Plivanje za časni krst
Alo!/Ivana Mišić
Učesnici

Alo!/Ivana Mišić

Učesnici, Foto: Alo / Ivana Mišić

Lepo vreme i temperatura u blagom plusu pomogli su grupi od 16 plivača, pripadnika Kraljevskog reda vitezova, da iznese krst na obalu.

Tradicionalno, već treću godinu zaredom viteško plivanje za krst, koje se održava na ušću reke Save u Dunav, nije takmičarskog karaktera.

Tako su i ove godine plivači zajedno izneli krst u duhu jedinstva i zajedništva. Svi koji su želeli da učestvuju morali su da se podvrgnu božićnom postu kako bi stekli pravo na viteško plivanje. Prema rečima Hadži Zorana Dušanova Mrđenovića, starešine Kraljevskog reda, Krstovdan je prvi posni dan nakon Božića i, samim tim, individualno takmičenje nije dozvoljeno i ceo dan treba da bude u duhu čistih misli i sloge.

Plivanje za Časni krst

Alo / Ivana Mišić

Plivanje za Časni krst, Foto: Alo / Ivana Mišić

Okupljanje je u Crkvi Ružica na Kalemegdanu. Kada su plivači dobili blagoslov od sveštenika, litija u kojoj su osim vitezova bili i policija, vojska i veliki broj sugrađana uputila se ka reci, gde je dežurala ekipa Hitne pomoći.

Litiju su na obali dočekali sugrađani, koji su se grejali uz kuvano vino. Operska pevačica Tanja Andrijić otpevala je himnu „Bože pravde“, nakon čega su se prisutnima obratili glumac Lepomir Ivković i Ana Rajlić iz Javnog preduzeća „Beogradska tvrđava“. Minutom ćutanja odata je pošta ubijenom Oliveru Ivanoviću. Spremni za izazov, vitezovi su za veoma kratko vreme preplivali zadatu razdaljinu, uprkos jakoj rečnoj struji koja ih je nosila i zajedno izvadili krst i tako časno ispunili svoju vitešku dužnost!

 

Komentari (1)

nedjo

19.01.2018 21:49

alal im vera,,ali ne pravimo cirkus od ovoga