Franjo Tuđman
Associated Press
Franjo Tuđman

Associated Press

Franjo Tuđman, Foto: Associated Press

Nakon konačne haške presude šestorici bivših lidera Herceg-Bosne i potvrde da je postojao udruženi zločinački poduhvat, na čijem je čelu bio Franjo Tuđman, prema rečima naših sagovornika, porodice žrtava na celoj teritoriji Bosne i Hercegovine, među kojima su i Bošnjaci i Srbi, sada imaju pravo da tuže Hrvatsku, ali i zahtevaju da se sva spomen-obeležja Franji Tuđmanu sa teritorije te zemlje uklone!

- Pošto je presuda postala pravosnažna, porodice svih oštećenih žrtava, a samim tim i porodice srpskih žrtava, imaju sada vrlo dobre šanse da pokrenu sudske postupke u Hrvatskoj. Sada imamo crno na belo da je Hrvatska vodila osvajački i zločinački rat sa ciljem stvaranja velike Hrvatske i hrvatska vojska je tom ratu počinila strašne zločine i prema Bošnjacima, i prema Srbima. Na čelu svega je bio Tuđman, ali i bivši ministar odbrane Gojko Šušak i bivši načelnik Glavnog štaba hrvatske vojske general Janko Bobetko, koji su zvanično proglašeni ratnim zločincima jer su vodili politku čiji cilj je bio stvaranje etnički čiste Hrvatske - smatra Miodrag Linta, predsednik Saveza Srba iz regiona.

Miodrag Linta

Nenad Đorđević

Miodrag Linta, Foto: Nenad Đorđević

On poziva Evropsku uniju da Hrvatskoj pošalje jasnu poruku da u što kraćem roku preimenuje nazive aerodroma, ustanova, mostova, obala, trgova i parkova koji nose imena Franje Tuđmana, Gojka Šuška i Janka Bobetka. On traži da se ukloni bista Franje Tuđmana, kao i više od 80 spomenika koji se nalaze na javnim mestima u desetinama hrvatskih gradova.

- Hrvatska sada ima obavezu da se distancira od agresivne i zločinačke politike, kao i od ratnih zločinaca Franje Tuđmana, Gojka Šuška i generala Janka Bobetka - poručio je Linta za „Alo!“.

Toma Fila

Oliver Bunić

Toma Fila, Foto: Oliver Bunić

 Slično mišljenje ima i poznati beogradski advokat Toma Fila.

- Zanimljivo je za razmatranje pitanje svih Srba koji su stradali od hrvatske ruke, a koji žive u Bosni u Hercegovini. Tu mogu da budu razne tužbe, od tužbe za uništenu imovinu, pa nadalje. Srbi mogu da tuže Hrvate jer su oni zajedno sa muslimanima bili na teritoriji Bosne i Hercegovine, jer se sada u presudi govori o celoj teritoriji, ranije se nije to pominjalo - kaže Fila.

Praljak: Pospite mi pepeo po Mirogoju

Hrvatski general Slobodan Praljak, koji se ubio u sudnici haškog tribunala neposredno nakon izricanja pravosnažne presude kojom je osuđen za ratni zločin na delu teritorije BiH, još pre dve godine je ostavio zapečaćeno pismo, piše zagrebački „Večernji list“. Pismo Praljka je pronađeno u njegovoj kući na Kraljevcu, u Zagrebu, i u njemu stoji: „Ne želim ni groba, ni pogreba, a moj pepeo prospite po Mirogoju.“

 

Nobilo: Hrvatska da osudi sve ono što je bilo loše

Anto Nobilo, ugledni hrvatski advokat i nekadašnji branitelj haškog optuženika Tihomira Blaškića, smatra da nije dobro politizovanje presude Haškog tribunala u predmetu „Prlić i drugi”, koja je, između ostalog, utvrdila postojanje udruženog zločinačkog poduhvata i umešanost ratnog hrvatskog i političkog vrha u rat u BiH. U intervjuu za banjalučke „Nezavisne” Nobilo kaže da Hrvatska sada, ako je pametna, treba da zauzme stav kojim će sve ono što je bilo loše osuditi, kako ne bi nosila teret ratnih sukoba u BiH. Implikacije te sudske presude, prema Nobilovom mišljenju, zavisiće od političkih aktera.

 

Komentari (6)

ŠOJKE

02.12.2017 18:39

Ajde opet u boj ali sada papirološki i to ce da potraje jedno 30 godina.

XXL

02.12.2017 19:06

A Kolinda hrvatska poglavarka izjavila da je domovinski rat bio - čist kao suza. E pa sad će suze žrtava tog 'čistog domovinskog rata' da ih stignu i stigmatišu kao odgovorne - zločince.

Momci

02.12.2017 21:15

Tudjmane, Tudjmane sta napravi??!!

Bnk72

02.12.2017 22:07

Treba da plate odstetu ali ni taj novac nemoze popraviti sve torture sto su jadni ljudi preziveli sa sve tri strane

Pera

03.12.2017 09:16

Očigledno je da Hrvatska nije uradila nešto što su svetski moćnici od njih tražili, pa je ova presuda stigla kao kazna za neučinjeno. Haški tribunal je političko a ne pravno telo

Trident

03.12.2017 10:41

Ko je i šta je ta linta da Hrvatskoj određuje njene "obaveze" ?!