Turska
Profimedia
Turska

Profimedia

Istanbul, Foto: Profimedia

Prema predlogu zakona predviđa se suspendovanje presude neke osobe za seksualno napastvovanje maloletnika, osim ako se radi o silovanju, ukoliko je to počinjeno pre sredine novembra 2016. i ako počinilac venča svoju žrtvu. Mera bi bila primenjiva jednokratno i retroaktivno.

Povlačenje zakona objavio je danas turski premijer Binali Jildirim, nekoliko sati pošto je predsednik Redžep Tajip Erdogan sinoć pozvao vladu da reši ovaj problem u duhu širokog konsenzusa i uzimajući u obzir kritike i preporuke iz različitih delova društva.

Vlada je navela da će sada zakon proslediti parlamentarnom odboru na preispitivanje. Kritičari zakona su rekli da bi se ovim zakonom legitimizovalo krivično delo seksualnog odnosa sa maloletnicom i ohrabrivala praksa venčavanja devojčica.

Ovaj predlog je izazvao zabrinutost u nevladinim organizacijama za zaštitu dece, opozicionim strankama, a hiljade turskih građana su tokom vikenda protestovali i tražili njegvo povlačenje.

Vlada je imala argument da se predlog zakona isključivo odnosi na maloletne brakove što je i dalje praksa posebno na istoku Turske.

Vlada je navela da je glavni cilj zakona da se olobode muškarci koji su u zatvoru zbog toga što su se venčali s maloletnicom uz njen pristanak ili uz pristanak njene porodice. ; Vlada je navela da je posvećena borbi protiv dečjih brakova ali da je ova jednokratna mera potrebna da pomogne oko 3.800 porodica gde su sklopljeni maloletni brakovi u skladu s običajima.

Agencije UN su izdale zajedničko saopštenje u ponedeljak u kome su upozorile da bi predlog oslabio sposobnost zemlje da se bori protiv seksualnog zlostavljanja i dečjih brakova.

Organizacije za odbranu prava dece strahuju da bi ovaj zakon mogao da ohrabruje seksualno napastvovanje dece time što se dozvoljava napadačima da izvrše pritisak na porodice da se ožene sa žrtvom čime bi bili izuzeti od svakog sudskog gonjenja.

U Turskoj je dozvoljeno sklapanje braka sa 17 godina uz dozvolu roditelja. Zakon dozvoljava i brak sa 16 godina u nekim "vanrednim okolnostima", uz dozvolu sudije.