Ivica Dačić
Profimedia
Ivica Dačić
Ivica Dačić, Foto: Profimedia

Iako je Ukrajina u maju donela tajni akt po kojem se hapse svi srpski državljani koji kroče u tu zemlju, Srbija o tome i dalje ćuti i zasad ne planira da uzvrati istom merom.

Ukrajinske vlasti su građane Srbije izjednačile s teroristima i separatistima koji narušavaju ustavni poredak Ukrajine u takozvanoj Donjeckoj republici. Ukrajinske vlasti privode Srbe čim kroče u tu zemlju zbog sumnje da su došli da se bore na strani Rusije, a naše ministarstvo spoljnih poslova (MSP) kojim rukovodi Ivica Dačić sad razmišlja kako da uzvrati na ovakvu odluku, a da pritom ne dođe do diplomatskog skandala.

"U Ukrajini čak postoje i 'sobe za Srbe' gde se naši državljani privode i zadržavaju dok ih ne deportuju iz zemlje. S druge strane u Srbiji živi oko 8.000 Ukrajinaca, a svakodnevno ljudi iz Ukrajine dolaze u posetu našoj državi i ne suočavaju se ni s najmanjim neprijatnostima, a kamoli s hapšenjem i torturom koju Srbi doživljavaju na ukrajinskoj teritoriji", navodi anonimni izvor iz MSP.

Da je u Ukrajini na snazi akt po kojem se hapse Srbi uverio se i Beograđanin Toma Miladinović koji je priveden u toj zemlji zbog sumnje da je terorista. Njegove tvrdnje da je došao zbog sklapanja posla nisu mu pomogle i zadržan je na aerodromu u Odesi, a potom je deportovan iz zemlje.

Komentari (8)

srbijo

13.12.2015 23:50

srbijo i srbi, u ukrajini se vodi rat sa srbima deces u brdo bager je za brdo

Krstarica

14.12.2015 00:03

@srbijo - Uh šta ti Srbijo,ovo napriča! razumije li ko što je ovaj napisao..Ja da kažem da ne treba mnogo pričati ali Ukrajinci su jedne nule od ljudi..Naseli su na Američku igru.Ostali bez Krima a brzo će i bez još više teritorije.Da se nisu upleli u tu američku zavrzlamu Krim bi bio još u sastavu Ukrajine.I sad ih uče,Ameri dali im neku starudiju od oružja da idu i na silu da oslobađaju Luganski i Donjecki,što će im biti velika greška.Treba dijalog pa kolko god da traje nego Rat da ginu mladi Ukrajinci.

srbijo

14.12.2015 02:24

@srbijo - dacic i vucic priznaju ukrajinu celovitu za drzavu komunisticku i nece da recu svojim gradanima da je u ukrajin rat komunisti opet na srbe sto zmurite progledaj te jednom

ivan

13.12.2015 23:55

Nista.. izbaciti tih 8000 ukrajinaca i to je to!

Branko

14.12.2015 00:10

U Ukrajii vlada fašistički režim. Zar to treba još posebno objašnjavati i dokazivati? Nismo bili dovoljno osetljivi kad su proganjali Ruse i rusofile, zatvarali ih, tukli ih, mučili, isleđivali "pod sumnjom"... Kad su zapalili 80 rusa u Odesi. Kad su napali Lugansk i uradili masakr. Kad su počeli da granatiraju Donjeck. Tek tada i posle toga su na istoku Ukrajine proglasili su autonomiju i vojno se organizovali da se brane. Amerika i EU su bili na strani fašista, podržavali ih i poticali.

2KD

14.12.2015 00:17

Vratiti istom merom proterati ih sve do jednogai ne u sobe nego u teretne vagone ih strpati

penzioner

14.12.2015 00:26

Kako da napravi skandal, pa ovo sto rade Ukrajinci je vec diplomatski skandal! Treba upozoriti Srbe da ne idu u Ukrajinu, a gradjane Ukrajine do daljnjeg ne primati u Srbiju!

miki

14.12.2015 06:46

Smehoteka od texta. Imam par drugara i drugarica koji tamo studiraju i nikada nisu imali problema. A pocucina ekipa što tamo radi to nikom ništa, sad ko je pravi srbin studenti ili pocuca? A svakako čitajuci komentare vidmi da ne bežmo puno po fašizmu od njih