Vladimir Putin i Donald Tramp
EPA/Michael Klimentyev
Vladimir Putin i Donald Tramp

EPA/Michael Klimentyev

Vladimir Putin i Donald Tramp, Foto: EPA/Michael Klimentyev

Američki predsednik Donald Tramp čestitao je danas ruskom predsedniku Vladimiru Putinu pobedu na izborima, a teme njihovog telefonskog razgovora bile su dalji kontakti Rusije i SAD, uključujući lični sastanak dva lidera, ali i situacija u Siriji, Ukrajini i na Korejskom poluostrvu, saopštio je Kremlj.

"Generalno, razgovor je bio konstruktivan i poslovan, s fokusom na prevazilaženje problema koji su se nagomilali u rusko-američkim odnosima", navodi se u saopštenju, prenosi Tas s.

Dve strane su se saglasile da razvijaju dalje bilateralne kontakte, između ostalog i u kontekstu promena u američkom Stejt departmentu. Posebna pažnja je bila posvećena pitanju mogućeg sastanka na visokom nivou, navodi Pres služba Kremlja.

Uz to, sagovornici su istakli značaj brzog napredovanja u rešavanju kriza u Siriji i Ukrajini, dodaje se u saopštenju.

Putin i Tramp su se složili i da bi trebalo koristiti samo mirne načine za ublažavanje tenzija na Korejskom poluostrvu.

"Dve strane su izrazile zadovoljstvo znog smanjenja tenzija oko Korejskog poluostrva i istakle potrebu za daljim doslednim naporima u cilju rešavanja situacije mirnim, diplomatskim sredstvima", zaključuje Kremlj.

Tramp i Putin, kako se navodi, istakli su potrebu za koordinisanim naporima kako bi se ograničila trka u naoružanju i obezbedila strateška stabilnost.