Zemljotres u Ekvadoru
Twitter
Zemljotres Seizmograf

Profimedia

Foto: Profimedia

Prema podacima američkog Geološkog zavoda, epicentar zemljotresa, najjačeg koji je pogodio Ekvador od 1979. godine, bio je 27 kilometara jugoistočno od Muisnea, slabo naseljenog područja prepunog ribolovačkih luka koje su popularne kod turista. Nakon ovog snažnog udara usledili su novi potresi jačine 4,5 i 5,5 stepeni po Rihteru.

Predsednik Nikolić uputio telegram sauešća

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić uputio je danas telegram saučešća predsedniku Ekvadora Rafaelu Korei, povodom zemljotresa koji je pogodio tu zemlju, saopšteno je iz kabineta predsednika.

"U ime građana Srbije i u svoje ime, upućujem vam izraze najdubljeg saučešća povodom nesreće koja je zadesila narod Ekvadora. Molim Vas da porodicama nastradalih prenesete moje iskreno saučešće", navodi se u saopštenju.

Broj poginulih iz sata u sat raste. Prema zvaničnim saopštenjima, život u ovom razornom zemljotresu je izgubilo 246 osoba.

Spasilačke ekipe i dalje izvlače povređene iz ruševina, a prema najnovijim informacijama, povređeno je najmanje 2.500 ljudi.

Predsednik Ekvadora Rafael Korea je proglasio vanredno stanje i apelovao na stanovništvo svoje zemlje, koje broji 16 miliona ljudi, da ne paniči.

"Šaljemo svoju bezgraničnu ljubav porodicama poginulih", napisao je na Tviteru Korea, koji je skratio svoju zvaničnu posetu Italiji da bi se vratio kući.

Do sada je iz ruševina izvučeno i nekoliko destina mališana, a spasioci se nadaju da će uspeti da izvuku što više preživelih.

Zemljotres na dubini od samo 20 kilometara se osetio u čitavom Ekvadoru.

Vlasti Ekvadora su apelovale na građane da se evakuišu iz priobalnog područja, u strahu da bi moglo da dođe do velike plime.

U prestonici te zemlje, Kitu, koji je od epicentra udaljen više stotina kilometara, uspaničeni građani su u strahu izleteli na ulice iz svojih kuća.

Vlada navodi da će broj poginulih verovatno još rasti, kao i da je materijalna šteta velika, posebno u obalskom području u blizini epicentra zemljotresa, kao i u gradu Gvajakilu.

Tagovi

Komentari (3)

momazver

17.04.2016 08:23

Priroda *spustila ručnu* i ploče krenule u *šetnju*.Polako,ali SIGURNO, pali se *vatreni pojas Pacifika*.Biće zemljotresa samo tako. Sledeća je Aljaska.Ako pritisak,*šetnja* ploča i talasanje/magme/ stigne do Jeloustona...WOW...P.S.Naučnici tvrde *da mu je vreme*..ali nemojmo da se radujemo na prvu lopti.Svi smo ga onda nagrebali.CEO SVET!

Ja

17.04.2016 14:27

@momazver - Nije priroda , nego Bog...

momazver

17.04.2016 19:00

@momazver - E ako je Bog, onda mi je već lakše.