Si Đinping
Profimedia
Si Đinping

Profimedia

Si Đinping, Foto: Profimedia

List navodi da je plan posete prilično zgusnut i da će visoki gost iz Pekinga čak dve noći prespavati u Beogradu, a osim razgovora sa srpskim državnim vrhom, imaće prilike da upozna i Beograd.

Prema protokolu, predviđeno je da Si Đinping i predsednik Srbije Tomislav Nikolić sa suprugama prošetaju Kalemegdanom.

Kineskog predsednika će u petak popodne na beogradskom aerodromu dočekati predsednik Srbije, uz tradicionalnu srpsku pogaču i so, a tog dana u njegovu čast biće priređena i večera.

Glavni dio posete planiran je za subotu, 18. jun, kada će se od ranih jutarnih časova u Palati Srbija odvijati sastanci.

Prvo će uz najveće državne počasti, kineskog predsednika dočekati Nikolić i srpski premijer Aleksandar Vučić, kao i predsedniCA srpskog parlamenta Maja Gojković.

Đinping će potom "u četiri oka" razgovarati sa Nikolićem, a zatim sledi plenarni sastanak dve delegacije, razgovor sa Vučićem, a potom i radni ručak.

U središtu razgovora biće infrastrukturni projekti i privatizacija srpskih preduzeća.

Predviđeno je da Nikolić i Đinping otkriju spomenik kineskom filozofu Konfučiju na Trgu prijateljstva Srbije i Kine, a pokloniće se i žrtvama NATO bombardovanja na mestu nekadašnje zgrade kineske ambasade na Novom Beogradu.

Nikolić će gostima iz Kine prirediti i svečani prijem u zgradi Predsedništva na Andrićevom vencu.

Đinping posetu Srbiji završava u nedjelju, 19. juna, kada će obići Železaru Smederevo, koju je kupio kineski investitor, a u njegovu čast biće priređen i ručak u čuvenoj vili Obrenovića, na brdu Plavinac, pišu "Novosti".