Čistio sam tatin pištolj, pa je opalio
privatna arhiva
Čistio sam tatin pištolj, pa je opalio

privatna arhiva

Čistio sam tatin pištolj, pa je opalio, Foto: privatna arhiva

Neuobičajeno! „Rođaci, gudrovina je privredna grana u ekspanziji“, replika je iz domaćeg filma „Rane”.

Ono što je interesantno je da ju je citirao zamenik javnog tužioca Saša Milijanović, i to u obrazloženju predloga za veću kaznu za jednog dilera!

Naime, kao zamenik javnog tužioca u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu, Milijanović je predložio da se okrivljenom za držanje i prodaju droge izrekne duža kazna od jednogodišnjeg zatvora, koju je dobio presudom Prvog osnovnog suda. Tom prilikom se, kako bi što plastičnije objasnio razloge za dužu zatvorsku kaznu, poslužio citatom iz poznatog domaćeg filma.

- Izrečena krivična sankcija može samo da daje podstrek drugim licima za izvršenje krivičnih dela u vezi sa držanjm i prodajom opojnih droga, te faktički predstavlja podstrek za realne životne naslednike Pinkija i Švabe, filmskih likova iz „Rana”, jednog od kultnih domaćih

Borović: Nije prikladno

Poznati advokat Borivoje Borović smatra da citiranje „Rana” nije primereno jednom zameniku javnog tužioca.

- Takvo izražavanje jeste izlet iz pravničkog žargona. Postoji ozbiljna procedura koja podrazumeva i samu završnu reč. Suviše su zastupnici pravde u poslednje vreme komotni u formulacijama svojih predloga. Takav način komunakcije ne može biti moderan jer ipak u našem kontinentalnom sistemu postoji jasna i precizna funkcija tužioca. Ove floskule mogu biti simpatične, ali verujem da je to ipak preterivanje i da moramo biti u nekom redu ozbiljnosti javnih državnih funkcija - napominje Borović za „Alo!”.

filmova devedesetih godina, i apsolutnu potvrdu rečenice: „Rođaci, gudrovina je privredna grana u ekspanziji”, navodi se između ostalog u predlogu Milijanovića.

Da nije u pitanju nikakva šala, već da se zamenik javnog tužioca zaista poslužio ovim citatom, potvrdio je i sam za „Alo!”.

 - U pitanju je lice koje se nalazi na izdržavanju kazne zatvora zbog dilovanja droge, a u međuvremenu je vođen još jedan postupak, i to za više 30 tabletica ekstazija. Osuđen je na poprilično blagu kaznu od godinu dana zatvora. Mi smo tražili godinu i po zatvora, te smo se iz tog razloga žalili. Malo smo ubacili i taj citat iz filma kako bi bilo jasno da je potrebno oštrije kažnjavanje jer, kao što kažu Pinki i Švaba, ta privredna grana je u ekspanziji, pa se moraju malo pojačati kazne - objasnio je Milijanović.

Kako podvlači, smatra da je za više od 30 tabletica ekstazija potrebna oštrija kazna.

- Tužilaštvo pokušava da na malo duhovitiji način ukaže da to treba oštrije kažnjavati. Jer ne može isto da se kazni jedan džoint sa dva grama marihuane i neko ko dođe na događaj na kojem ima 2.000 ljudi i ima pun paketić ekstazija. A njemu Viši sud da kaznu od tri godine za dilovanje, nakon čega Osnovni sud na jedvite jade hoće prvo da mu da kućni pritvor, pa tek onda da zatvor, i to od godinu dana. Ne znam, možda mu se još i gospođa sudija izvinila što mu je i toliko dala - zaključuje Milijanović za „Alo!”.

Kako je ovaj predlog podnet pre desetak dana, još nije doneta odluka, te ostaje da se vidi je li citiranje „Rana” imalo željeni efekat.

Komentari (2)

Kvazimodo Sorabius

13.06.2017 15:27

Raspojasao se advokat, politicar u pokusaju, da mudruje, a koliko je svojim vezama a ne pravnickim znanjem, popljuvao pravdu, ostace tajna. I koliko je poreza utajio...

momazver

14.06.2017 09:19

Borivoje ti si relikt prošlog vremena,kao i *Rane*...ali one i njihov jezik su večne, RAZUMLJIVE....za razliku...