Jagoda
profimedia
Jagoda

profimedia

Jagoda, Foto: profimedia

Povećavaju plodnost

Kod muškaraca koji nemaju organske uzroke steriliteta sveže jagode za samo nekoliko meseci mogu da očiste semenu tečnost, povećavaju broj spermatozoida i njihovu pokretljivost, a takođe i smanje broj abnormalnih spermatozoida. To dejstvo jagoda najviše se pripisuje sadržaju antioksidanata i vitamina C. U 150 grama jagoda, naime, ima čak 80 miligrama vitamina C, a to je tačno onoliko koliko odraslom čoveku treba da zadovolji sve dnevne potrebe organizma za njim.

Čiste krvne sudove

Zbog velike količine vitamina C, jagode čiste krvne sudove od naslaga masnoće. Takođe, pune su folne kiseline i mineralnih soli kao što je magnezijum, pa su odličan diuretik. Jagode sadrže i velike količine biljnih vlakana i mangana, a ovi sastojci ubrzavaju metabolizam i pomažu varenju hrane. Zahvaljući tome, one preventivno deluju na nastanak tumora debelog creva. Osim svega navedenog, jagode imaju i antivirusno i antikancerogeno dejstvo.

Spuštaju holesterol

Zbog visokog sadržaja pektina, jagode efikasno i brzo snižavaju nivo holesterola u krvi. Zato, sezonu jagoda maksimalno iskoristite. Jedite ih tri puta dnevno po 200 grama zaslađene medom i sokom od limuna.

Tagovi