Donald Tramp
Profimedia
Donald Tramp

Profimedia

Donald Tramp, Foto: Profimedia

Radi se o skupocenoj flaši vina „petrus“ iz 1966. godine, koja košta blizu 3.000 evra, saznaje „Alo!“.

Prema saznanjima našeg lista, šef srpske diplomatije Ivica Dačić se tokom jednog od njegovih boravaka u Sjedinjenim Američkim Državama sastao sa kandidatom Republikanske partije Donaldom Trampom, s kojim je i lični prijatelj, a on mu je na poklon dao flašu luksuznog vina „petrus“ i još jednu da je odnese premijeru Srbije Aleksandru Vučiću. Što je najgore, šef srpske diplomatije nije znao vrednost tog poklona, već je cenu flaše saznao tek kada je dar Donalda Trampa predao lideru SNS-a, koji je pasionirani kolekcionar vina.

- Dačić je doneo flašu vina Aleksandru Vučiću i rekao mu da je to poklon od Trampa. Premijer se iznenadio fenomenalnim gestom kandidata za predsednika SAD i odmah je pitao lidera SPS-a da li zna koliko košta to vino? Šef srpske diplomatije nije znao da mu kaže, a tek kada mu je predsednik Vlade Srbije rekao cenu, onda je priznao da je i on dobio flašu vina koje je ponos Francuske i Bordoa. Vina su deponovana i nalaze se sa svim poklonima koje dobijaju članovi kabineta - kaže naš dobro obavešteni sagovornik.

Srbi u Americi glasaju za Donalda!

Srbi koji imaju pravo glasa u SAD svoj glas daju Republikanskoj partiji i njihovom kandidatu Donaldu Trampu, koji je i najpopularniji kod Srba preko bare. - Kada se bira predsednik u Americi, narod u principu glasa za partiju koja podržava njihove principe, bilo domaće ili u sferi međunarodne politike - kaže Danijela Sremac, predsednica Srpskog instituta u Vašingtonu.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić potvrdio je za „Alo!“ naša saznanja:

- Jeste, moj prijatelj Tramp mi je poklonio flašu vina koja je moje godište i dao mi je istu takvu da odnesem na poklon Vučiću. Ja zaista nisam znao koliko to vino košta i tek mi je njegovu vrednost rekao premijer kada sam mu predao darove iz Amerike. Kada sam video Vučićev izraz lica i čuo pitanje: „Da li ti znaš koliko ovo košta?“, sve mi je bilo jasno - kaže za „Alo!“ Ivica Dačić.

Stručnjak za vina i urednik magazina „Vinovnik“ Nenad Andrić kaže za „Alo!“ da je to izuzetan poklon, koji je i pokazatelj otmenosti i kulture onoga koji ga daruje.

Ivica Dačić i Aleksandar Vučić

EU

Ivica Dačić i Aleksandar Vučić, Foto: EU

- Vino „petrus“ je ponos Bordoa, a kada je još flaša iz 1966. godine, to je izuzetno vredan poklon. To je arhivsko vino koje ima i dodatnu vrednost, a to su godine. Cena mu se kreće u rasponu od 2.400 do 2.800 dolara, koliko je, na primer, koštalo 2014. godine - kaže Andrić i dodaje da se takav poklon daje ljudima koji su vam važni.

Za Trampa „navijaju“ i pojedini srpski političari, a podršku u nameri da postane prvi čovek SAD već su mu javno pružili Vojislav Šešelj, Dragan Marković Palma i drugi.

„Petrus“ najjeftiniji u Hongkongu!

Prema podacima sajta „Wine-Searcher“, koji objavljuje spisak od 50 najboljih berbi, trenutno najjeftinije vino „petrus“ iz 1966. godine može se naći u Hongkongu, gde za flašu od 350 mililitara treba izdvojiti 1.079 američkih dolara. Ipak, najkvalitetnije i najskuplje je, verovali ili ne, u Londonu, a ne u Francuskoj.

 

Komentari (6)

pet rusa

01.06.2016 07:20

Dacic drponovao vino?! hahaha...Vucic sigurno! Samo mu jos alkohl fali!

Boban

01.06.2016 08:16

"Kada se bira predsednik u Americi, narod u principu glasa za partiju koja podržava njihove principe" - pa jadan taj narod ciji se principi podudaraju za politikom D. Trampa. Zaista, jos jedna potvrda da svi oni koji su iole normalni u ovoj zemlji, a nema ih bas puno, treba da crvene od stida.

mihailo

01.06.2016 10:09

@Boban - Kad ocenjujete ljude nesmete da podcenite ljude koji su u stanju da naprave pare a pogotovo one koji i kad izgube pare koje su napravili opet naprave nove pare čak i veče pare... Američki, politički establišment upravo zbog ove osobine Trampa a koja je strana njima hvata kolektivna panika od Trampa i posle njega bez obzira da li če biti izabran on je več promenio Ameriku... Tramp je ozbiljan igrač.

bosa

02.06.2016 00:06

@Boban - stidim se radi tebe i tvog napisanog komentara. sram te bilo.

Sima

01.06.2016 08:48

Tramp zna da Putin Dacica kupuje za jos jeftinije

mile

02.06.2016 05:04

A Tačiću ?