Tereza Mej
Profimedia
Tereza Mej

Profimedia

Tereza Mej, Foto: Profimedia

Kandidatkinja britanskih Konzervativaca za novog predsednika stranke i premijera Andrea Lidsam objavila je danas da se povlači iz te trke čime je, kao jedinog preostalog kandidata, ostavila ministarku unutrašnjih poslova Terezu Mej. Nakon toga je odlazeći britanski premijer Dejvid Kameron saopštio da će ta zemlja dobiti novog premijera u sredu, i potvrdio da će to biti Mej. 

Andrea Lidsam i Tereza Mej bile su preostale kadidatkinje za novog šefa stranke i premijera koji treba da zameni Dejvida Kamerona. Kameron je podneo ostavku posle odluke gradjana na referendumu o izlasku Velike Britanije iz EU.

Lidsam koja je ministarka energetike, izjavila je danas da ima podršku manje od 25 odsto svoje Konzervativne stranke, što je po njenim rečima nedovoljno da se vodi jaka, stabilna vlada, prenosi list Gardijan.

Ona je rekla da bi za nju bila privilegija da bude premijerka, ali da je u interesu zemlje da ima jakog premijera. Rekla je da podržava Terezu Mej i da joj daje punu podršku.

Rekla je da bi planirana dvomesečna kampanja za vodju stranke u ovako kritično vreme za Veliku Britaniju bila "vrlo nepoželjna".

Kako navodi Bi-Bi-Si (BBC) njeno povlačenje bi moglo da znači da bi Kameronov naslednik mogao da bude izabran mnogo pre 9. septembra kako je bilo najavljeno.

Lidsam se pre povlačenja danas izvinila Terezi Mej pošto je u jednom ;intervjuu tokom vikenda nagovetsila da je ona bolji kandidat za premijera jer je majka.

Merkel: Teški pregovori o Bregzitu

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da će pregovori između Evropske unije i Velike Britanije nakon odluke te zemlje da napusti Uniju biti teški. "Imaćemo teške pregovore sa Britanijom, neće biti lako," izjavila je Merkelova na skupu njene konzervativne Hrišćansko demokratske unije u istočnoj Nemačkoj, preneo je Rojters. Ona smatra da preostalih 27 članica sada treba da razmisle kako Evropa treba da izgleda. "To je razlog što sada mi kao članice moramo da se zapitamo kako naša Evropa treba da izgleda. I mislim da svako može da kaže koliko tu ima birokratije," dodala je ona.