Er fors van Avion predsednika SAD
Profimedia
Er fors van Avion predsednika SAD

Profimedia

Avion predsednika SAD, Foto: Profimedia

Tramp je rekao da su troškovi za dva nova modela "747" "potpuno van kontrole".

Američka vlada je potpisala ugovor s Boingom za dva ili više novih aviona koji bi trebalo da počnu da se koriste oko 2024. godine, što znači da bi Tramp mogao da koristi te avione kao Er fors uan (Air Force One) na kraju drugog predsedničkog mandata, ako bi ponovo bio izabran 2020.

Bela kuća: Odakle Trampu da avion košta 4 milijarde?

Bela kuća saopštila je danas da ne zna odakle novoizabranom predsedniku SAD Donaldu Trampu podatak da novi predsednički avion košta više od četiri milijarde dolara, izjavio je portparol Bele kuće Džos Ernest.

"Neki od statističkih podataka koji su navedeni izgleda da ne odražavaju prirodu finansijskog aranžmana između 'Boinga' i Ministarstva odbrane", rekao je Ernest novinarima, prenosi Rojters.

Vazdušne snage američke vojske koje kontrolišu predsedničke avione traže nove modele, navodeći da su stari suviše skupi za popravke i održavanje.

Ugovor s Boingom za nove avione potpisan je na oko tri milijarde dolara, ali su prema navodima troškovi povećani.

"Boing pravi potpuno nove '747' Er fors uan za buduće predsednike, ali su troškovi van kontrole, preko četiri milijarde dolara. Otkažite porudžbinu", napisao je Tramp na Tviteru.

On je kasnije novinarima u Njujorku rekao da su troškovi smešni, dodajući da želi da Boing zarađuje, ali ne toliko.

Akcije Boinga su pale posle Trampove izjave.

Tramp sada koristi svoj avion Boing "757", ali će kao predsednik putovati avionom vazdušnih snaga koji imaju posebnu bezbednosnu, odbrambenu i komunikacionu opremu.