Nema većeg bola od majčinskog: Nad grobom sina u Skelanima
Associated Press
Nema većeg bola od majčinskog: Nad grobom sina u Skelanima
Nema većeg bola od majčinskog: Nad grobom sina u Skelanima, Foto: Associated Press

 

Jake muslimanske snage od nekoliko hiljada vojnika iz Srebrenice, pod komandom Nasera Orića, napale su u zoru 16. januara 1993. godine srpska sela oko Skelana i upale u to mesto na obali Drine. Muslimanske jedinice upale su u sela pre svanuća, ubijale i klale civile na spavanju u njihovim kućama, pljačkajući i uništavajući sve što su stigle. Dve trećine nastradalih bili su civili, među kojima je bilo i nekoliko dece.

 

Još niko nije odgovarao

Nakon uništavanja više od stotinu srpskih sela i zaselaka tokom 1992. godine, muslimanske snage sa Orićem na čelu na Božić 1993. godine zauzele su Kravicu i još nekoliko srpskih sela u njenom okruženju počinivši stravičan masakr nad civilnim stanovništvom. Za brojne zločine koje su muslimanske snage počinile nad Srbima u Podrinju, pa i za ove u Skelanima, ni nakon 23 godine niko nije odgovarao.

Ranjeno je 165 meštana, od 30 zarobljenih polovina nije preživela mučenja u srebreničkim kazamatima, a njih četvoro još se vodi kao nestalo. Stanovnici su tražili spas u povlačenju prema graničnom mostu ka Bajinoj Bašti u Srbiji, dok su neki pokušali da spasu živote preplivavanjem Drine.


Most preko kojeg se civilno stanovništvo jedino moglo prebaciti u Srbiju bio je pod stalnom mitraljeskom vatrom i postao je srpsko stratište, pa je u pokušaju bekstva na mostu i u njegovoj blizini nastradalo najviše civila, kao i u talasima Drine.


Najmlađa žrtva bio je petogodišnji Aleksandar Dimitrijević, a njegov brat Radislav imao je 11 godina. Sa majkom Milicom pokušali su da pobegnu u Bajinu Baštu, ali su kod graničnog mosta pogođeni kuršumima. Milenija Mitrović je tog 16. januara bila zarobljena u svom dvorištu sa još šest članova familije. Njenog supruga Radivoja zločinci su zaklali.


„Zarobili su nas i tukli dok su nas vodili prema selu Poljak. Tu su me naterali da nosim vreću opljačkane pšenice do 20 kilometara udaljenog sela Karačići. Tukli su nas i u logoru u Srebrenici, gde sam provela tri sedmice do razmene“, priseća se Milenija, kojoj je tada slomljena vilica i izbijeni su joj svi zubi.

 

Mitrovićeva priča da su ih u logoru svakodnevno tukli i da nisu dobijali hranu, pa su neki zarobljenici umrli od posledica torture i gladi. Gordana Sekulić ubijena je na mostu, a njena dva sina su preživela i danas žive u Srebrenici sa ocem Mirkom. Tada maloletni Cvetko Ristić iz Kušića ostao je bez cele porodice, kuće i imovine. Ubijeni su mu roditelji, sestra i brat, čiji posmrtni ostaci još nisu pronađeni, a tek nakon 16 godina obnovljena mu je kuća.

Komentari (3)

Danijela

15.01.2016 20:53

I meni uopste nije jasno kako neko kome su ubili celu porodicu u nekom mestu moze danas da zivi u istom...

vitez

16.01.2016 18:00

@Danijela - Mene nije jasno kako niko ne odgovara za to, prevrnuobi i goru i vodu i izveo počinioce pred sud. A, to što su ostali tu da žive ostali su zbog grobova, i treba da ostanu ali da se bore i dokazuju zločin. Ja znam da su na Sv. Nikolu okolina Foče pobijeni ljudi za vreme Ksne slave i niko nije odgovarao muslimani kažu taj je počinilac poginuo i tačka stavljena. A, naši odgovaraju za komandnu odgovornost.

izbeglica srbin

15.01.2016 23:22

nece niko ni odgovarati za ubijanje srba po jugoslaviji vucic ide iz srbije da se izvinjava muslimanima vlada srbije nije ni jednog zatvorila ni osudila ustasu ni muslimana iz bosne sto su proterali i mucili i silovali i ubijali srbe zato je to hrvati i muslimani iz bosne zive u srbiji bolje nego jugosloven i srbin a u hr atskoj i federaciji srbi ne postoje i ostali gnjiju u ztvorima njihovim samo sto su ziveli u hrvatskoj i federaciji i sto su srbi ili jugosloveni tititni ovo nam je nasa bo