Pištolj za gorivo
Oliver Bunić
Rezerva benzin

Profimedia

Ilustracija, Foto: Profimedia

Iako je opšte poznato da je tečni naftni gas (TNG) u Srbiji lošijeg kvaliteta, te da se i brojni vozači koji koriste to gorivo žale da im se automobili kvare zbog njega, nadležni ništa ne rade kako bi rešili taj problem. Naprotiv, em se ne obavlja detaljna kontrola kvaliteta TNG-a, em je on kod nas još i skuplji nego u zemljama u okruženju!

Naime, gotovo da nema vozača koji koristi TNG, a da nije bio prinuđen da svoj auto vozi u servis jer je došlo do problema zbog nekvalitetnog gasa. Prema rečima pojedinih servisera, problem pravi prljavština koja se taloži na TNG uređaju, a koja ne može da se očisti, te strada čitav sistem.

To za „Alo!“ potvrđuje i Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS).

Goran Papović

Tanjug

Goran Papović, Foto: Tanjug

- Nama su se i prošle i ove godine obraćali brojni građani zbog problema sa TNG-om. Definitivno je potrebna bolja kontrola kvaliteta. Naime, ne kontroliše se kvalitet tečnog naftnog gasa, ni njegova čistoća, pa tako nije ni utvrđeno zašto se pojavljuje ona smola, odnosno katran, što i stvara problem vozačima. Nije ni čudno što je tako, s obzirom na to da je nekoliko laboratorija koje mogu to da urade u zavisnim društvima, i to pri nekom od distributera gasa ili vlasniku nafte - kaže Papović. 

Dodatni problem sa TNG-om je taj što na domaćem tržištu ima i onog iz sive zone, jer nemamo adekvatan sistem markiranja. Kako su svojevremeno upozorili pojedini stručnjaci, pre dve godine taj posao je dat konzorcijumu od tri privatne firme, čiji sistem markiranja, tvrde, nije pouzdan, i zato ga mnoge zemlje ne koriste.

Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, navodi da svaku isporuku TNG-a prati i odgovarajuća deklaracija, ili potvrda o usaglašenosti, kojom imenovano telo garantuje da je na tržište stavljen TNG propisanog kvaliteta.

- TNG nije obuhvaćen godišnjim programom monitoringa kvaliteta, tako da se na prodajnim mestima on ne proverava. Ali ukoliko potrošači posumnjaju u kvalitet TNG-a, kao i svakog drugog proizvoda, mogu se obratiti tržišnoj inspekciji, koja je dužna da reaguje - kaže Mićović.

Pored svega, cena tog gasa je kod nas najviša u regionu, a prema Mićovićevim rečima, problem sa tim prave akcize.

- Promenom politike akciznog oporezivanja u periodu od 2012. do 2016. najveći skok dažbina je zabeležen upravo u prometu TNG-a. Akciza je sa 30 dinara po kilogramu povećana na 41,65 dinara, koliko je danas. Tako je akciza na benzin za 25 odsto veća od minimalne propisane evropske akcize, na dizel je veća za 40 odsto, a na TNG auto-gas akciza u Srbiji je čak za 180 odsto veća od minimalne propisane akcize u zemljama EU. To jasno govori da je kao kriterijum za određivanje visine akcize potpuno zanemarena ekološka prihvatljivost goriva, a Srbija apsolutno prednjači po visini ukupnih taksi na TNG u odnosu na sve zemlje EU i zemlje u našem okruženju - napominje Mićović.

Inspekcija: Prijave samo za tačnost merenja!

Slaviša Petković, načelnik odeljenja za kontrolu usaglašenosti i bezbednosti proizvoda u Sektoru tržišne inspekcije, tvrdi da oni nisu imali prijave potrošača za kvalitet, već samo za tačnost merenja.

- U toku ove godine tržišna inspekcija je uzela sa tržišta Republike Srbije 30 uzoraka auto-gasa i utvrdila da tri uzorka ne odgovaraju standardu SRPS EN 589. Tržišna inspekcija kontroliše prisustvo markera u auto-gasu i do ovog trenutka nije utvrdila nijedan negativan nalaz - naveo je Petković.

 

Komentari (6)

Djoko

01.11.2017 13:30

Konacno neko da digne glas.Imamo najskuplji a najlosiji plin u Evropi.

stranac

01.11.2017 16:05

@Djoko - za to zahvalite braci rusima iz nis-a i usput im poklonite jos neku firmu sa monopolom i bez rudne rente,recimo izvore vode pa da nas skroz upropaste....ceo istocni blok se trudio da se iskobelja ispod ruske cizme samo se srbi trpaju pod nju....

lale

01.11.2017 13:32

plin nam je najgoreg kvaliteta.a i sva druga goriva. kolega ode za Sloveniju,sipao tamo,kaze pomislio sam da mi je merac zaglavio,koliko malo trosi.cim sam sipao u Srbiji,trosi mi auto kao avion. eto dokaza o kvalitetu naseg goriva... a to sam cuo od jos nekoliko ljudi.

deda Vasa

01.11.2017 14:25

Dok se za proizvode koji se uvoze iz Srbije (jabuke,maline...) zahteva najbolji kvalitet,naši uvoznici nama uvaljuju najgore moguće đubre. Imamo li mi neku kontrolu ili pored naših zdravih proizvoda moramo da jedemo evropsko đubre koje je zabranjeno i za životinje. Mi jesmo siromašni,ali bili smo i siromašniji pa nismo jeli đubre. Sad eto i najgore gorivo nam uvaljuju, a ako naša jedna jabuka ima fleku vraćaju nam celu isporuku.Pa dokle to ponižavanje?

Violeta

01.11.2017 14:41

@deda Vasa - Pa dokle god drzava to bude dozvoljavala,ispastacemo mi obicni smrtnici.

Vuki

01.11.2017 15:26

Ima par pumpi u gradu gde je gorivo dobrog kvaliteta, ali kako sad da reklamiram..