Tiramisu
Uglješa Rašević
Tiramisu

Uglješa Rašević

Tiramisu, Foto: Uglješa Rašević

Sastojci:

6 doza espresa
8 jaja
250 g kristal  šećera
750 g maskarpone sira
800 ml slatke pavlake
0,3 cl bejlisa
0,3 cl konjaka (može i vinjak)
3 pakovanja piškota
2 kesice kremfiksa

Priprema:

Odvojte žumanca od belanaca. Žumanca kuvajte na pari sa šećerom. Kada se skuvaju, ohladite ih. Ohlađena žumanca pomešajte sa maskarpone sirom. Umutite šam od belanaca i dodajte ih u sir i žumanca. Slatku pavlaku umutite i sve sjedinite. Dodajte pola mere bejlisa i kremfiks u krem. U espreso pomešajte konjak ili vinjak i preostali bejlis. Umačite piškote u kafu i ređajte na dno posude. Preko piškota stavite polovinu fila. Zatim ponovo piškote i opet fil. Stavite tiramisu da se hladi. Kada se ohladi, pospite kakao po želji.