Jedna od lansiranih raketa Severne Koreje
Profimedia
Jedna od lansiranih raketa Severne Koreje

Profimedia

Ilustracija, Foto: Profimedia

Napadi su osveta za navodni napad hemijskim oružjem snaga Bašara el Asada u Idlibu, javile su agencije.

Zvaničnik Bele kuće je rekao da je ispaljeno 59 precizno navođenih raketa koje su pogodile vazduhoplovnu bazu Šajrat u Sirije.

Drugi zvaničnici su ranije objavili da je ispaljeno 70 raketa.

Ta vazduhoplovna baza, prema zvaničniku Bele kuće, ima veze sa "programom hemijskog oružja sirijskog režima i direktno je povezana sa užasnim hemijskim napadom 4. aprila", preneo je AFP.

Prema prvim informacijama, poginulo je pet sirijskih vojnika.

Tramp: Napad od vitalnog interesa za SAD, za sada neće biti novih napada!

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da je naredio raketne napade na sirijsku vazduhoplovnu bazu jer je to "od vitalnog interesa za nacionalnu bezbednost SAD" i pozvao sve "civilizovane nacije" da se pridruže njegovoj zemlji u nastojanju da se okonča krvoproliće u Siriji, prenose agencije.

"Sirijski diktator Bašar al Asad izvršio je užasan napad hemijskim oružjem na nedužne civile. Večeras sam naredio vojni napad koji je imao za cilj vazuhoplovnu bazu u Siriji, odakle je pokrenut hemijski napad. To je od vitalnog interesa za nacionalnu bezbednost SAD da se spreči i odvrati širenje i upotreba smrtonosnog hemijskog naoružanja", rekao je Tramp.

Sad su dodale da neće biti novih napada na Siriju, kao i da su o napadu prethodno obavestile Rusiju, uz naznaku da nisu tražile dozvolu za napad od Kremlja.

 

Napad je izvršen sa američkih vojnih brodova u istočnom Mediteranu.

Tramp je naredbu za napad izdao sa Floride, a sa američkim predsednikom su u to vreme bili državni sekretar Reks Tilerson, kao i njegov savetnik za bezbednost H. R. Makmaster.

Putin: Napad na suverenu zemljuRuski predsednik Vladimir Putin veruje da američki napad na sirijske vojna postrojenja predstavlja agresiju protiv suverene zemlje, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov. "Predsednik Putin američke udare protiv Sirije smatra agresijom protiv suverene zemlje kojom se krše norme medjunarodnog prava, pod izmišljenim izgovorom", rekao je Peskov.

 

Kako Si-En-En prenosi, Tramp je tokom napada bio na večeri sa kineskim predsednikom Si Ðinpingom, a sekretar za odbranu Džejms Matis ga je sve vreme informisao o operaciji u Siriji.

Tramp je novinarima rekao da je u interesu SAD da zaustave upotrebu i širenje smrtonosnog hemijskog oružja.

"Večeras sam naredio vojni napad na pozicije u Siriji sa kojih je izvršen napad hemijskim oružjem. Nema spora oko toga da li je Sirija koristila zabranjeno oružje i prekršila obaveze koje ima pod Konvencijom o hemijskom naoružanju i ignorisala apele Saveta bezbednosti UN. Godine pokušaja da se promeni Asadovo ponašanje su propale, i to veoma dramatično", rekao je sinoć Tramp.

Prema poslednjem bilansu, najmanje 86 ljudi, medu kojima je 30 dece i 20 žena, poginulo je u napadu hemijskim oružjem u toj pobunjeničkoj provinciji na severozapadu Sirije.

Mozov: Kao bombardovanje Jugoslavije

Član Odbora za spoljne poslove Saveta federacije Rusije Igor Morozov uporedio je vazdušni napad SAD na sirijsku vazduhoplovnu bazu u pokrajini Homs sa bombardovanjem Jugoslavije i intervencijom u Iraku. „ - Napad na aerodrom podseća na bombardovanje Jugoslavije, vojnu intervenciju u Iraku, razaranje Libije i druge akte nepoštovanja medjunarodnog prava od strane SAD“, istakao je ruski senator. Prema njegovim rečima, „sada je savršeno jasno da je hemijski napad u Idlibu bio američka provokacija kako bi se opravdao napad na vazdušnu bazu“.

Evakuisana većina aviona

Komanda sirijske vojske evakuisala je većinu borbenih aviona iz vazduhoplovne baze pre nego što su je pogodile američke rakete, javila je libanska televizija Al-Majadin.

Libanska televizija pozvala se na "informacije", preneo je Rojters.

Istovremeno, portparol britanske vlade izjavio je da Britanija u potpunosti podržava vojni napad SAD na sirijsku vazduhoplovnu bazu, sa koje su, kako tvrdi, nedavno izvršeni smrtonosni napadi hemijskim oružjem na sirijsku provinciju Idlib.

Uništeno devet aviona!

U vazdušnim napadima SAD na sirijsku vazduhoplovnu bazu uništeno je devet aviona, ali je glavna pista "relativno netaknuta", saopštila je danas ruska državna televizija "Rosija 24". U snimku baze, koji je ta televizja objavila nakon američkog raketnog napada, vide se krateri i ruševine, ali glavna pista u velikoj meri izgleda netaknuto, preneo je Rojters.

 

"Britanska vlada u postpunosti podržava akciju SAD, za koju verujemo da predstavlja adekvatan odgovor na varvaski napad hemijskim oružjem, koji je sproveo sirijski režim, i ima za cilj da odvraćanje od daljih napada", rekao je on.

Podrška Britanaca i Izraelaca

Kabinet izraelskog premijera Benjamina Netnjahua izdao je saopštenje u kome se pohvaljuju udari SAD na Siriju, uz ocenu da je Donald Tramp time poslao snažnu poruku da se upotreba i širenje nuklearnog oružja neće tolerisati.

U saopštenju se dodaje da se Izrael nada da će se Trampova snažna poruka protiv Asadovog režima čuti ne samo u Damasku, već takodje u Teheranu i Pjongangu, preneli su izraelski mediji.

Izraelski ambasador u UN je kasnije ponovio da su SAD poslale "značajnu poruku" regionu i šire napadom na sirijsku vojnu bazu, javlja agencija Asošijeted pres.

Danon je za izraelski TV Kanal 10 rekao da je "to bila moralna odluka koja je isporučila trostruku poruku".

Sirijcima je poručeno da prestanu da koriste hemijsko oružje, a upozoren je i Iran i Severna Koreja.

 

Komentari (23)

Nego

07.04.2017 07:50

Pa nije to onaj malki i crni Obama koji je samo osramotio svetskog policajca i samo digao svoje crnce i Putina saće Tramp još da pokaže svetu i Putinu savremeno američko elektromagnetsko i lasersko naoružanje i sva čuda....samo da krene više na Krim!

Ajmooooooo

07.04.2017 07:54

Lako za Siriju nego kad će rakete na ruske baze na Krimu???

Biser

07.04.2017 07:56

Zašto je gadjao jadne sirijce a ne ruske baze u Siriji a i onaj Putin kukavica sedi i gleda?

Mikac

07.04.2017 07:59

Eto kako su nesposobni poslali 59 rakete a ubili samo 4sirijska vojnika hahaha

Slovenska braća

07.04.2017 08:06

Hrvatski mediji pišu da Poljaci grade novi grad pored Krakova koji će se zvati Mala Hrvatska a biće kopija hrvatskih gradova Zagreba, Vukovara, Splita, Pule, Dubrovnika....isto ko šta su amerikanci gradili kopiju gradova Dalmacije.

e moj Trsmpe

07.04.2017 08:11

Poslacemo ti Seselja pa ratujte. Tramp je rszocarenje za sve ljude. Unistice Ameriku. Sta su krivi crnci i vecina belaca u SAD a bice zbrisani u trenutku.

Bravo

07.04.2017 08:19

Potvrdjeno je da je Asadova baza načisto uništena...a ruske ni taknute!.

saw

07.04.2017 08:20

znaci sada su amerikanci zvanicno podrzali teroriste i usli u rat sa sirijom

Tacno

07.04.2017 11:09

@saw - ameri sav narod porobiše i stvoriše ubice a na drugoj strani kolone izbeglih.

Lele

07.04.2017 08:27

Zašto S-400 nije rušio te rakete?

Spuvanac

07.04.2017 08:32

Dogodine na Krimu kao 95g u Kninu???

Kile

07.04.2017 08:47

Znači li to sada da onaj ruski S-400 ne može da ruši te rakete pa kakva onda koris od njega?

Dok kolone

07.04.2017 09:03

izbeglica i dece bez roditelja tumara po drumovima i morima vodje bombarduju. Stvara se još veca sirotinja u svetu i unosi novi haos. Normalni i civilizovani ljudi pomažu i sprečavaju nasilje i sukobe. Medjutim, ovde je obrnuto.Dokle više demonstriranje sile nad slabijim?

momazver

07.04.2017 09:06

Boli Trampa uvo za mrtve Sirijce.Morao je ovo da uradi za VLASTITE,unutrašnjopolitičke potrebe,a što se tu zatekao i kineski predsednik,došlo mu je kao bonus.Ovim činom delom je zaustavio državno *njuškanje* oko svojih saradnika i svojih sumnjivih odluka,donetih na brzinu,od kojih mu većina Država odbija jednu po jednu, i time je skrenuo fokus na spoljnu politiku.A Kini je pokazao šta je čeka u Južnom kineskom moru...ali tu će g r d n o da se zagrebe.

stranac

07.04.2017 09:39

ajde sad rusofili i poznavaoci ruskog oruzja koji dozivljavate ekstaze na polovne migove i makete...gde je bio taj cuveni s300 i s400 u siriji?pa rece putin da je sirija pokrivena tim raketama,da je to nepremostiva odbrana kad pre 2 nedelje uletese izraelci u siriju avionima i pokokase sta hoce...sad ameri gadjaju gde hoce.pa kako li tek prolaze zemlje koje putin brani a nemaju ruske rakete?sve u svemu pametan je bio moj deda sto je celog zivota govorio "ne daj boze da te rus brani a amer hrani"

cane

07.04.2017 11:47

@stranac - Niti ti je deda imao pameti, niti je ti imaš. To je kod vas porodično.

aki bg

07.04.2017 09:48

ema rata bez amera, zlo svih zala na ovom svetu...

Allied Force

07.04.2017 10:07

Put-in-ova izjava o agresiji USA na "suverenu" državu,Siriju, je krajnje deplasirana pošto je upravo on,kremaljski diktator,naredio i organizovao agresiju na Krim i Ukrajinu ! Licemer i prevarant,ali se pojavio neko malo jači od njega,Tramp!

Misa

07.04.2017 11:17

@Allied Force - Sta je sa 200 civil auto Mosulu? Demokracki ubijeni. Bravo tameti moja! U kom filmu ti zivis!

smm

08.04.2017 00:11

@Allied Force - Hajde molim te prvo na pregled kod dr. čika Živka, pa posle terapije nešto i napiši. Ti si veliko potencijalno civilizacijsko zlo!

Alex

07.04.2017 17:47

Dogovor Putina i Trampa,pa ce posle da ''trampe''nesto drugo! Politika je najvece zlo,u kome se svi j...,ne birajuci,sredstva,dok,jedino,nevin narod strada..

mrki

07.04.2017 21:58

ameri zlocinci i dalje bombarduju.brane svoju zemlju veoma daleko

Boda

08.04.2017 12:44

Dosta je bilo Putinovog blefiranja,sad nek se mali sa Napoleonovim komplekom pokaze,tako bi i nas Srbe stitio NIKAKO ,covek bez ikakve moci i naoruzanja ,koristi se samo svojim blef,iranjima i foliranjima ,oppasno ga Tramp ponizio ,sta ce kepec da radi