Vojislav Šešelj
Alo!/Vladimir Marković
Vojislav Šešelj

Alo!/Vladimir Marković

Vojislav Šešelj, Foto: Alo! Vladimir Marković

Šešelj je osuđen za progon Hrvata, ali neće ići u zatvor je je kaznu već izdržao.

Siže odluke saopštio je predsednik žalbenog veća sudija Teodor Meron, čiji su članovi Li G. Madog, Florens Rajt Eri, Ben Emerson i Iv Nelson de Seres Batista Ros,

Šešelj nije prisustvovao objavi presude, kao što je ranije i najavio.

Prvostepenom presudom sudsko veće Haškog tribunala na čelu sa sudijom Žan Klod Antoanetijem 31. marta 2016. oslobodilo Šešelja po svih devet tačaka optužnice, koja ga tereti da je govorom mržnje podsticao i podržavao ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini tokom ratnih sukoba, kao i proterivanje Hrvata iz Vojvodine.

Na tu presudu žalilo se Haško tužilaštvo, a Šešelj je podneo pisani odgovor na žalbu.

Šešelj je Tanjugu kazao da, sa formalne strane gledajući, Žalbeno veće nije moglo da preinači oslobađajuću presudu u osuđujuću, već je moglo samo da je ukine i vrati na ponovno suđenje.

"Potpuno su slagali da je u Hrtkovcima izvršen raspostranjen ili sistematski napad na civilno hrvatsko društvo, jer nikakvog napada nije bilo i nijedan Hrvat nije proteran iz Srbije", kazao je Šešelj.

Prema njegovim rečima, svi Hrvati koji su otišli iz Hrtkovaca, prethodno su razmenili svoju imovinu sa ranije proteranim Srbima iz Hrvatske.

"Na kraju, ja sam ponosan na sve pripisane ratne zločine i spreman sam ponovo da ih izvršim", kazao je Šešelj.

On kaže da posle presude ima dve mogućnosti.

"Prvo, čekam da mi dostave presudu na srpskom jeziku, a onda ću tražiti rok da podnesem žalbu na tu presudu, kao redovni pravni lek, s obzirom da je ovo za mene praktično prvostepena presuda", objasnio je lider radikala.

Naveo je da kao drugu opciju ima neograničeni rok za podnošenje "vanrednog pravnog leka", što je zahtev za preispitivanje pravosnažne presude.

"Ja ću sve te mogućnosti iskoristiti da bih što snažnije dodatne udarce zadao Haškom tribunalu", kazao je Šešelj.

Sudsko veće sudije Teodora Merona, nekadašnjeg predsednika Haškog tribunala, današnjom odlukom preinačilo je prvostepenu oslobađajuću presudu, kojom je lider radikala u martu 2016. godine bio oslobođen od svih optužbi haškog tužilaštva.

Presuda na 10 godina zatvora je pravosnažna i više se ne može "napadati" žalbama, ali Šešelj ne ide u zatvor, jer je u pritvoru Tribunala već proveo skoro 12 godina.

Šešelj je proglašen krivim po tri od devet tačka optužnice, a žalbeno veće smatra da je Šešelj krivično odgovoran zbog govora 6. maja 1992. u Hrtkovcima, te da je počinio krivično delo podsticanje deportacije, progona i drugih nehumanih dela, kao i zločin protiv čovečnosti.

Komentari (5)

Ljuba

11.04.2018 15:10

Muahahahah,koji jadnici. Prvo je oslobođen svih optuźbi,a sad ,da bi opravdali što su uopšte vodili spor protiv njega i bezveze ga neopravdano drźali 11 godina u pritvoru,osudili ga na ,ni manje ni više,nego 10 godina zatvora,koje je već odleźao.Znači,koji belosvetski šljam vodi ovaj svet,ovo je dno dna

zahondzija

11.04.2018 15:17

još jedna podmuklost zapadnjačka da mu ne isplate odštetu za lažno camljenje u zatvoru,ti bio nas vojvoda Šešelj!!!

Deda

11.04.2018 16:36

Koja je sličnost između Haškog tribunala i bombardovanja Jugoslavije. Mi jesmo mali narod a oni su veliki smrad.

neka

11.04.2018 17:40

Nek je ziv i zdrav uinat njima!!!!!!

TANJA

11.04.2018 21:06

SESELJ JE ZA MENE BIO JEDAN OD NAJINTELIGENTNIJIH I NAJNAVITANIJIH LJUDI.NE ULAZIM U POLITICKE STAVOVE.ALI SOBZIROM DA SE JAVNO TUCAO SA JAJIMA ZA USKRS SA POLUGOLOM STARLETOM I DA SE SPUSTIO NA TAJ NIVO DA JE PRIMI U KABINET JA DA MOGU JA BI GA OSUDILA DA ODLEZI JOS KOJU GODINU.SRAMOTA.