Moskovski pab služi samo srpsku hranu
Alo!/Vladimir Zogović
Moskovski pab služi samo srpsku hranu

Alo!/Vladimir Zogović

Moskovski pab služi samo srpsku hranu, Foto: Alo!/Vladimir Zogović

Na tom putu me je usporila glad na „minus 10“. Zakoračivši na moskovski deo grada pod imenom Lubjanka, iza prvog ćoška me je "nadimio" miris pljeskavica i ćevapa. Srpski pab usred ruske prestonice! Nema druge, moram da vidim i probam i to čudo...

„Širokuju na širokuju“, naziv je lokala u kome se sluša rok muzika i služe naši specijaliteti. Široko, široko - uverili smo se brzo mereći pogledom porcije.

Tako je očigledno da je gazda naš čovek, ali radnici ne žele da otkrivaju za novine ko čini vrh menadžmenta.

- Ništa ne pitajte, samo sedite i uživajte - reče mi ljubazni Makedonac za šankom, koji uz osmeh odmah potura flašu piva i preporučuje nam za 400 rubalja (680 dinara) gurmansku pljeskavicu na kajmaku. Obična „pljeka“ je 350 rubalja (oko 600 kinti), 10 ćevapa s lukom su 650 (malo više od hiljadarke), vešalica je 400, u ponudi su i pite sa sirom i mesom.

- Nećete pogrešiti šta god da naručite, meni je još na početku postavio kuvar iz Užica, zna čovek posao - uverava nas „bratko“.

Iako su gosti mahom Rusi, ovde se piše i čita na srpskom. Velika crvena neonska reklama s porukom „Živeli“ na ćirilici, obasjava uramljenu fotografiju Gavrila Principa na zidu. Kod toaleta stoji tabla sa duhovitom porukom da je „pauku“ zabranjeno odnošenje automobila, uz upozorenje na ćirilici - „Zvaću decu“!

Šank paba oblepljen je navijačkim stikerima i sve ukazuje na to da se ovde okupljaju simpatizeri najvećih ruskih i srpskih klubova. Uz nalepnicu „Heroes“ (poznata podgrupa Zvezdinih „delija“) trag su ostavile i pristalice moksovskog Spartaka i atinskog Olimpijakosa. Pomalo iznenađujuće je da u čitavoj priči stoji netaknut i grb Partizana!

- Naši gosti su sa svih strana sveta. Tačno je da smo omiljeni među navijačima ali zbog usluge i uvek tople dobrodošlice ovde nema tuča i nereda. Večeras se na TV-u gleda Zvezda, ali već sutra goste služimo uz prenos Partizanove utakmice - objašnjava Oleg, Moskovljanin zadužen za kasu.

Pričaju Rusi da su ovde srpski restorani i pabovi pravi hit u poslednjih nekoliko godina. U svakom razgovoru se oseća iskrena dobrodošlica na pomen Beograda. O politici izbegavaju da govore, mnogo im je draže da s gostima s pivom ili votkom nazdrave uz fudbalsku utakmicu.

Odlazim zadovoljan, punog stomaka. A sad, stvarno, pravac Crveni trg, pa na stadion CSKA. Mada, ko zna koliko još iznenađenja krije Moskva.

Komentari (1)