Donald Tramp i Hilari Klinton
Profimedia.rs
Donald Tramp i Hilari Klinton

Profimedia.rs

Donald Tramp i Hilari Klinton, Foto: Profimedia.rs

On se na početku svog govora zahvalio Hilari Klinton na hrabroj i napornoj borbi. Kako je rekao, ona ga je pozvala telefonom i čestitala mu pobedu.

Klinton osvojila više glasova, ali izgubila izbore!

Predsednička kandidatkinja demokrata Hilari Klinton mogla bi da doživi sudbinu svog stranačkog kolege Ala Gora koji je 2000. godine na izborima u SAD dobio ukupno više glasova, ali je ipak izgubio izbore zbog specifičnog elektorskog sistema.

Klinton je dobila 59.300.000 glasova, a sledeći predsednik SAD Donald Tramp 59.150.000 glasova, pokazuju nepotpuni podaci više američkih medija, medju kojima su Njujork tajms i NBC njuz.

Najviše glasova nedostaje iz država Kalifornije i Vašingtona, gde je Klinton ubedljivo pobedila pa bi razlika mogla biti veća. Kandidat republikanaca je medjutim pobedio na izborima, pošto se predsednik SAD bira po posrednom sistemu, u kojem svaka savezna država daje odredjen broj elektora srazmerno broju stanovnika.

Tramp je došao do pobede pošto je odneo više glasova u Pensilvaniji i Viskonsinu, tradicionalno demokratskim državama za koje se smatralo da će sigurno otići Hilari Klinton. Tramp takodje trenutno bolje stoji i u Mičigenu, takođe demokratskoj državi u kojoj ima dosta belih glasača bez visokog obrazovanja koji su izgleda pretežno glasali za tog republikanskog kandidata.

U američkoj istoriji se dosad samo tri puta desilo da kandidat koji dobije više glasova izgubi na izborima. Tako je bilo 1876, 1888. i poslednji put 2000. godine, kada je demokrata Gor dobio više glasova na nivou cele zemlje, ali je Džordž Buš Mlađi osvojio više elektora.

Time je demantovao vest koja je objavljena na CNN da ga je Klinotovoa pozvala telefonom i tražila da odstupi s mesta predsednika.

Podsećamo, CNN je javio, pozivajući s ena informacije iz štaba demokrata, da je Klintonova je pozvala Trampa telefonom i tražila od njega da odustane od Bele kuće iako je pobedio na izborima.

Nešto ranije, šef kampanje Hilari Klinton Džon Podesta obratio se prisutnima i pozvao ih da se raziđu i naveo da će štab demokratqa sačekati da svi glasovi budu prebrojani. Hilari Klinton se neće obratiti javnosti, rekao je on.

Ona očigledno ne želi da prizna poraz.

Bila je to duga noć za SAD ali i ceo svet, jer je Amerika bira predsednika! Svi se slažu da predsednički izbori u SAD nikad nisu bili neizvesniji i da će biti istorijski. Tramp je već na početku večeri počeo da osvaja elektore za koje se verovalo da će pripasti Klintonvoj, pa je većina američkih medija procenila da je preuzeo ulogu favorita.

Naslednik Baraka Obame biće kandidat koji osvoji 270 elektorskih glasova.

Tramp trenutno vodi sa 276:218, javlja Si-En-En. Za Trampa je glasalo 57,6 miliona, a za Hilari Klinton 56,8 miliona Amerikanaca.

Da stvari ne idu kako je javnosti bilo plasirano, potvrđuje i to što čak i "Njujork Tajms" predviđa Trampovu pobedu, dajući mu čak 93 odsto šanse da postane novi predsednik SAD!

Američki mediji predviđaju da bi Tramp mogao da osvoji celih 300 elektorskih glasova.

Ipak, sve će biti neizvesno do samog kraja. Čekaju se Mičigen i Viskonsin. Ukoliko Tramp osvoji i te države, Klintonova gotovo da više nema šanse i ekscentrični milijarder postaće novi predsednik SAD.

Tramp je večeras odneo pobedu i na Floridi, gde je situacija od početka bila neizvesna. Prvo je vodila Hilari, pa Tramp, pa Hilari, a onda su u jednom trenutku bili izjednačeni.

Čestitke Putina, ushićenje Orbana

Predsednik Rusije Vladimir Putin jedan je od prvih svetskih državnika koji je čestitao Donaldu Trampu na pobedi, odmah po zvaničnom objavljivnaju preliminarnih rezultata, kada je već bilo jasno ko je novi predsednik SAD.

Svoju radost zbog pobede Trampa, nije mogao da sakrije mađarski premijer Viktor Orban koji je rekao da je pobeda Trampa dokaz da je demokratija još živa.

Donald Tramp je osvojio pet elektorskih glasova, dobivši poverenje glasača u Zapadnoj Virdžiniji, te 11 u Indijani i osam u Kentakiju. Osvojio je i Viskonsin (10) Pensilvaniju (20), Aljasku (3), Ajovu (6), Džoržiju (16), Južnu Karolinu (9) i Alabamu (9). Tramp je dobio i Severnu (3) i Južnu Dakotu (3). Osvojio je i Teksas (38), Arkanzas (6), Tenesi (11), Misisipi (6), Oklahomu (7), Kanzas (6), Nebrasku (4), Vajoming (3), Luizijanu (8), Montanu (3), Misuri (10). Tramp je uzeo i Ohajo (18), Ajdaho (4), Severnu Karolinu (15), Nebrasku (5), Jutu (6).

Tramp trenutno vodi u Mičigenu, Viskonsinu, Arizoni

Klintonova je dobila Mejn (3), Vašington (12), Kaliforniju (55) i Havaje (4). Osvojila je i Njujork (29), Virdžiniju (13), Ilinois (20), kao i Masačusets (11), Merilend (10), Roud Ajlend (4), Konektikat (7), Delaver (3), Distrikt Kolumbiju (3)! Pobedila je i u Nju Meksiku (5) i Koloradu (9), Oregonu (7) i Nevadi (6).

Hilari Klinton trenutno vodi u Nju Hempširu i Minesoti.

KREĆE KRAĐA!

Izborna komisija u Severnoj Karolini prijavila nestanak 93.000 glasačkih listića.

Prema poslednjim podacima Tramp je osvojio 56,2 miliona, a Klintonova 55 miliona glasova. Tramp ima prednost od 1,1 miliona glasova na federalnom nivou.

Takođe, prema prvim rezultatima, republikanci su zadržali kontrolu nad Predstavničkim domom američkog Kongresa.

Tramp sprema pobednički govor

Donald Tramp veruje da više dileme nema i da je on novi predsednik SAD, te je počeo da priprema govor.

On je tokom noći uglavnom bio tih na društvenim mrežama. Tek kada je krenuo da vodi, oglasio se na Tviteru.

U trenutku kada je stigla vest da je Tramp osvojio Floridu u izbornom štabu je nastala euforija.

Hilari na ivici suza

Nakon zatvaranja prvih biračkih mesta Hilari i Bil Klinton "bacili" su se na pripremu "pobedničkog govora" u svom apartmanu u hotelu

Američki izborni sistem

Američki izborni sistem je takav da kandidat može osvojiti više glasova, ali izgubiti izbore. Stvar je u tome što svaka država nosi određeni broj elektorskih glasova koji se sabiraju, tako da se na kraju ne gleda koliko je ukupno osvojeno "običnih", već elektorskih glasova. Najbolji primer su američki prerdsednički izbori iz 2000. godine, kada je Al Gor osvojio milion glasova više od Džordža Buša, ali je izgubio izbore zbog broja elektora.

Peninsula, gde im društvo prave ćerka Čelzi, ali i zet i unuci Šarlot i Ejdan. Razdragano su pisali dok ih je ispred apartmana čekala hrana... Služio se losos, barene šargarepe, vegan pica i veganski krem brule.

Međutim, nakon neočekivanog obrta, izvori Si-En-En kažu da je Klintonova veoma nervozna.

- Njeno raspoloženje se drastično promenilo i svi pokušavaju da saznalo 'šta se dogodilo na Floridi' - kažu izvori.

Jedan od savetnika Hilari Klinton je izjavio da se trenutno ne oslanjaju na prognoze, ali da u timu i dalje veruju da će Hilari da pobedi. Kako su rekli čekaju rezultate iz ostalih saveznih država kako bi videli da li "prate trend Floride", ili ne. U izbornom štabu su počeli da se povlače.

Inače, osim za predsednika, Amerikanci danas glasaju i za dopunu Senata, za koji se bira 34 od ukupno 100 mesta, kao i za svih 435 mesta u Predstavničkom domu.

REPUBLIKANCI SAČUVALI SENAT

Republikanci su zadržali kontrolu nad oba doma američkog Kongresa i raspršili nade demokrata da će barem u Senatu uspeti da povrate većinu, pokazuju preliminarni rezultati izbora.

Iako se u još nekoliko država prebojavaju glasovi, prema projakcijama američkih medija, demokrate mogu da računaju da će republikancima preoteti samo jedno, evetnualno dva mesta u Senatu.

Na izborima u utorak, na kojima su Amerikanci birali predsednika, kompletan Predstavnički dom Kongresa, kao i trećinu Senata, demokrate su doživele debakl, na sva tri polja, napominje AP.

Kako se navodi, republikanci će u naredne dve godine imati namanje 52 mandata u Senatu koji ima 100 mesta. Oni su do sada u tom dom u Kongresa imali većinu od 54 prema 46 senatora.

Republikanci će i u novom sazivu Predstavničkog doma zadržati većinu, iako je još nejasno kolika će ona biti.

U dosadašnjem sazivu tog donjeg kongresnog doma, oni su imali 247 kongresmena, prema 188 demokrata. Predstanički dom ima 435 mesta.

 

Belci okrenuli leđa Hilari

Tramp je pobedio na predsedničkim izborima pre svega glasovima belih muškaraca, pošto su Amerikanke više bile naklonjene Hilari Klinton. Prema prvim podacima, što se tiče pola, 53 odsto muškaraca glas je dalo Trampu, dok je 54 odsto žena glasale za Klintonovu. Mlađji glasači su većinom glasali za Hilari, a stariji od 45 godina su uglavnom birali Trampa. Govori Donalda Trampa o migrantima i muslimanima uzeli su danak pa su za njega glasali uglavnom belci, dok je Hilari Klinton prigrabila simpatije crnaca i Hispanoamerikanaca. CNN je uzeo u obzir i materijalno stanje birača, pa tako došao do podatka da su za Donalda Trampa glasali uglavnom oni koji su boljih primanja. Liberali su glasali za Hilari, konzervativci za Trampa.

 

Čestitke i pre kraja

Kineski mediji objavili su prvi da je Tramp predsednik, dok je brojanje još trajalo, dok je predsednica desničarskog francuskog Nacionalnog fronta Mari Le Pen prva svetksa političarka koja mu je čestitala pobedu.

 

Buš nije glasao ni za Hilari ni za Trampa

Bivši predsednik Sjedinjenih Država Džordž Buš mladji nije glasao ni za Donalda Trampa ni za Hilari Klinton,. Posle izveštaja da su Buš, republikanac, i njegova supruga Lora glasali za kandidatkinju demokrata, oglasio se portparol porodice Buš Fredi Ford koji je sve demantovao.

Kako se navodi, oni su glasali pre dve nedelje, nisu dali podršku najpopularnijim kandidatima, ali nije navedeno da li su na listicu obeležili ime nekog trećeg kandidata ili dopisali svog.

 

Ameri beže u Kanadu?

Sajt kanadske imigracione službe je pao, najverovatnije zbog velikog broja poseta. Liberalni Amerikanci su najavljivali da će se, u slučaju da Tramp pobedi na izborima, iseliti u Kanadu!

Pretraga na Guglu „kako mogu da se preselim u Kanadu“ značajno je porasla, isto kao i pretraga reči „emigrirati“.

 

Izbori "zapalili" Tviter

U poslednja 24 sata na društvenoj mreži Tviter postavljeno je više od 40 miliona postova o izborima u SAD!

 

Komentari (25)

NOLAN SMIT

09.11.2016 02:38

POBEDI BABU BRATE TRAMPE,PA DA SLAVIMO UZ ŠKAMPE.

HLADNOKRVNI

09.11.2016 03:33

@NOLAN SMIT - "brat" Tramp je star bar 2 veka,a "baba"Hilari mu je vrsnjakinja!Na njihovoj proslavi ti bi mozda bio deo predjela!!

batajnica

09.11.2016 09:54

@NOLAN SMIT - Tramp nece ziv docekati prvi mandat da prodje a nas projatelj Soros ga e doveo da ispuni nase zelje i zelju dr Seselja.

majo

09.11.2016 05:55

Toooooo Trampeee toooooo breeee

Žeks

09.11.2016 06:28

Brexit... Trump... Šta je sledeće? Bolje i klovn nego veštica. Ovo nije samo poraz demo(n)krata već i gomile republikanaca koji nisu podržali Trumpa. Ovo je poraz Klintonovih i Obamine politike kao i njihovih gazda i finansijera. Biće zanimljivo zato kokice u ruke! PS: U Tirani i Prištini odložili vatromet na neodređeno vreme.

Realista

09.11.2016 06:51

Neće nama pomoći ni Hilari ni Trampavi. Voleo boh da podi Trampavi samo da nam se komšije u Albaniji malo nerviraju(da komšiji crkne krava):-). A sto se tiče naše južne pokrajine kosova i metohije,tu bih voleo da odem do Prištine da bacim omču oko klintonovog spomenika da sklonimo demona sa svete srpske zemlje. Tramponjicu samo napred nek mi se bar prva želja ispuni.

Deda

09.11.2016 07:11

Tramp je odneo pobedu za sva 2 ejektorska glasa.

GLUMICA

09.11.2016 08:17

ova dva lika ne bi kod mene u Srbiji ni ovce da cuvaju...ovi Amerikanci biraju izmedju dva zla.....a nama necee biti ni losije ni bolje jer politiku Amerike vode masoni,iluminati...TRILITERALA---svetska vlada tako da se ne uzbudjujem u opste ko je predsednik...

SAVRŠENO

09.11.2016 10:36

@GLUMICA - KOGA INTERESUJE ŠTO SE TI NE UZBUĐUJEŠ. VEROVATNO KAD BI VIDELA DVA CRNCA KOJI NE SMEJU DA NOSE ŠORC , UZBUDILA BI SE TI ITEKAKO.

Драгомир

09.11.2016 11:42

@GLUMICA - ГУМИЦЕ,имаш мој плус!Да им обоје даш само две овце погубили би све три!Ко год да дође на власт зна се ко је господар Америке а то су нафтне компаније и пензионисани амерички генерали!Једни финансирају пљачкашке ратове ради отимања нафте а генералске фабрике оружја морају од нечега да живе!Штета за Бил Клинтона јер не постаде ,,прва дама,, Америке која је као сједињена!Тај тамо народ живи у неком лажном ,,луксузу,, јер су страховито задужени!Бију их урагани ,поплаве и пожари уз дуж и попреко!

tramp

09.11.2016 08:33

toooooo trampppppp idemooooo živ bijooooo

LJUBA SRETENOVIĆ ŠAMPION

09.11.2016 10:41

@tramp - VOLIM ŠTO JE TRAMP POBEDIO. BOLJE ON NEGO OVA MATORA VEŠTICA ,ZBORALA SE . SAD MOŽE DA SEDNU ZAJEDNO BRAČNI PAR KLIN - TON , MONIKA LEVINSKI I OVAJ OBAMA KOJI NIKAD NIJE BIO LOŠIJI PREDSEDNIK U ISTORIJI AMERIKE DA PIJU KAFU . I ONAKO JE POBEDIO SAMO ZATO ŠTO JE CRNAC ALI NIŠTA NIJE URADIO. SAMO SE MANEKENJISAO.

amy

09.11.2016 15:32

@tramp - kada vidim ko slavi pobjedu Trumpa neko ko pise ziv BIJO hahahhaha izivini idi obrazuj se malo makar malo samo malo pa pnda dodji i zbori A eto da vidimo sta ce to Trump uraditi Srbiju .

Ricardo

09.11.2016 08:41

Šta reći za Vučića koji je jedan od sponzora Klintonove. Nadrljali smo ga zbog nečije gluposti.

zeljko petrovic

09.11.2016 08:53

Cesitke na pobedi republikanaca i njihovog predstavnika, a od sutra i novog predsednika Donalda Trampa! Jos jednom bravo za Trampa!!!!!

KOLO SRECE SE OKRECE

09.11.2016 09:20

Sad ce siptari da naprave Trampu spomenik, veci i lepsi nego onom seksualnom manijaku Klintonu sto su Srbi napravili a Pristini ce dati novo ime Trampovac. Siptari su vekovima unazad bili za Trampa i ta siptarska istorija se nemoze zanemariti.

Kvazimodo Sorabius

09.11.2016 09:42

Cestitke Trampu. Cestitke Srbiji. Saucesce Hrvatima, muslimanima, Siptarima, Albancima, Crnogorcima... Tramp je javno jednom izjavio: "Ne mogu svi oko Srba dobiti sve na racun Srba, a Srbi izgubiti sve! Na Kosovu je napadnuta jedna drzava, zbog laznih razloga"

Ana

09.11.2016 09:49

Za Hilari dolaze crni dani, ali zbog šipaca mi je najdraže. Sad će da sklanjaju spomenike i menjaju ulice. Hahahahahahahahahaha Džabe su godišnje prihode od narkotika uložili u Hilari....hahahahahahaha

Драгомир

09.11.2016 10:52

Сада добро организована група срба из Србије да успостави контакт са Трампом и изнесе истину да ми нисмо комуњаре и да нам је то донео Тита са својим сарадницима!Све у циљу да целокупни амерички народ зна да им не командује албанска мафија и да смо им спасили 520 авијатичара за време Другог свецког рата а проклети Клинтон на наговор подмуклог енглеза Блера послао унуке спашених авијатичара да нас бомбардују?Током историје ни једна држава тако никада није учинила што је страховити јерес!

Zika

09.11.2016 20:00

@Драгомир - Hvala ti Ameriko sto si glasala za pravog coveka. Cestitke Trampu i sve najbolje za zemlju u kojoj zivim.

SMET

09.11.2016 10:56

Vučić, kao po običaju, podržao pravu stranu. ahahahaha ahahahaha

seljak

09.11.2016 14:09

@SMET - ma bice on ponosan, on se to opet zrtvovao zbog nas, putin ce njega da nagradi a tramp pa,, valjda ce i on,,,,,

joksim

09.11.2016 11:49

SREĆNO PREDSEDNIČE! Hvala BOGU da je u Americi pobedio razum! Nije sve u novcu rokfeleri, soroši...!

Andja

09.11.2016 15:01

A izbor je bio vece ili manje zlo .., Vreme ce pokazati ko je vece ...

NOLAN SMIT

09.11.2016 15:24

HLADNOKRVNI NE DIPR,DA NE BUDEŠ MALOKRVNI.