Seks
Shutterstock
Seks

Shutterstock

Seksa bez, Foto: Shutterstock

Utvrđeno je da i muškarci i žene s godinama gube strast, ali to je uočljivije kod žena u dugim vezama. Lošije zdravstveno zdravlje i hlađenje emotivne veze utiču na želju oba partnera za seksom.

Istraživanje je obuhvatilo 5.000 muškaraca i 6.700 žena.

Naučnici kažu da nedostatak seksualnih potreba treba lečiti tako da se posmatra osoba u celini umesto da se pribegava lekovima.

Terapeut Amanda Majdžor kaže da gubitak interesa za seks nije nužno abnormalan jer je mnogo različitih razloga zbog kojih se potrebe žena i muškaraca menjaju.

"Za neke je to prirodno, za druge to izaziva patnju i jad", kaže ona.

Ukupno 15 odsto muškaraca i 34 odsto žena obuhvaćenih u istraživanju reklo je da je u prethodnoj godini bilo nezainteresovano za seks najmanje tri meseca

Kod muškaraca gubitak interesa najintenzivniji je u starosnoj dobi od 35 do 44 godine dok je kod žena pad interesa najveći od 55 do 64 godine.

Naučnici kažu da menopauza u tome igra izuzetno značajnu ulogu.

Utvrdili su da su za žene posebno jak uzrok i mala deca u kući.

Loše fizičko i mentalno zdravlje, loša komunikacija među partnerima i nedostatak emocija tokom polnih odnosa su razlozi gubitka interesa za žene i muškarce.

Istraživanje je pokazalo i da je kod onih koji su rekli da je "uvek jednostavno razgovarati o seksu" sa partnerom gubitak interesa bio najmanji.

Od onih koji su izgubili interes za seks bilo je više onih čiji su partneri imali seksualnih poteškoća ili kod onih koji su se osećali manje srećno u vezi.

Kod žena je faktor gubitka interesa bio i razlika u sklonostima u polnom odnosu.