Nedeljni ručak
Shutterstock
Nedeljni ručak

Shutterstock

Nedeljni ručak, Foto: Shutterstock

Naprotiv. Ipak, moraju se duže pripremati jer su žilaviji. Uglavnom se prže na ulju, pa kuvaju ili peku u rerni. Osim dužeg kuvanja, nije ih komplikovano pripremiti. Ukus je izvanredan, pa vredi pokušati ako niste probali.

Nedeljni ručak

Shutterstock

Repovi u sosu, Foto: Shutterstock

Goveđi repovi u sosu

Potrebno je:
1,2 kg goveđih repova
2 glavice luka
3 šargarepe
100 g korena celera
3 supene kašike ulja
6 srednjih krompira
2 supene kašike pirea od paradajza
2 kk aleve paprike
konzerva pelata ili 4 dl soka od paradajza
kašika aćeta balsamika ili nekog drugog sirćeta
2 kašike soja sosa
2 kk šećera
suvi začin, brašno,
lovorov list

Priprema: Repove isečene na komade slične veličine uvaljajte u brašno. U dubljem sudu ugrejte ulje i prepecite repove sa svih strana. Izvadite ih iz lonca i prepecite povrće isečeno na krupnije komade. Kada omekša, dodajte pire od paradajza, alevu papriku, pelat ili sok od paradajza. Dodajte aćeto ili neko drugo sirće, soja sos i sve krčkajte pet do osam minuta da ispari kiselost sirćeta i paradajza. Dodajte šećer, promešajte i vratite prepečene repove. Dobro ih rasporedite i ugurajte između povrća. Krompir očistite, isecite na krupnije kolutove i složite odozgo. Poklopite i stavite u ugrejanu rernu na 150 da se peče dva sata. Otklopite i dopecite oko 15 minuta da krompir dobije koricu.

Savet: Juneći repovi su puni želatina, kalcijuma i vitamina B12. Jeftiniji komadi mesa moraju se duže pripremati na umerenoj temperaturi da bi bili mekani. To ne znači da je meso slabijeg kvaliteta. Način pripreme je malo drugačiji. Od repova možete praviti čorbe i supe. Prilozi mogu biti različiti. Mogu se poslužiti i uz kiselu pavlaku.

Nedeljni ručak

Shutterstock

Pečeni krompir, Foto: Shutterstock

Pečeni krompir iz rerne

Potrebno je:
8 srednjih krompira
400 g sira
100 g ajvara

Priprema: Neoljušćene krompire dobro operite i osušite suvom krpom. Na pleh stavite papir za pečenje, složite krompire i pecite u rerni ugrejanoj na 200 stepeni oko sat. Prohlađenim krompirima zasecite sa gornje strane koru u obliku krsta i poslužite uz namaz. Ajvar izmešajte sa sirom i dodajte začine po ukusu.

Savet: Najbolje je da ispečete crveni krompir slične veličine da bi se istovremeno ispekao. Servirajte namaz u činiji da svako uzme koliko želi. Možete kombinovati sir sa crvenim ili zelenim ajvarom, feferonima, pestom, mladim lukom, sitno sečenim rotkvicama. Sir možete začiniti biberom, alevom paprikom, belim lukom u prahu, vlašcem, sitno seckanim crvenim lukom ili sušenim paradajzom.

Nedeljni ručak

Shutterstock

Čorba od šargarepe, Foto: Shutterstock

Čorba od šargarepe

Potrebno je:
500 g šargarepe
crni luk
50 g korena celera
2 kašike ulja
50 g putera
1 dl pavlake
suvi začin

Priprema: Šargarepu očistite i isecite na komade, kao i celer. Luk isecite na kockice. U sud stavite ulje i puter i dodajte luk kada se pojave mehurići. Izdinstajte luk, pa dodajte šargarepu i celer. Prodinstajte, a kada povrće omekša, nalijte vrelom vodom, dodajte suvi začin i kuvajte dok ne omekša. Omekšalo povrće ispasirajte štapnim mikserom. Dodajte začine po ukusu. Na kraju ukrasite razmućenom pavlakom.

Savet: Šargarepa je izvor beta-karotena, a puter A I D vitamina. Jednostavne kremaste čorbe odlične su za zimske dane. Ako pravite čorbu za malu decu ili vam iz nekog razloga smeta luk, možete smanjiti količinu ili ga potpuno izbaciti, čorba tada ima nežniji ukus. Mikserom možete ispasirati smesu, a možete ostaviti i da se vide komadići šargarepe. Ako čorbu procedite kroz cediljku, biće potpuno bez grudvica.

Nedeljni ručak

Shutterstock

Salata od ribanca, Foto: Shutterstock

Salata od ribanca

Potrebno je:

500 g kiselog kupusa ribanca
3 supene
kašike ulja
mlevena paprika, slatka ili ljuta

Priprema: Kiseli kupus ribanac probajte i ako je slan, ostavite da malo odstoji u hladnoj vodi. Procedite i istisnite višak vode. Pospite uljem i promešajte. Po ukusu pospite slatkom ili ljutom alevom paprikom ili mlevenim kimom.
Savet: Kiseli kupus ima malo kalorija i mnogo vitamina C. Dodajte začine po ukusu. Salata od kiselog kupusa može se čuvati u frizideru četiri dana.

Torta

Shutterstock

Torta, Foto: Shutterstock

Torta s pomorandžom

Potrebno je:

šolja i po brašna
200 g putera
šolja šećera
jaje
kašika praška za pecivo
vanilin šećer
voda
šolja šećera u prahu
jedna veća pomorandža
50 g listića badema

Priprema: U sud stavite brašno i dodajte puter isečen na kockice. Izmrvite između dlanova da dobijete teksturu kao prezle. Napravite udubljenje u sredini, stavite jaje, vanilin šećer i šećer i mešajte. Kada dobro promešate, sipajte pomalo vode i mešajte da dobijte glatku smesu. U kalup stavite papir za pečenje i namažite puterom. Sipajte smesu i pecite na temperaturi od 180 stepeni dok se dobro ne ispeče. U činiju stavite šećer u prahu i narendajte koricu od dobro oprane pomorandže. Sok od pomorandže iscedite i sipajte pomalo u šećer. Mešajte da dobijete gustu smesu. Premažite gotovu i prohlađenu tortu. Sipajte premaz na sredinu i nožem razmazujte ka ivicama. Ugrejte tiganj i prepecite listiće badema. Prohlađene pospite po gornjoj kori torte.