Turska zastava obala
Shutterstock
Turska zastava obala

Shutterstock

Turska zastava obala, Foto: Shutterstock

"Svi skupovi predviđeni u budućnosti su otkazani", rekao je porptarol predstavništva Partije pravde i razvoja (AKP) predsednika Redžepa Tajipa Erdogana u Nemačkoj, posle višenedeljnih napetosti između Berlina i Ankare oko te kampanje.

Prema predstavništvu čije sedište je u Kelnu, odluka je doneta u Ankari.

Unija turskih evropskih demokrata (UETD), organizacija turske dijaspore koja podržava Erdogana, u odvojenom saopštenju objavljenom u nemačkom časopisu Virtšaftsvohe objavila je da neće organizovati nikakve nove manifestacije s turskim ministrima u Nemačkoj do 16. aprila, kada se održava referendum u Turskoj.

Biće informacionih sastanaka na lokalnom nivou bez predstavnika turske vlade, rekao je predsednik UETD-a.

Odluka posle višenedeljnih tenzija između Turske i više evropskih zemalja doneta je dan pošto je nemačka kancelarka Angela Merkel zapretila da će zabranti turskim zvaničnicima sve mitinge.

Merkelova je negodovala zbog novih napada predsednika Erdogana, koji je u nedelju ponovio optužbe Nemačke da sprovodi "nacističku praksu".

"Nećemo tolerisati da cilj opravdava sva sredstva i da svi tabui padaju bez poštovanja patnji onih koji su proganjani ili ubijeni za vreme nacionalsocijalizma", rekla je Angela Merkel.

Odnosi između Turske i Nemačke prolaze kroz jaku krizu od kada su lokalne nemačke vlasti otkazale više skupova podrške Erdoganu, zbog čega je on optužio Evropu, posebno Berlin.

Nemačka, koja je optužila Ankaru da je prešla određenu granicu pominjanjem nacizma, ipak se trudi da izbegne direktni sukob s Erdoganom, navodi agencija Frans pres.

Komentari (2)

E dragi moji

21.03.2017 19:23

ja vam ne mogu pomoci.

Sale

21.03.2017 19:28

Tako,tako,to volimo!