Dete, mobilni, igrice
Profimedia.rs
Dete, mobilni, igrice

Profimedia.rs

Ilustracija: Profimedia.rs

Francuski ministar obrazovanja Žan-Mišel Blanker rekao je, obrazlažući ovakvu odluku, da se deca na pauzama između časova više ne igraju, već su ispred svojih aparata, što prestavlja, s obrazovne tačke gledišta, problem.

Zbog toga će od septembra 2018. učenicima biti dozvoljeno da mobilne telefone donesu u školu, ali će telefoni biti proterani iz svih školskih prostorija.

Korišćenje će biti dozvoljeno samo u "hitnim slučajevima" ili u "obrazovne svrhe", jer je Francuzima, očigledno, zdravlje na prvom mestu.

- Preterana upotreba telefona kod dece izaziva nedostatak pažnje i otežava učenje

- Deca koja provode mnogo vremena koristeći telefon imaju smanjenu sposobnost samokontrole

- Svako jedanaesto dete uzrasta između 8 i 18 godina je zavisno od telefona

- Svetska zdravstvena organizacija 2011. označila je mobilne telefone kao „potencijalno kancerogene“

*izvor Kris Rouan “Virtuelno dete”

O štetnosti upotrebe mobilnih telefona urađene su brojne studije, a prema jednoj od njih 24 sata razgovora mobilnim telefonom izaziva isto oštećenje ćelija, kao i 1.600 rendgenskih snimanja pluća. Osim toga, naučnici Nacionalnog odbora za radiološku zaštitu Amerike potvrdili su da mobilni telefon nema isti uticaj na decu i na odrasle, kao i da su deca zbog nerazvijenosti organa imaju veći rizik za dobijanje tumora uha i mozga usled korišćenja mobilnog telefona.

Prema rečima Milana Rogulje, predsednika udruženja “Biogen”, čija je kako kažu najvažnija misija buđenje svesti kod ljudi o štetnosti mobilnih telefona,

Svetska zdravstvena organizacija i Međunarodna agencija za proučavanje tumora su 2011. godine svrstale su mobilne telefone u 2B grupu tumorskih rizika, a to znači da su, kako kaže, mobilni aparti mogući izazivači tumora.

- Vrlo je važno ograničiti upotrebu mobilnog telefona, tableta i laptopa deci, jer deca su podložnija uticaju zračenja i mobilni za njih predstavljaju opasnost. Posebno bebama i maloj deci treba zabrajivati da mobilni telefon koriste kao igračku - objašnjava on.

Pedagog Jelena Holcer takođe smatra da je inicijativa u Francuskoj dobra, ali i ističe da u pojedinim škola u Srbiji već postoji slična praksa.

- U jednom broju škola u Srbiji postoje kutije u koje deca po dolasku u školu ostavljaju svoje mobilne telefone i uzimaju ih kad krenu kući. To se pokazuje kao dobar model, jer je roditeljima važno da im se deca jave, ne dok su u školi, već kada krenu kući, a i za učenike je to dobro rešenje, ne samo zato što nemaju bilo kakvih ometanja tokom nastave, već su “priseljeni” da se na odmorima druže i umesto u igrice i notifikacije, pogledaju jedni drugima u oči. Za takav model u školama nije neohodna zakonska regulativa, već škole to uređuj pravilnikom - objašnjava ona.

Samo da ne zazvoni na času

Početkom ove godine Mladen Šarčević, ministar prosvete rekao je da Ministarstvo ne namerava da zabrani upotrebu mobilnih telefona u učionicama, niti će zakoni određivati kako će deca da ih koriste.

- Ne treba deci da se zabranjuju mobilni telefoni, već da se uredi njihova upotreba. Važno je da im telefoni ne zvone na času, da njima ne snimaju nastavnike i vršnjake i da ih ne izvrgavaju ruglu na društvenim mrežama. Trudimo se da osavremenimo nastavu, pa će u skoroj budućnosti mobilni telefoni i tableti postati uobičajena nastavna sredstva - objasnio je resorni ministar.

 

 

Komentari (1)

nedjo

19.12.2017 08:26

ovo je pametno od strane francuza