Dana sećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje
Tanjug 18-11-2017
Dana sećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje

Tanjug 18-11-2017

Dane sećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje obeležili ustaki polkiči, Foto: Tanjug

Tom prilikom, predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, koja se na manifestaciji pojavila u "zengama" - čizmama koje se najčešće povezuju sa pripadnicima hrvatskih paravojnih formacija - poručila je da će biti potrebno još puno vremena da bi se Srbija i Hrvatska mogle smatrati prijateljskim zemljama.

Na opasku novinara kako je u Vukovar došla obučena u čizme proizvedene u Borovu, takozvane "zenge" koje su 1991. nosili pripadnici hrvatskih paravojnih snaga u Vukovaru, Kolinda je rekla da time "želi da poruči kako su Vukovaru potrebna radna mesta i bolja budućnost".

Kitarovićeva je takođe izjavila, komentarišući odnose Hrvatske i Srbije, da je potreban razgovor u cilju rešavanja otvorenih pitanja između dve države, posebno pitanja nestalih osoba, koje je potrebno što pre rešiti.

Ona je, govoreći o izgradnji međudržavnih odnosa Hrvatske i Srbije kazala da su već učinjeni neki koraci, prenosi Hina.

"Već su učinjeni neki koraci, i već sam nekoliko puta kazala kako će puno vode proteći Dunavom pre nego Hrvatska i Srbija mogu govoriti da su prijateljske države, ali to ne znači da ne možemo razgovarati", rekla je Grabar Kitarović.
Premijer Hrvatske Andrej Plenković poručio je danas da je od prošlogodišnje sednice vlade o Vukovaru postignuto puno.

"Godinu dana nakon toga, možemo reći da smo puno toga ostvarili - od činjenice da se sprema novi zakon o razvoju Vukovara, da smo upravo doneli odluku da se za 50 posto sredstava poveća fond za razvoj Vukovara, dakle uglavnom namenjen privredi; projekti koji se odnose na komunalnu, vodnu infrastrukturu, na infrastrukturu grada. Hrvatska vojska se vratila u Vukovar", rekao je Plenković, prenosi HINA.

Dan kada su snage tadašnje JNA i Teritorijalne odbrane ušle u Vukovar i odatle potisnule hrvatske paravojne formacije, u Hrvatskoj se obeležava kao Dan sećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje.

Komentari (9)

Pera Detlic

18.11.2017 17:38

Pod hitno sazvati sednicu saveta za nacionalnu bezbednost...

Što bogumi

18.11.2017 19:24

@Pera Detlic - jel si se uplašio?

nada

18.11.2017 17:43

Ahahahaha crni humor !!!!!!!!!!!!

Тртрћко

18.11.2017 19:18

Србија и Хрватска никада неће бити пријатељице!Једино ће нас повезивати далековод од Обреновца пошто је један агрегат у ТЕ ,,Никола Тесла,, хрватски.Нама рад,угаљ,пепео и дим а Хрватској чиста струја! Док су срби у Хрватској убијани па протерани за то време из Обреновца је ишла тамо редовно струја?Ја сам тамо радио на испомоћ и лично сам стајао испред прекидача који би им стопирао струју!

Allied Force

18.11.2017 21:09

@Тртрћко - I šta je poenta tvoje priče kada već nisi bio ovlašćen da nekome isključuješ struju ?! Stajao si negde,pored nekog uređaja koji nisi smeo da diraš...i šta to koga zanima?

n

19.11.2017 07:00

Šta da se za dom spremi? Hrana,piće,odeća ?

keja

20.11.2017 09:15

@n - Za domovinu su spremni umrijeti kao i 1991...

ANTE BAN

19.11.2017 16:58

Ovakav naslov članku može dati samo sljedbenik Voje Šešelja, Paroškog i Šoškočanina! Umjesto da se komšije i njihovi novinari stide zbog zločina nad svojom braćom, ovakovim provocirajućim naslovima još više produbljuju srpsko-hrvatski razdor i mržnju! Nije stoga ni čudo da nam odnosi ni milimetar ne mogu napredovati! Ovo vam je ISTINA, sakriti je nećete moći, a vi- OBJAVITE, ako smijete!

Rijecanka

19.11.2017 19:57

Hrvati slave klanje i proterivanje Srba-jadni su oni i i debelo iskompleksirani! To je ta "kvazi EU".Amin.