24

@Pravosudje - Centri za socijalni rad? Leglo korupcije i kriminala, kao što im je i ministar. Uzmite primer, koji je vidljiv, one nesrećnice učesnice Parova, Subotićeve. Otac deteta u zatvoru. Majka bludniči u Parovima. Starateljstvo nad njenim detetom dobio njen otac, koji je nju zlostavljao i bio u zatvoru. Centar za socijalni rad, kao opomenuo istu i ništa. Da li smo saslušali žene, kojimaj je oduzeto starateljstvo nad decom , jer su muževi moćni? I? Ništa?

ŠTA JE

18.04.2017 13:40

@Pravosudje - sa Ministarstvom prosvete, koje je pripremilo uvodjenje seksualnog vaspitanja u vrtiće? Prvi paket deca od 3 do 5 godina. Pročitajte taj novi horor. Ovo sa Centrima za socijalni rad je već horor odavno. Sada će nesrećnu ženu proglasiti "ludom" i to će biti njihovo opravdanje, zbog čega su decu dodelili ocu.

Ajde g.Vučicu

18.04.2017 10:12

vidi sta ti radi pravosudje? Kada možes na naplatnu rampu, možes i u Centre za soc.rad i pravosudje! Šta ce biti sa ovom decom i na km. vidi se ocem nasilnikom? Ti si pravnik i očekujemo da umesto skupova tajkuna na Kopaoniku održis skup centara i parničnih sudija. Deca i njihovi interesi su ugroženi.

TO

18.04.2017 12:30

@Ajde g.Vučicu - je njegovo pravosudje i njegove organizovane kriminalne grupe. Mariju Mali su ucenili, da ćuti pred izbore. Ponovo će ona doći u istu situaciju. Izbori su prošli. Ako nije istina, sve ono što je u javnosti iznela, mora da odgovara, za laž i klevetu. Ona je ozbiljne optužbe iznela. Nije maloletna, ili će i to biti osveta ostavljene žene i neće odgovarati. Ovu nesrećnu ženu, već proglašavaju psihički poremećenom. Pa i ne bila, ako je trpela nasilje. Dobije batine i trebalo bio da bude nasmejana?

Www

18.04.2017 10:21

Dragi sudija , sad imaš na duši jedan prekinut život.

neko

18.04.2017 23:32

@Www - Ne,nema.

Ovo je Srbija

18.04.2017 10:31

Ovo su pravosudni organi! Ovo je pravna država! Za ovo se glasalo i izbori na po godinu! Ovo je slika vladavine 5 godina i dokle vise?

Ja

18.04.2017 15:42

@Ovo je Srbija - Kakve veze pravosudni organi imaju sa tim sto je majka psihicki labilna te se ubila? Ubila se sto su deca pripala ocu,pa koliko oceva treba da se ubije u drzavi pored toga sto su im deca oteta oni se finansijski zaduziju,ucenjuju i javno ponizavaju i nista?

Majka

18.04.2017 11:48

Marija, hocu da verujem da si na nekom boljem i pravednijem svetu. Razumem tvoj očaj, razuem tvoju bol. Pitam se ko će i kako obajasniti tvojoj deci zašto njihove mame više nema? Hoce li moći mirno da zaspi znajući šta im je i na kakv način oduzeto. Da li to što je neko siromašniji od nekog znači i da je manje vredan, da menje ume da voli, da je lošiji roditelj? Da li nečije imovinsko stanje jeste i kvalifikacija da je uon u svemu bolji od onog siromašnijeg? Laka ti zemlja velika majo

Nevena

18.04.2017 14:31

@Majka - Bravo za ovaj tekst... iskreno i jako tuzno napisano... sve napisano je 101% tacno ...ili bar tako ispada... ?

smm

18.04.2017 12:03

E ovde se vidi kako funkcionišu glavni stubovi jedne države; Vulinovi centri za socijalni rad, ustanove zdravstvene zaštite, sudstvo, policija.... Za smrt ove žene krivi su svi, dok su naši mozgovi svaki dan izloženi torturi nebuloznim trabunjanjima o "boljem sUTRAra" - iskorenjenoj korupciji, prevenciji nasilja u porodici, pravnoj državi, boljem životu....

Svakim danom je

18.04.2017 14:04

@smm - sve gore. Očevi nasilni, ima i majki nasilnih ali niko ko je nadležan ne upušta se u ovo. Samo vidimo posledice.

neko iz mase

18.04.2017 17:22

@smm - Ljudi...ovo je slika i prilika nase drzave! Za neke je sramota, mozda se i ja sada stidim sto sam tada to videla kao jedino resenje, ali imala sam identicnu situaciju! Iz koje sam, na srecu ili nesrecu, izasla ziva! Kako i kojim cudom, ni jedan doktor nije umeo da kaze. Ali ziva sam. I moja deca su pripala posle svega meni! Ali ih otac nije dao! Tako mu se moglo! I dosli smo do toga da posle 2 godine on dobije starateljstvo jer ja nisam uspela da izvrsim presudu! Ja nisam uspela!

JaH

18.04.2017 12:51

Svasta se desavalo u zadnje vreme, ali ovo me je bas potreslo. Bila psihicki bolesna? Pa sta? Da je pametnija bila pa sama da ode od tog nasilinika. Ali ljubav, pa depresija, pa nemoc. I na kraju se sirotica ubila. Ja ne znam kako taj covek zivi sam sa sobom. I zao mi je dece jako, prvo sto su majku izgubila prerano, drugo sto ostaju sa muciteljem. Jako jako tuzno.

Kamen ce

18.04.2017 20:26

@JaH - proplakati zbog ovakvih nesreca.

Gavrilo

18.04.2017 12:59

Kao čoveka, sramota me je, stidim se, ovih objavljenih komentara koji jednu ovakvu tužnu i tragičnu sudbinu, jedne žene, jedne porodice, pokušavaju da politizuju na najvulgarniji način. Neljudi ostaju neljudi, ma kako se zvali, ma kog pola bili, ma kojoj stranci pripadali.. Počivaj u miru napaćena dušo.

ZBOG

18.04.2017 13:52

@Gavrilo - čega se stidiš i zbog čega te je sramota? Da li je ministar političar? Jeste. Da li su Centri za socijalni rad privatne organizacije? Nisu. Da li haos u tim organizacijama prave ovakve nesrećne žene, ili resorna ministarstva? Okreni, obrni, "riba smrdi od glave". Vulin se ubija od priče o socijalnoj pravdi, a malo, malo, pa ispliva neka ovakva ili slična priča. Da, "počivaj u miru napaćena dušo". Hoće li i deca "uživati" sa ocem nasilnikom, koju su mu dodelili sud i socijalni radnici?

MOZETE

18.04.2017 14:01

@Gavrilo - Svi da nazivate politički nepolitički komentari. Ali radi se o životu. Ti centri i te sudije su došle do dna. Ovo nije jedina opomena Srbiji smrt mlade žene i dece bez majke. Ne proglašavajte to psihički labilna i politički stabilni. Otvorite oči i nemojmo u najbolniju tačku vlasti politički. Briga me za politiku kada je nečiji život u pitanju a jeste. Onaj ko je na vlasti snosi odgovornost a ne žrtva koju proglasavate ludom.

istina

18.04.2017 15:15

Da li je sada dotični srećan???? Da li sva ta svađa, maltretiranje i inat mogu deci vratiti majku?????To je onaj osećaj kada se osećate poraženo i tužno... ju, strašno...jadna žena, zamislite sa koliko bola se suočila kada je odlučila da se ubije ?tuga....večiti ožiljak na dušama te dece...

Ovo je teška bol.

18.04.2017 20:25

@istina - Deca doživotnu traumu. Joj bože ima li te gde????

savski venac

18.04.2017 15:29

Ko zna zašto ga je trpela (zbog dece), šta drugo, moj sin i snaja imaju "divan" brak zato što snaja popušta i zato što zna da on ima preku narav. I šta sad, mnoge svekrve prećute ili se prave lude ako snaja trpi nešto i boli je briga i mislim da roditelji ako primete a to ne moze da se sakrije mora na neki način da se umešaju jel vidite do čega dodje, ja sam tu za moju snaju u svakom pogledu i nema te sile na ovom svetu da me spreči da sa mojim sinom dodjem u sukob ako treba ...

Svaka ti

18.04.2017 20:23

@savski venac - čast.

neko

18.04.2017 15:46

Jadna zena,ali u cilju jednakosti polova sva deca buducih brakova da pripadnu ocu.

Irena Vuckovic

18.04.2017 18:52

e,da li ce sada da grize savest te socijalne radnike i sudiju koji su ucestvovali u ovom zlocinu?Mislim,da nece jer presuda se svodi na koliko ko da!Savrseni sistemi funkcionisanja pravde-oduzeti maloletnu decu majci-sramota!!!

Veza i vezice

18.04.2017 20:23

@Irena Vuckovic - dodjoše glave majci i majkama a deca siročad. Bože kazni!

Jo

18.04.2017 20:54

@Irena Vuckovic - Naravno da nece....jer ih samo svrbi novcanik....i vec na nisanu imaju ko zna koliko drugih familija koje ce da uniste....a prodju apsolutno bez ikakvih posledica.....

milos

18.04.2017 23:27

@Irena Vuckovic - Deca nisu nikom oduzeta vec dodeljenja ocu,ona imaju dva roditelja i nekome moraju pripasti,oba roditelja moraju i po zakonima Srbije imaju ista prava nad decom a majka je psihicki nestabilna sto se i pokazalo kao ispravno. A to sto pristupate nasilnicki ovoj temi i to bez ikakve moci,time bi trebalo sudstvo da se pozabavi.

milos

19.04.2017 14:58

@Irena Vuckovic - Jedini zlocin je taj sto je izdala supruga a posle i decu,trebalo je kazniti dok je bilo vreme sad je utekla.

Aleksandra

18.04.2017 19:17

Svakom detetu je potreban i otac, a da li postoji veci greh odvojiti ga od majke! Ne! Nazalost, ljudi tj.neljudi koji odlucujuju o tome nemaju osecanja, nisu pravicni, Centar za socijalni rad, sudije. Pa kome se prvo obratite za pomoc nego svojoj mami, ko moze bolje da brine o vama nego vasa majka, ko vas najbilje oseca, pa vasa majka! Ti muskarci koji oduzimaju svoju decu majkama su patoloski vezani za svoje majke. Ja sam u slicnoj situaciji, borim se vec godinama! IMA BOGA!

Ja

18.04.2017 23:21

@Aleksandra - Otac je potreban identicno kao i majka,ni pedalj manje a ovo ce biti uredjena drzava kada autori ovakvih komentara budu imali policijski i sudski dosije zbog sovinizma. Briga me i za tvog Boga i nazovi pravdu,dete je 100% majcino i 100% ocevo i nema tu nikakvog "ali". I ja sam u situaciji slicnoj tvojoj,otac samo a drzava mi je "otela dete i dala majci" ocemo da se udruzimo?

slepi kod očiju

18.04.2017 23:22

@Aleksandra - Verovatno nema gadnije licemrja od pljuvanja po očevima u vezi ove vesti. Za sve vas koji ne znate, nad očevima u Srbiji se sprovodi sistemska diskriminacija i teror. Bez obzira što je mnogo dobrih očeva i još više gorih majki, deca se dodeljuju majkama kao da otac nije roditelj. Primitivan um kod nas tako i tvrdi. A vi lupajte pluseve na ovaj komentar gore, pasite travu i dalje i molite Boga da vam žene ne iskoriste nakaradne zakone protiv muškaraca.

Ja

19.04.2017 08:34

@Aleksandra - Ne postoji pravda,da postoji sva deca bi pri razvodu pripadala iskljucivo ocevima a majke posle razvoda bi bile izopstene iz drustva-u najboljem slucaju po njih. Zato sto su ih ocevi napravili,nahranili,glava su kuce i redje su skloni izdajama. Zakon sluzi da bi protezirao majke i dodeljivao im ono sto im ne pripada a to sto si ti taj instrument zvani zakon predstavila kao pravdu "nece da moze". Da je dobra ne bi se ni razvodila.

Natali

18.04.2017 20:57

Majka sam i u borbi za moju decu ne moze me zaustaviti nista.Ova zena je svojim postupkom najpre povredila svoju decu.Ne ulazim u to zasto je bila labilna ali zaboravljate slucajeve kada su ovakve majke pa i ocevi izvrsili samoubistvo s detetom u narucju ,cak su ubijali dete pa sebe.Dakle nije bas jedmostavno i takvoj osobi prepustiti devu.Ne osudjujem i nemam prava na to,nek svako nosi teret svog greha.

neko

18.04.2017 23:36

Jos 90% razvedenih brakova da se da pred komisiju i deca da se podele ravnopravno izmedju oceva i majki a ne da se 99% dece dodeljuje majkama sto je evidentan dokaz diskriminacije. Niko vam ne moze oduzeti VASU decu,samo cvrsto pa da vidite kako su i sud i socijalni radnici popustljivi kada osete tvrdo,ni sudska presuda u korist majke im nista ne znaci ako ne date dete.

alek

19.04.2017 09:08

@neko - Podeliti decu...u dve reči toliko sebičnosti...pa zar nije najvažnije da ta deca budu međusobnoi bliska, a to je moguće samo ako rastu zajedno...podeliti decu, da bolesno shvatanje pravde bude zadovoljeno...gledam mnoge razvedene brakove, deca su kod majki uglavnom, ali deca sa 12 godina već znaju šta hoće šta neće, nisam primetila da se očevi baš mnogo trude da ostvare bliskost sa tom decom...uglavnom nalaze opravdanja za sebe.

Vreme je

19.04.2017 03:18

Ceo sistem i gotovo svi mediji (danas su navalili baš žestoko)vode kampanju protiv muškaraca. Da je sreće da reaguje tužilaštvo. Iskorišćavaju ovu jadnu ženu, da cementiraju sistemsku diskriminaciju protiv očeva.Muškarci novinari i urednici, trgnite se! I vi možete lako doći u situaciju da vam sud dozvoli vidjenje rodjene dece, na kašičicu! ŽIVOT JE JEDAN, DETINJSTVO TAKODJE.Za bolesni sistem to je normalno! NE SMEMO SE MIRITI S TIM!!

majka

19.04.2017 10:43

@Vreme je - Hocu, ali ne mogu da razumem Vaš komentar. Ne vidim ko u ovom tekstu vodi kampanju protiv muškaraca. Očevi su potrebni deci koliko i majke. Normalni očevi i normalne majke (normalni muzevi i žene) A normalno j e poštoati suprugu i majku svoje dece i onda kada se brak raspadne. Zarad dece ako ni zbog čega drugog. Pitam Vas koliko je zena poginulo (ubijeno) sam u prošloj godini, zato što su siroti, diskriminisani, muškarci iskoristili pravo jačeg. Ova zena je ubila sebe...Razlika -zar ne?

majka @ja

19.04.2017 12:01

@Vreme je - Muskarci su iskoristili pravo jaceg nakon upornog iskoriscavanja istog prava od strane zena,koje zloupotrebljavaju vece prirodne seksualne potrebe muskaraca pa na tome zaradjuju i ponizavaju muskarce. Kada broj ubijenih zena bude veci od broja prevarenih muskaraca onda mozete da kukate. A da je kampanja protiv muskaraca jeste a za to je dokaz i tvoje pisanije,broj ubijenih muskaraca u braku i ubijenih zena je-IST I! ! ! Nadji na netu podatke slobodno.

majka

20.04.2017 00:45

@Vreme je - Vi očigledn iz nekog samo vama znanog razloga reagujete kako reagujete. Mislim da j problem vidljiv iz vaših komentara, i negde mogu da razumem vašu ozlojadjenost. Ali pažljivo pročitajte šta pišete, žene jače od muškaraca. Možda ako treniraju neku borilačku veštinu. O statistici da ne govorimo.. Pitam Vas da mi navedete jedan slučaj u kom je zena silovala pa ubila slabijeg i nemoćnijeg, ili da Vas podsećam na sve one jadnice od 4.ogodišnje devojčice pa nadalje pre nego pozovete na linč

milos

19.04.2017 08:28

I ubuduce da ocevi uzimaju svoju decu kod sebe i ni kad treba da ih ne daju majkama. Zene,dakle nase-majke,sestre,cerke su veoma bezobrazne i razumeju izgleda samo ostro,dakle dete kod sebe a kad sud presudi u korist majke samo recite "dodjite i uzmite mi dete junacki sinovi" i da vidite kako je "zakon" nemocan. Bezobrazluk,jedno dete od hiljadu dodeljeno onom ko ga je napravio i odma kuknjava nepravda,zlo,korumpirano sudstvo. Uzas koliko je zenski pol ogrezao u nasilnistvo i sovinizam.

bo

19.04.2017 08:38

Majke zajednice dece prevare muza,nadju "boljeg" ili se preracunaju da su mogle bolje da prodju pa posezu za razvodom koji im zakon u tom slucaju ne znam zasto uopste dopusta a onda uzmu decu,same ih vaspitavaju i huskaju a od oca traze ravnopravno finansiranje pa cak i vise. Ako im ne krene sve po planu izmisle da ih je suprug tukao iako to ni jednoj nije smetalo tokom 5 godina braka bas pri razvodu se sete toga. A onda kazu nesavesni ocevi i sta ti ja znam.

Ja

19.04.2017 08:44

Ocigledno da je sud perfektno presudio,to i cesce treba da radi a ne da cini ustupke zenskom teroru.

neko iz mase

19.04.2017 11:15

@Ja - Nemas ti pojma sta pricas! I daj Boze da nikada i ne vidis u svojoj okolini koliko nisi u pravu. Ne kazem da nema izuzetaka...ali ne znas koliko su neke ustanove korumpirane...pa decu daju NASILNICIMA!!!

Ja@neko iz mase

19.04.2017 11:56

@Ja - Veoma dobro znam sta pricam a znam i da ti pricas gluposti,evo zasto. 1-Otac nije nasilnik,niti cak ima laznu prijavu za tako nesto jer mu sud ne bi dodelio decu u tom slucaju a da ima prijavu o tome bi se trubilo na sve strane. 2-I da je nasilnik to ni pedalj ne umanjuje njegovo pravo nad decom a svi znamo da je vecina ovakvih optuzba pokle razvoda lazna. 3-Evidentno je da je zena imala psihickih problema.

neko iz mase

19.04.2017 19:24

@Ja - Ja ne zelim da se svadjam sa tobom, i razumem tvoju revoltiranost, ali razumi i ti moju! Ja pricam konkretno o svom slucaju! I procitaj sta sam prethodno napisala! Nas tata jeste nasilnik...ali moj deca sada zive sa njim! I malo me bole ove tvoje reci...jer...nisu sve zene iste. Ja se nikada ne bih razvela, da sam mogla da izdrzim! A sto se prevara tice...ne zna se broj. Ali njegovih...ne mojih. I samo ja znam sta sam prosla i sta prolazim...zato te molim da ne globalizujes.

Ana

19.04.2017 10:54

Čitam pojedine komentare i ne mogu da poverujem u ono što čitam. Koliko mržnje i nakaradnog razmišljanja u pojedinim komentarima da sečoveknaježi i zapita u kakvi smo mi to ljudi postali. Deci su potrebni i otac i majka -podjednako. Ni jedan sud 8osim u izuzetnim situacijama) to pravo im ne oduzima. Oduzimaju im ga roditelji koji zarad lične osvete koriste decu da bi kinjili i ponizavali jedno drugo. Normalni ljudi i posle razvoda se ponašaju normlano i dozvole deci da i dalje imaju oba roditelj

Desa

19.04.2017 11:12

Sad njega treba osuditi za njeno ubistvo. Koliko ima takvih slucajeva, zato se tragedije i desavaju.

milos

19.04.2017 11:46

@Desa - Moze,ali onda moramo iza resetaka strpati svaku zenu koju muz prebije,kao i u slucajevima kada muz ubije svalera i sl.

neko

19.04.2017 14:53

@Desa - Jel' da ga osudimo i za ona 4 pokusaja ubistva od ranije kada je takodje pokusala da se ubije?