Donald Tramp potpisuje dokument o zabrani
Tanjug/AP
Donald Tramp potpisuje dokument o zabrani

Tanjug/AP

Donald Tramp potpisuje dokument o zabrani, Foto: Tanjug/AP

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je izvršnu uredbu kojom je na četiri meseca suspendovao ulazak izbeglica u Sjedinjene Američke Države i privremeno zabranio ulazak u zemlju državljanima Sirije i još šest muslimanskih država, istakavši kako želi da zaštiti Amerikance od terorističkih napada, prenose agencije.

Uredba o zabrani ulaska za turiste i druge posetioce iz Sirije, Irana, Iraka, Libije, Somalije, Sudana i Jemena je privremena i traje 90 dana. Tramp je rekao da je uredba osmišljena kako bi se „radikalnim islamističkim teroristima“ onemogućio ulazak u SAD i dodao kako Sjedinjene Države žele primiti samo one ljude koji „vole“ Amerikance, prenosi agencija DPA.

Na svečanosti u Pentagonu povodom polaganja zakletve novog ministra odbrane Džejmsa Matisa, Tramp je takođe potpisao izvršnu uredbu o obnovi i jačanju američke vojske.

Uredba o imigraciji predviđa dodatne provere i ispitivanja izbeglica i imigranata pre odobravanja vize kako bi se onemogućio ulazak "radikalnim islamistima".

„Uspostavljam nove mere provere kojima će se onemogućiti ulazak radikalnih islamističkih terorista. Ne želimo ih ovde. Želimo da osiguramo da u našu zemlju ne ulaze upravo one osobe protiv kojih se u inostranstvu bore naši vojnici“, dodao je američki predsednik.

Istakao je kako SAD želi da primi samo one ljude koji „podržavaju našu zemlju i koji vole - duboko - naš narod“.

Tramp: Zabrane za izbeglice nisu zabrane muslimana

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je danas da njegove mere za suzbijanje dolaska izbeglica i građana iz sedam muslimanskim zemalja "nije zabrana muslimana". Dan pošto je potpisao ukaz o trenutnom sprovođenju zabrana, Tramp je rekao da "funckionišu veoma dobro".

 

 

Komentari (4)

BgBoy

28.01.2017 11:14

A Srbija prima sve redom! Sme li neko da zabrani ulazak u Srbiju tim istim kojima je zabranio Tramp. Videli smo da su mnogi teroristi prošli kroz Srbiju i otišli u EU na zadatak, a koga sve imamo u ovom momentu u Srbiji ni sami ne znamo!

Joe

28.01.2017 14:22

@BgBoy - I tvoji su sa neke čuke, pa šta... a možda si i gedžovan, porijeklom turčin- dakle, rod ovim arapima... rod po babine linije.

Mama mia

28.01.2017 12:11

Svaka cast Trampu. Ovakav covek treba da bude predsednik. Jednom recju britka sablja. Tako su moji stari govorili a ne idu i spavaju,razmisljaju da li prvo levu ili desnu nogu aktivirati. Mi nemoj ovom reci nemoj onom a oni se osilili znate ko i dodjose do Beograda.

Gile

28.01.2017 14:59

Odlicno! I sve koji su usli u Ameriku da vrati odakle su dosli. Kakve su to 'izbeglice' sto avionima lete na druge kontinente? A ovamo nijedna bogata zamlja na Bliskom istoku nije primila nijednog jedinog, mada su odmah pored, pa su jos i iste vere. Izrael isto nikog nije primio, ali ovamo na zapadu jevrejska dijaspora kuka kako mi moramo da otvorimo vrata svima. Kina, Japan, Indija... Koliko su oni primili? Hoce da nas preplave strancima i uniste nam drustvo.