Vojska
Oliver Bunić
Vojska

Oliver Bunić

Foto: Oliver Bunić

Škakljivi i nepristojni statusi, provokativne fotografije, vulgarni video-snimci i otkrivanje lokacije nikako nisu poželjne stavke na vašim onlajn nalozima ukoliko ste pripadnik Vojske Srbije (VS).

Ugled i čast profesije moraju da vam budu na prvom mestu, čak i kada ste na internetu i ne nosite uniformu, a to nalaže Priručnik za društvene mreže u Ministarstvu odbrane (MO) i VS, koji svaki vojnik mora napamet da zna.

„Alo!“ je došao u posed tog pravilnika i ekskluzivno vam otkriva šta to pripadnici Vojske na svojim ličnim onlajn nalozima nikako ne smeju da pišu, koji sadržaj ne smeju da postavljaju, a koje podatke da objavljuju, kao i kako da sačuvaju svoju bezbednost i za šta im preti najstroža kazna.

Pripadnici MO i VS, prema pomenutom priručniku, na društvenim mrežama ne predstavljaju samo sebe već i Vojsku u celini, i zato je nemoguće u njihovom slučaju razdvojiti privatno i poslovno, jer u velikoj meri doprinose ugledu Vojske.

Koristiti samo jake lozinke

Priručnik za društvene mreže u MO i VS savetuje svoje pripadnike da za svoje onlajn naloge koriste isključivo jake lozinke kako bi ih zaštitile od zloupotrebe. Kako se navodi, preporučljivo je imati lozinku od 14 i više karaktera, sa kombinacijom velikih i malih slova, brojeva i simbola.

Prvo, uvek moraju da razmišljaju kada su na internetu da se ono što govore i rade ne odražava samo na njih već i na MO i VS. Iz tog razloga gledanja kroz prste neće biti ako vojnik kaže ili uradi nešto što krši zakon ili vojne propise, jer će sigurno odgovarati kada se to otkrije, a kako napominju u Priručniku, velika je verovatnoća da budu otkriveni. S tim u vezi, treba da izbegavaju postavljanje sadržaja koji može biti shvaćen kao pogrdan, klevetnički, nasilan, preteći, uvredljiv, nezakonit ili kao nešto što širi mržnju na rasnom, polnim ili etničkom nivou. Takođe, nikako nije preporučljivo objavljivanje tajnih službenih informacija i onih koji ugrožavaju bezbednost, a posebno treba da budu pažljivi sa postavljanjem bilo čega sa posla na društvene mreže.

Neophodno je i da vode računa o detaljima iz svog privatnog života koji bi mogli biti zloupotrebljeni. Ne bi trebalo da na internetu dele podatke o sebi, svojoj porodici ili drugima, uključujući JMBG, datum rođenja, kontakt, adresu, informacije o životnom stilu ili karijeri. Oprez se preporučuje i kod postavljanja svoje trenutne lokacije („čekin”) i kod prihvatanja prijateljstava. Ne smeju da dozvole da se na listi prijatelja nađu ljudi koje ne poznaju i kojima ne veruju. Savetuje se i da redovno pregledaju prijateljstva i brišu one sa kojima nisu bliski.

Komentari (2)

crveni vladaju

29.03.2017 21:25

komunistička svest koja još uvek drži Srbiju pod ledom.

Bonne

30.03.2017 09:41

Maaaajko moja..... Pa kako mi je drago sto sam napustio Vojsku.... Sta sve nece da propisu...uzas...jos malo pa ce im birati boju vesa