Učenici Učenik Đaci Đak Škola Učenje
Shutterstock
Jedna od spornih rečenica

RAS

Jedna od spornih rečenica, Foto: RAS

Srpski đaci uče iz u najmanju ruku kontroverznih knjiga, te nakon knjige pune vulgarnosti kojom su nagrađivani najbolji učenici jedne osnovne škole - „Beogradska princeza”, pa priručnika u kojem uče o oralnom seksu, francuskom poljupcu i gej odnosu, deca od osam godina sada čitaju bajke u kojima se jedan lik drugom obraća rečju „kurvo”.

Naime, jedan zabrinuti roditelj objavio je na društvenim mrežama sliku knjige iz lektire za drugi razred osnovne škole, a reč je o zbirci bajki Vuka Karadžića. U jednoj od bajki, „Zlatna jabuka i devet paunica”, baba se obraća kobili „časteći” je sa: „Kurvo!”, i to u tri navrata. Spornu knjigu izdala je izdavačka kuća „Draganić”.

Lektira za osmake

Nedeljkovićeva podseća da se i u „Malom Radojici” i „Starom Vujadinu” takođe koristi reč „kurva”, ali i napominje da se radi o pesmama koje se obrađuju u sedmom-osmom razredu osnovne škole.

- Te reči se sporadično javljaju u narodnim pesmama, pogotovo epskim. One su i tada imale pogrdno značenje, ali razlika je između pisane i književne reči i u jezičkoj svakodnevnoj govornoj komunikaciji. Apsolutno je nedopustiva njihova upotreba u školi, u okvirima razgovora sa decom, jer to spada u jednu vulgarnu reč. Ipak, svakako treba povesti računa o uzrasnim karakteristikama deteta - ističe Nedeljković.

No da ovakav rečnik nikako nije primeren, niti dopustiv za učenike drugog razreda osnovne škole slažu se listom sagovornici „Alo!”, počev od ministra prosvete Mladena Šarčevića.

- Koliko se ja sećam, u toj bajci je korišćena reč „dura”, čak i filmu koji je snimljen - kratko je prokomentarisao začuđeno Šarčević, najavljujući da će proveriti o čemu se radi.

Njegova pomoćnica za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje Vesna Nedeljković napominje da su sami izdavači školskih knjiga počeli da menjaju reči, te u mnogim lektirama za osnovnu školu koje su priređene, kada je reč o narodnoj književnost, oni reč „karati” promene u reč „grditi”, pa i reč „kurva” menjaju.

- Ovaj izdavač očito nije promenio reč, ali pitanje je i šta je tu ispravno. Neki teoretičari književnosti će zameriti menjanje narodne književnosti i tradicije, ali lično mislim da je u tom uzrastu ipak uputno promeniti i obratiti pažnju na rečnik jer su deca isuviše mala da bi moglo na jednom času da im se objasni celo značenje narodne književnosti, tradicije u kojoj je ona nastajala - napominje Nedeljković i ističe da je potrebno i više brige šta u kojem uzrastu treba da se radi, kao i sa obrazovnim paketima.

„Deca to ne treba da čitaju”

Psihoterapeut Zoran Milivojević kaže da je neprimereno da deca u drugom razredu osnovne škole čitaju bajku u kojoj se spominje reč „kurva”.

- Iako tako stoji u originalu, vremena su se promenila, te neke takve stvari mogu da zamene nekim drugim, recimo rečju „bestidnice”, jer kada dete nauči neke reči, onda traži njihovo značenje, pa ih onda prerano uvodimo u neke stvari koje oni zbog svog uzrasta ne mogu dobro da razumeju - napominje Milivojević.

 - Postoje stvari kojima morate naučiti i podučiti decu, ali se mora voditi računa. Sigurno nećete u drugom razredu detetu govoriti koji su načini zaštite - kaže ona.

Nedeljkovićeva se osvrnula i na slučaj kada je đacima jedne osnovne škole podeljena knjiga „Beogradska princeza”, puna vulgarnih reči.

- Prosvetni radnik mora pre vođenja dece u pozorište da sam pogleda predstavu, kao i pre podele knjige da je i sam pročita. Škola bi trebalo da bude mesto gde se uče lepe reči i gde se bavimo lepim jezikom, a ne svakodnevnim, govornim, koji je prepun ružnih i skraćenih reči - zaključuje ona.

Komentari (14)

nedjo

18.04.2017 20:39

za sve sto vas zanima ,pitajte decu da vas poduce

Dr Miroljub

18.04.2017 20:40

Pošalješ dete u skolu, vrati se debil...

Bole

18.04.2017 20:44

Ko se buni protiv Zlatne jabuke kuje mnogo čitao u školi. Isto je pisalo pre skoro 30 godina, kad sam je ja čitao.

maja

19.04.2017 08:37

@Bole - Tako je

Uvid u izbor isplativih profesija

18.04.2017 20:47

Pravovremeno informisanje i usmeravanje u profitabilne biznise i zakonom zasticena i finansirana udruzenja!Reforma skolstva po principu:Ko uci i radi umrece od gladi!

gggg

18.04.2017 21:51

Pa gledaju ih i na televiziji. Vide ih i u novinama:::

Sasa

19.04.2017 12:08

@gggg - I u skupstini. Bogami i u vladi.

bivsi ucenik

18.04.2017 22:44

zar vise ne postoje prave bajke za decu, zar su izumrle, kao i puno toga???

Bruka

18.04.2017 23:46

i sramota. Ovo je neprihvatljivo i neshvatljivo.

Buzdovan

19.04.2017 02:42

Trazili ste, izglasali ste i dobili ste. Zasto se sada zalite? To je nastavni program Napredne Vuciveve Srbije. Sada lepo cutite i pustite vasu decu da uce ono su ponudili oni koje ste sami odabrali. A do godine imace i neku praksu u sklopu nastavnog plana. Ja glasam za Miki Mausa redovno. Ziveo Miki Maus i ostali crtaci.

zlatko

19.04.2017 08:39

@Buzdovan - Kakve veze ima glasanje sa ovom bajkom. Ta bajka je bila i kad sam ja bio mali pre mnogo godina. Pa ne žive deca pod staklenim zvonom. Kao da niko od nas nikad nije opsovao pred decom i spomenuo tu reč. Ajte molim vas pa i na internetu svašta vide i čuju. I ja sam kad sam bio mali iako nije bilo interneta psovao kao kočijas i sve sam znao šta je šta. Pravite po novinama hajku zbog jedne reči a deca skroz zapostavljena. Za sve nam krivo glasanje. Bolje se bavite decom nego politikom.

Svaka cast

19.04.2017 11:05

@Buzdovan - za komentar. I smejala bih se i plakala, u kakvom smo corsokaku?

zlatko

19.04.2017 08:35

Pa ta bajka je bila i kad sam ja bio mali pre mnogo godina. Ajte molim vas pa ne žive deca pod staklenim zvonom. Kao da niko od nas nikad nije opsovao pred decom i spomenuo tu reč. A i na internetu svašta i vide i čuju. I ja sam kad sam bio mali iako nije bilo interneta psovao kao kočijas. Sad sve fina neka deca a ovamo siluju sa 12 godina. Glupost

Bogdan

19.04.2017 14:50

Ovu bajku smo i mi citali u skoli, citali su i moji roditelji i ne vidim razloga da se bilo sta menja. Deca treba da citaju bajke i epske pesme u originalnom izdanju, a ne da ih menjaju i od dece da prave debile. Pa i ako pitaju sta je to, roditelji nek objasne tako sto ce na primer da kazu da je to isto kao starleta... na primer. Jer starleta je opste prihvaceno zanimanje.