Toše Proeski
Dalibor Danilović

 

Iako je život izgubio u 26. godini, Toše je iza sebe ostavio veliki broj hitova za sva vremena. Pamtićemo ga po pesmama "Čija si", "Pratim te", "Srce nije kamen", "Vo kosi da ti spijam", "Tajno moja", kao i po prepoznatljivom osmehu, koji je, pored anđeoskog glasa, bio njegov zaštitni znak.

Toše Proeski

Jutjub printskrin

Toše Proeski, Foto: Jutjub printskrin

Toše je talenat za muziku nasledio od majke Domenike i oca Nikole. Završio je muzičku školu, a potom je upisao solo pevanje na Muzičkoj akademiji u Skoplju. Bio je među najboljim studentima, ali akademiju nažalost nikada nije završio.

Od diplome su ga delila samo dva ispita, koje je planirao da polaže na proleće 2008. Najviše se radovao diplomskom radu - celovečernjem klasičnom koncertu.

Toše Proeski

Profimedia

Toše Proeski, Foto: Profimedia

Prve korake u svojoj muzičkoj karijeri Toše Proeski načinio je još u ranom detinjstvu kada je 1992. godine nastupio na dečjem festivalu Zlatno Slavejče sa pesmom „Jas i mojot dedo“.

Svoju profesionalnu muzičku karijeru započeo je na festivalu “Melfest” 1997. godine na kom je pobedio izvodeći pesmu "Yesterday" od Bitlsa.

Godine 2002. kreće na turneje izvan granica Makedonije. Velike uspehe ostvario je prvo u Srbiji i Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, a kasnije i u Hrvatskoj i Sloveniji. Muzički kritičari su ga tada nazvali pevačem anđeoskog glasa.

Izdao je ukupno deset albuma, od kojih su tri posthumno objavljena.

 

Toše je izgubio živo 16. oktobra 2007. u teškoj saobraćajnoj nesreći kod Nove Gradiške, u Hrvatskoj. Njegov prijatelj i vozač, 32-godišnji Georgij Georgijevski, izgubio je kontrolu nad vozilom i udario u kamion. Toše je smrtno stradao na licu mesta, dok je njegova menadžerka Ljiljana Petrović zadobila lakše, a vozač teže telesne povrede. 

Ova vest se brzo proširila svim balkanskim medijima. Makedonska televizija prekinula je emitovanje programa kako bi objavila vest o smrti Tošea Proeskog.

 

Koliko je bio cenjen i obožavan u svojoj domovini govori i to da su tadašnji predsednik i premijer države nakon vesti o pogibiji dali izrazili tugu i uputili se na glavni trg kako bi zapalili sveću. Predsednik parlamenta je kroz suze saopštio javnosti da će parlament prekinuti s radom, a svoju izjavu za javnost dao je i poglavar Makedonske pravoslavne crkve.

Svi makedonski kafići, radijske i televizijske stanice puštali su samo pesme Tošeta Proeskog, a 17. oktobar, dan kada je Toše sahranjen, proglašen je danom žalosti.

Komentari (4)

V.Vera

16.10.2016 18:31

Ne umiru Andjeli, oni se vraćaju odakle su nam došli..Ipak, prerano si se vratio svojima, nama nedostaješ, dobro momče:( .

Ibrahim

16.10.2016 21:41

@V.Vera - Bas mi je zao sto su u CG izbori na dan smrti Toseta i sve se vrti o njima a o Tosetu nista... Bas zalosno.. Ali bilo na na drugim kanalima. Nadam se da cu nekad otic u Krusevo i tamo vidjeli ljepotu koju su sagradili u cast Proeskog... Najbolji bio i Najbolji ostao! To se takvi kao ti nikad ne umori! I posle 9 godina si nam u sjecanja ostao! Veliki pozdravi iz CG!!!

V.Vera

16.10.2016 22:10

Ibrahime, i meni je žao ali takav je život...Najžalije svima koji smo ga voleli (ne znam ko ga je mrzeo) je što ga više nema, ali već sam napisala...Uostalom, umiru samo oni koji su zaboravljeni, njemu to ne može da se desi, a Tebi srdačan pozdrav i da ostvariš svoju želju...

GOCCA

17.10.2016 10:16

POCIVAJ U MIRU ANDJELE .......NEKA TI JE VECNA SLAVA