Sad će stvarno nešto da nauče
Vladimir Živojinović
Sad će stvarno nešto da nauče

Vladimir Živojinović

Sad će stvarno nešto da nauče, Foto: Vladimir Živojinović

Takođe, u Ministarstvu odbrane ističu i da će dobrovoljci dobiti i uvećanje zarade koje će ići i do 25.000 dinara, a produženje roka biće ponuđeno i septembarskoj klasi, dok ono od decembra i zvanično stupa na snagu.

– Obuka će biti podeljenja na nekoliko etapa. Osnovna će trajati mesec i po dana, zatim specijalistička isto toliko, a posle toga vojnici će biti upućivani u jedinice na kolektivnu obuku - objasnili su u Ministarstvu odbrane.

Da bez pola godine obuke ni ne može biti kvalitetnog vojnika, ocenjuje vojni analitičar Aleksandar Radić.
- U praksi se pokazalo da je tri meseca zaista prekratak rok da bi to bilo svrsishodno. Šest meseci je pak kompletan program obuke, a Vojsci su potrebni ljudi. Takođe, Vojska ima veoma veliku infrastrukturu, koja se mora održavati i urediti, a to iziskuje i ljude i troškove, a tu je naravno i potencijalna potreba za angažovanjem Vojske u rešavanju treće misije, podrške civilnim vlastima u otklanjanju posledica nesreća. Za sve to je obuka od tri meseca prekratka - objašnjava Radić.

On napominje i da duplo duži period služenja vojnog roka ne bi trebalo da se odrazi na broj budućih vojnika.
- Onaj ko je dobrovoljno rešio da služi vojsku neće odstupiti zbog dužeg vojnog roka. Problem Vojske Srbije je pak nedostatak novca za plate profesionalnih vojnika, jer dobrovoljci dođu i prođu, to je njihova odluka, ali su profesionalni vojnici, koji su odlučili da rade za mesečnu platu, u problemu jer su im plate bedne - napominje Radić.

Inače, sistem odbrane Srbije broji oko 34.000 ljudi, od čega je direktno pod oružjem tek 10.000, te je jasno da Srbija pothitno treba da poveća broj vojnika. Ove godine u dobrovoljce se prijavilo 1.195 kandidata, što je dvostruko više od prethodnog broja. Prema oceni pojedinih stručnjaka, u sadašnjim okolnostima Srbija ne bi smela da ima manje od 55.000 vojnika.

Komentari (6)

Pravda

16.09.2016 14:55

Pa smanjite plate ovima u GENERALSTABU

mira@pravda

16.09.2016 22:24

@Pravda - Plate u Generalstabu ce se smanjiti istog trenutka ,kada "nazovi"radnici budu radili ,a ne krali iz fabrika ,bezali sa posla za vreme radnog vremena ,ne bi li drpili neku dnevnicu u toku istog dana, koja iznosi 35 eura! Na tim vrednostima pociva malogradjansko Srpsko drustvo,po sistemu rekla kazala,kraduci usput i praveci 2-3 kuce,za koje debelo naplacuju kiriju.Tako im je osiguran radni staz,zdravstveno,kirije od kuca vece od plata visokih oficira, plus dnevnice! Primanja Evropska,zive u SRBIJI

Mare

16.09.2016 16:48

Treba vtatiti obavezno služenje vojnog roka godinu dana i obavezan predmet civilne zastite u skolama ako mislimo da idemo napred !

JECA

17.09.2016 09:16

@Mare - Apsolutno se slažem sa tobom.Sada će neki reći ti si žensko pa zato tako komentarišeš ali,nije zaista smatram da treba da se ide u vojsku na godinu dana da se stekne makar neka osnovna disciplina.Deca su nam maksimalno razmažena i smotana slobodno mogu reći,jeste treniraju oni ovo-ono ali nije to to.Ja imam sina od deset godina,pa se nadam da će po tom pitanju nešto da se promeni dok ne odraste.

mira

16.09.2016 19:54

Zato je ZUTI DEMOKRATSKI KADAR ,2006.,po sili zakona ,poslao 10.000 visokoobrazovanih i iskusnih oficira ,sa godinama starosti ,od 42-50 godina u penziju! SRAMOTA I GREHOTA!Opet ce se naci neka budala i upropastiti buduce kadrove pri Vojsci Srbije!Neko namerno unistava Vojsku Srbije,po stranim instrukcijama i za debele pare!

vojnik

17.09.2016 07:25

Kada sam ja bio vojnik dobijao sam 1450 din vojnicku platu. To je bilo dovoljno za pribor za brijanje, dve kutije cigara, pivo u kantini i imalin, ali sam bio srecan. Nisam bio ni gladan ni zedan, drzava mi dala hranu, kupanje, uniformu cistu...I sve vojnicke poslove smo radili a nekom idiotu je palo na pamet da profesionalizuje vojsku i sad ovi "dobrovoljci" dobijaju 25000. Pa ko malo mozga ima moze da izracuna. Treba vratiti obavezno sluzenje vojnog roka...