Račun za struju
Mitar Mitrović
Utičnica struja

Profimedia

Razmislite da li bas svi aparati u vasoj kući moraju da budu uključeni u struju, Foto: Profimedia

Ne postoji osoba u Srbiji koja se bar jednom nije uhvatila za glavu kada joj stignu računi za struju. Međutim, sada kada je prošla sezona grejanja zaista nema razloga da vam računi za električnu energiju budu astronomski.

Za početak, trebalo bi dobro da razmislite da li je zaista neophodno da vam u kući budu uključeni svi veliki potrošači, a onda da se bacite i na "sitne uštede" koje vam mesečni račun mogu smanjiti i za 30 odsto.

Gasi svetlo!

Iz nekog razloga, u Srbiji je običaj da cela kuća blješti, čak i kada nikog nema u prostoriji. Disciplinujte sebe - ukoliko ne provodite vreme u nekoj prostoriji, nemojte da ostavljate uključeno svetlo. Kada vam prilike to dozvole, promenite sijalice i stavite one štedljive.

Nije zima, ne šuri se

Sada kada više nisu niske temperature, zaista nema potrebe da se kupate vrelom vodom. Zato, slobodno možete da smanjite bojler, uštedećete dosta struje.

Planirajte pranje veša

Ne, ovo nije ono standardno trućanje da uključite mašinu po jeftinijoj tarifi - to se podrazumeva - nego savet da mašinu uključujete onda kada je zaista puna. Takođe, procenite i koji veš može da bude opran na nižoj temperaturi jer mašina najviše struje troši kada greje vodu.

Dva frižidera

Mnoge porodice u Srbiji praktikuju da imaju više od jednog frižidera u stanu. Jedan im stoji u kuhinji, a drugi obično na terasi, u koji skladište flaše sa pićem, a najviše se koristi prilikom kojekakvih slavlja, kada svu hranu natrpaju u njega. Ipak, razmislite da li je neophodno da i drugi frižider zaista bude sve vreme uključen u struju?! Ukoliko u njemu držite samo flaše soka ili vode i tegle turšije, savet je da sve prepakujete u jedan frižider i ovaj drugi isključite, dok vam zaista ne bude neophodan

U hladan frižider, hladne namirnice

 

Nemojte u frižider stavljati mlake šerpe jer tada frižider troši više struje kako bi dostigao zadatu temperaturu. Još jedan trik bi mogao da vam pomogne pri uštedi, a to je odleđivanje hrane u frižideru. Naime, ukoliko meso iz friza izvučete dan ranije i ostavite da se odledi u frižideru, hladnoća zamrznutog će biti kvalitetno iskorišćenja i frižider neće morati da troši dodatnu struju da bi postigao radnu temperaturu.

Svetlo u rerni postoji sa razlogom

Svaki put kada otvorite rernu da proverite da li je nešto dovoljno pečeno, zavrteli ste novi krug na strujomeru. Svetlo u rerni postoji sa razlogom, tako da, umesto što svako malo otvarate vrata od rerne, prvo bacite pogled kroz staklo. Tek ako vam se učini da je nešto "pri kraju" ili ispečeno, otvorite vrata i proverite.

Stand by srče struju

Ukoliko ostavite ostavite u "stand by" modu, znajte da i tada troš struju, tako da je savet da ih isključite u potpunosti.

I sudovi jedu struju

Ukoliko praktikujete da perete sudove u mašini, savet je da ispirate tanjire pre nego što ih stavite u mašinu, kako biste mogli da uključite pranje na kraći program. Takođe, nemojte uključivati mašinu za tri tanjira i dve kašike. Sačekajte da se mašina napuni, a ukoliko vam je za to potrebno po nekoliko dana, perite na ruke, vama mašina nije ni potrebna.

Komentari (1)

pokusaj

01.05.2018 10:17

Sve sem sudo masine su gluposti. Svi navedeni potrosaci su mali potrosaci. Prvo morate da se informisete o portrosnji pa onda da se pise. Rerna ima dva grejaca od 2 KW, sto znaci da ako nesto pecete u rerni za sat vremena "sprzite" 4 KwH. Svaka ringla na sporetu je oko 2 KW.Pa sada pomnozite sa brojem pecenja u rerni i eto vam racun. Toliko struje vam ni jedan uredjaj u kuci nece povuci sem bojlera koji ima jedan grejac od 2.5 KW. KW znaci koliko struje trosi uredjaj.