Goran Trivan
Petar Dimitrijević
Goran Trivan

Petar Dimitrijević

Goran Trivan, Foto: Petar Dimitrijević

Više od 70 odsto gubitaka uzrokovano je sušom i visokim temperaturama, a poplave su u Srbiji su drugi po redu uzrok velikih šteta, naveo je Trivan na plenarnom zasedanju Konferencije o promeni klime u Bonu.

On je zato izrazio spremnost i posvećenost Srbije međunarodnim i nacionalnim ciljevima u borbi protiv klimatskih promena, i merama i principima Sporazuma u Parizu kojem je Srbija pristupila u avgustu ove godine.

Srbija je bila prva zemlja u regionu i među prvih deset zemalja sveta koje su dostavile svoj Nameravani nacionalni klimatski doprinos, i započela sa uspostavljanjem sistema za procenu sadašnjih i pripremu narednih nacionalnih ciljeva smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte, utvrđivanjem dugoročnih ciljeva, i praćenjem i izveštavanjem o njihovom sprovođenju, rekao je Trivan, saopšteno je iz njegovog kabineta.

On je istakao da će planirana strategija borbe protiv klimatskih promena Srbije koja će biti usvojena 2019. godine omogućiti sprovođenje Nacionalnog plana ublažavanja posledica klimatskih promena, i definisati mere i sredstva za njegovu realizaciju.

"Zakon o klimatskim promenama omogućiće praćenje i izveštavanje o sprovođenju strategije koje je u skladu sa ciljevima Pariskog sporazuma", naglasio je on.

Dodao je i da je Srbija država koja je već osetljiva na klimatske promene, i neophodan je rad na smanjenju rizika od prirodnih katastrofa uzrokovanih izmenjenim klimatskim uslovima.

Prioritet Srbije jeste izrada analize štete, kao i analiza dugoročnih investicija u oblasti prilagođavanja klimatskim promenama, i u tom smislu ministar Trivan je izrazio da očekuje podršku međunarodne zajednice, a posebno Zelenog klimatskog fonda.

„Verujem da će rezultati Konferencije o klimi COP 23 biti od suštinskog značaja ne samo za Srbiju, već i za druge zemlje, i svojim prisustvom izražavamo spremnost da pružimo doprinos uspehu u radu ove Konferencije", zaključio je ministar.