Houp je trovala ćerku kako bi privukla pažnju
Printscreen: Youtube
Houp je trovala ćerku kako bi privukla pažnju

Printscreen: Youtube

Houp je trovala ćerku kako bi privukla pažnju, Foto: Printscreen: Youtube

Hou Ibara godinama je izmišljala svoje i ćerkine bolesti kojih nije bilo. Ispostavilo se da je imala Minhauzenov sindrom i da je to radila kako bi izazvala sažaljenje kod ljudi.

Da nešto s njihovom 30-godišnjom ćerkom Houp nije kako treba, njena majka Suzan posumnjala je nakon što je ova rekla da joj se rak kostiju vratio po treći put, no medicinskih dokaza o tome nije bilo. Pre toga su zajedno plakale dok je Houp objašnjavala kakvo cveće želi na sahrani i da bi volela da za vreme dok je pokopavaju, puste golubove.

Houpina porodica je shvatila kako su godinama živeli u laži nakon što je njen lekar zatražio medicinsku dokumentaciju o poslednjih osam godina lečenja, imena lekara i informacije o terapijama na kojima je bila.

Suzan je prekopala sve fioke i ormare u kući svoje kćeri, no nije našla ništa. Zamolila je potom njenog supruga za podatke iz osiguranja koji bi potvrdili bolest i lečenje, no ničega nije bilo.

- To je bio trenutak u kojem nam se život promenio. Drugi dan sam otišla do njenog lekara i rekla mu da sumnjam da moja ćerka možda ima Minhauzenov sindrom - prisetila se Suzan.

Houp danas leži u zatvoru jer je izmišljala, ne samo da je ona teško bolesna, već i njena ćerka koju je skoro ubila davajući joj zdravoj lekove.

Ljudi s ovim sindromom skloni su da lažiraju bolest ili da sebe namerno dovedu u stanje da im je potrebna medicinska nega i tako izazovu sentimentalnost u ljudima. Izmišljaju bolest kako bi privukli pažnju na sebe, ali ne radi materijalne koristi, već iz sažaljenja.

- Poslednjih osam godina bile su laž. Proslave koje smo organizovali kada bi pobedila rak, i to je bila laž. Tetovaža krila na njenim leđima je isto laž. Počela sam da se pitam što je još izmislila - nastavila je Suzan svoju priču.

U to vreme njena unuka, Houpina najmlađa ćerka, bila je pod tretmanom zbog cistične fibroze već četiri godine. Inače, to je genetska bolest koja uzrokuje zgrušnjavanje sluzi u plućima i drugim organima što dalje proizvodi probleme s disanjem, infekcije pa čak i preuranjenu smrt.

Nakon što su razotkrili da je Houp izmislila rak kostiju, odveli su njenu ćerku na ponovno testiranje na cističnu fibrozu. Houp je tokom testiranja pokušavala da se umeša u posao medicinskog osoblja, ali su je zaustavili. Test je bio negativan, devojčica uopšte nije bila bolesna.

Iako nikada ranije nije plakala, Houp je tog dana počela da roni suze. Njena prevara bila je otkrivena. I stručnjaci smatraju da je plakala zbog sebe, a ne zbog svoje kćeri koju je godinama "terorisala" izmišljenom dijagnozom.

Tada je definitivno potvrđeno kako ima Minhauzenov sindrom kod kojeg roditelji lažiraju bolesti, preteruju s njima ili čak namerno uzrokuju da dete zaista bude bolesno.

Istražitelji su otkrili da je Houp svoju ćerku namerno inficirala štetnim bakterijama koje je nabavila u laboratoriji u kojoj je radila. Takođe, sumnjaju kako je nesrećnom detetu vadila krv u tolikoj meri da je na kraju postala anemična.

U jednom takvom slučaju lekar je malenoj dao terapiju protiv anemije što je rezultovalo anafilaktički šok. Srećom, lekari su dali sve od sebe i spasli su devojčicu.

- Ja sam monstrum, užasna majka. Lagala sam kako bih privukla pažnju - rekla je Houp novinarima CNN-a u teksaškom zatvoru. Tamo je od 2010. godine nakon što je sve priznala. Njena deca od tada žive sa sad bivšim suprugom.

 

Komentari (1)

Amerska posla

08.09.2017 14:33

to je to.