Pronađeno oko 26 kilograma kokaina u torbi
Grčka policija
Pronađeno oko 26 kilograma kokaina u torbi

Grčka policija

Pronađeno oko 26 kilograma kokaina u torbi, Foto: Grčka policija

U ponedeljak je uhapšeno petoro ljudi zbog sumnje da su krijumčarili drogu u Atini i Solunu. Kako navode grčki mediji, sprovedena je racija u reciklažnom pogonu u gradiću Preveza, na obali Jonskog mora, gde je pronađena torba sa čak 26,6 kilograma kokaina, koji je bio namenjen grčkom tržištu.

- Tokom policijske akcije uhapšena su dva Italijana od 51 i 44 godine, dva Srbina od 47 i 57 godina i Grk (47). Jedan od dvojice Srba i Italijan označeni su kao šefovi ove grupe, koja je distribuirala drogu u Atini i Solunu - navodi se na grčkom portalu „news 24/7. gr“.

Srbi godinama ordiniraju po Grčkoj

Grčki portali su krajem 2017. objavili da je u poslednjih osam godina identifikovan veliki broj srpskih trgovaca kokainom, a da su neki od njih hapšeni u Srbiji, kao i to da su čak bili uključeni u ubistvo premijera Zorana Đinđića.

Grčka policija istražuje njihove međusobne veze i kontakte zbog droge. Pretpostavlja se da je droga stigla na grčko tlo iz Latinske Amerike. 

- U saradnji sa DEA, solunskom policijom i nadležnim organima iz Srbije, temeljnim istraživanjem zadat je udarac bandi za koju se sumnja da uvozi, poseduje, transportuje i skladišti kokain u Grčkoj - navodi se u saopštenju grčke policije.

Prilikom racije i hapšenja pronađena je putna torba sa 24 pakovanja kokaina ukupne težine 26 kilograma i 677 grama.

- Nakon hapšenja, pretresena su i dva stana osumnjičenih, u kojima je pronađeno 4.780 evra, 616 bugarskih leva, mobilni telefoni, precizne elektronske vage, najlon za pakovanje droge, rolne izolacione trake i drugo - navode mediji.

Uhapšeni Martin Matijašević

Privatna arhiva

Uhapšeni Martin Matijašević , Foto: Privatna arhiva

Ovo je još jedno u nizu hapšenje naših zemljaka, a nedavno su i grčki mediji pisali da je policija objavila rat i srpskim dilerima koji deluju na njihovoj teritoriji.

Početkom decembra 2017. uhapšen je Srbin Martin Matijašević (33), u čijem je luksuznom stanu pronađeno 135 kilograma kokaina.

Srbi su u prethodnom periodu hapšeni zbog droge i drugih krivičnih dela. 

Misteriozni Ivan Porše

Uhapšeni Martin Matijašević, koji poseduje i srpski i hrvatski pasoš, uhapšen je u luksuznom apartmanu dok je spavao, a grčki mediji su spekulisali da pripada internacionalnoj narko-bandi koja prodaje drogu poznatim ličnostima i bogatoj klijenteli. Tada je objavljeno i da se traga za Srbinom, izvesnim Ivanom zvanim Porše, zbog sumnje da je jedan od glavnih dilera u toj grupi, sa kojim je povezan Matijašević. Međutim, još je misterija ko je Ivan Porše i šta se sa njim dogodilo.