Mleko
Shutterstock
Sir Ementaler

Shutterstock

Normalan sir Ementaler, Foto: Shutterstock

Tržište je preplavljeno obmanjujućim namirnicima, mkoje po svom sastavu i kvalitetu nisu ni blizu svom skupljem "parnjaku". Tako imamo sireve koji samo liče na sireve, jer mleka imaju u promilima, voćne sokove bez voća, salame koje samo mirišu na meso...

I mlekarskoj proizvodnji, recimo, sve češće nude razne varijacije sira fete, koje dosta odstupaju od prvobitne i prave recepture.

Na udaru su gotovo svi proizvodi, a posebno slani i slatki namazi, konzerve, sokovi, med, pa čak i neki mesni delikatesi. Školski primer prevare je "sir" sa viškom biljnih masti i vode, upakovan u proizvod pod poznatim i omiljenim brendom fete, samo nešto izmenjenog imena. Naravno, po upola nižoj ceni.

Kada pročitate deklaraciju, na njoj piše da je u pitanju "mešovita hrana sa sadržajem proizvoda od mleka i biljnih masti".

Ta "mešovita hrana " sadrži 66 odsto vode, biljne mastim ima 16 odsto, obrano mleko u prahu 12 procenata, mlečnih proteina četiri odsto., kuhinjsku so, E471, konzervans E202, sirnu kulturu i sirilo.

Komentari (1)

Moca Seljak

01.09.2016 11:47

A Seljak prodaje mleko ispod svake trzis' vrednosti pa cak nema ga kome prodati' samo ovo moze kod nas'o