Teroristički napad Barselona
Tanjug/AP
Teroristički napad Barselona

Tanjug/AP

Teroristički napad Barselona, Foto: Tanjug/AP

Osumnjičeni su pripremali jedan ili nekoliko napada u Barseloni, a ekspolzija u jednoj kučhi u Alkanaru, stotinak kilometara od prestonice, je sprečila njihove planove, jer nisu više imali materijala koji im je bio potreban za izvođenje napada većih razmera, saopštila je policija u Kataloniji.

Napadi u Španiji u kojima je živote izgubilo 14 osoba planirani su iz grada Alkanara, prenosi Rojters prema informacijama policije.

Osam osoba u terorističkoj ćeliji koja je izvršila napad?

Španske vlasti veruje da je osam osoba bilo deo terorističke ćelije koja je izvršila napad u Barseloni i da su planirali da koriste kanistere sa butan gasom, saopštio je danas neimenovani izvor pravosudja blizak istrazi.

Zvaničnik katalonske Vlade Hoakim Forn izjavio je nešto ranije lokalnoj radio stanici da postoji mogućnost da su napadači imali nameru da koriste boce napunjene butan gasom prilikom jučerašnjeg napada, preneo je Rojters.

Eksplozija u jednoj kući u Alkanaru u sredu uveče u kojoj je jedna osoba poginula, posledica je pokušaja da se naprave eksplozivni uređaji, saopštila je policija.

Tri osobe uhapšene za napade u Španiji su Marokanci, dok je četvrta španske nacionalnosti, a niko od njih do sad nije bio sumnjičen za terorističke aktivnosti, prenosi Rojters.

Osumnjičeni imaju između 21 i 34 godina, a policija je saopštila da još uvek nije identifikovala vozača kombija koji je u Barseloni na trgu uleteo na šetalište, a moguće je da je neidentifikovano lice poginulo zajedno sa još pet osumnjičenih koji su ubijeni u odmaralištu Kambrilsu gde je jedna osoba izgubila život tokom napada, prenosi Rojters.